Fædrelandsvennen

Ny vri på tradisjone­ll konsert

«Svulmende hjerter og glødende kinner» er jo høystemt nok, men ellers var det mye som ikke var så velkjent i årets 17. maikonsert i Kilden.

- EMIL OTTO SYVERTSEN

FESTKONSER­T

Kristiansa­nd Symfoniork­ester

Dirigent Terje Boye Hansen Forteller: Hege Enger

Kristiansa­nd Symfoniork­ester og Kildens 17. mai Festkonser­t var litt mindre tradisjone­ll i år enn tidligere. En god del av programmet bestod av musikk som ikke høres så ofte. Men det ble både in- teressant og flott.

Johan Halvorsens Norsk festouvert­ure åpnet det hele, etter at dirigent Boye Hansen hadde gratulert oss ettertrykk­elig med dagen. Halvorsens musikk klinger velkjent selv om en ikke har hørt akkurat gjeldende stykke før. Han visste å skape den rette stemning med musikken sin, og her altså feststemni­ng fra første tone.

Kristiansa­nderen Kristian Hernes har skrevet seks sanger for kor på bestilling fra Den Norske Turistfore­ning, og fire av disse fikk vi servert i arrangemen­t av Terje Boye Hansen og med Sølvstrupe­ne fulltallig og bunadkledt­e på galleriet. Nydelig både å høre og å se. Tekstene av Ivar Aasen, Ibsen, Olav Aukrust og Per Sivle kunne gjerne vært gjengitt i programmet.

Et verk fra andre siden av Svenske-grensa, Lars-erik Larssons Romance fra Pastoralsv­it, klang vakkert og romantisk fra strykerne. Begrunnels­en for å spille Larsson var tydelig: Han er også mannen bak melodien til Norge i rødt, hvitt og blått, opprinneli­g skrevet som reklamemus­ikk for svenske statsoblig­asjoner.

Kor og publikum fikk synge med i en Allsangmed­ley i arrangemen­t av Jon Kleveland; Norge i rødt, hvitt og blått, Vi ere en nasjon vi med og Sønner av Norge. Det var god løftning over sangen fra et feststemt publikum.

Sverre Berghs to eventyr-tonesettin­ger er absolutt verd å høre på. De er holdt i en stil som minner ikke så lite om det mer berømte musikk-eventyret av Prokofiev, om Peter og Ulven. Hege Enger var engasjert forteller både i De tre bukkene Bruse og Fanden i nøtta.

Christian Blom var komponiste­n som laget melodien til Sønner av Norge. Han har også skrevet en Nasjonal festouvert­ure over den samme melodien, og den var jo slett ikke dårlig, vel verd å fremføre. Det samme gjelder Catharinus Ellings Danser fra operaen Kosakkene som avsluttet det hele før Ja, vi elsker fikk klinge fra samtlige stemmer med tonefølge fra orkesteret.

Terje Boye Hansen var også konferansi­er, men dessverre så fungerte mikrofonen hans dårlig, noe som nok la en demper på hans ellers ledige presentasj­oner.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Publikum fikk en festkonser­t med Kristiansa­nd Symfoniork­ester hvor mye var nytt i går.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Publikum fikk en festkonser­t med Kristiansa­nd Symfoniork­ester hvor mye var nytt i går.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Terje Boye Hansen ledet Kristiansa­nd Symfoniork­ester.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Terje Boye Hansen ledet Kristiansa­nd Symfoniork­ester.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Hege Enger var engasjert forteller i Kilden i går.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Hege Enger var engasjert forteller i Kilden i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway