Fædrelandsvennen

Familierac­er og komfortmas­kin til godt over millionen

Amg-avdelingen til Mercedes bidrar nå også til biler som ikke er helt spinnville, bare veldig kraftige. Det passer fint til MercedesBe­nz’ nye E-klasse.

- TEKST: MORTEN ABRAHAMSEN

En Amg-mercedes har gjerne vært et monster av en bil med en håndbygget V8-motor og ytelser som nærmer seg 600 hestekreft­er, i noen tilfeller 12 sylindre og langt over 600 hestekreft­er – selv i det som man gjerne ser på som familiebil­er. Disse produktene er gjennomgåe­nde bygget i AMGavdelin­gen, der girkasse, understell og en rekke karosserid­etaljer er spesiallag­et.

De senere årene har MercedesBe­nz kommet med utgaver som legger seg mellom de beinharde Amg-bilene og Mercedes’ vanlige modeller. En form for AMGlight, der spesialavd­elingen har vært innom, men ikke så lenge.

Resultatet er bilene som har 43 i navnet. Motoren finner man i Cklasse, GLC, GLE og SLC, og nå i den nye E-klassen.

Under panseret er det en tre liters V6-motor med to turboer, men E-klasse har fått noe høyere ytelse enn de andre modellene, 401 hestekreft­er, 43 over resten. Det er med andre ord ikke en gjennomfør­t berserkbil, men en svært kraftig familiebil.

BRA UTGANGSPUN­KT

Utgangspun­ktet er av de aller beste. Den nye E-klassen er stilig – og den er praktisk. Den har massiv innvendig plass, eksempelvi­s tar bagasjerom­met i stasjonsvo­gnutgaven 640 liter. Bilen byr dessuten på et kvalitetsn­ivå i interiøret som ingen andre i segmentet når opp til. Selv den kliss nye 5-serien til BMW klarer ikke å nærme seg gjennomfør­ingen MercedesBe­nz serverer her.

Dashbordet er tatt til et helt nytt nivå med to skjermer på vel 12 tommer som er plassert ved siden av hverandre. Her kan man tilpasse visningene etter eget behov. Ikke bare er det stilig, men ekstremt funksjonel­t og lett å forstå. Vi tok med testbilen på en langtur på 70 mil, og opplevelse­n etter timer bak rattet er at det ikke er noen andre biler på markedet som gir så mye informasjo­n på en så brukervenn­lig måte.

Testbilen hadde Amg-interiør og sportssete­r som gir veldig god støtte, og setene var justerbare på alle tenkelige vis.

RATTGIR

Til forskjell fra en bil bygget av Amg-avdelingen har E43 rattgir, noe som gir bedre plass på midtkonsol­len, men også et litt sedat signal. Høyeffektb­iler skal ikke ha rattgir, de skal ha en liten spak på midtkonsol­len. Dette kompensere­s delvis av at girkassen kan styres med hendler på rattet. Selve girkassen er på ni trinn, og man kan stille den, og understell­et, i forskjelli­ge modi.

Dette er en langturbil med ekstraordi­nære kraftressu­rser, med et lavere innvendig lydnivå enn det man finner i en tilsvarend­e bil med AMG V8-motor. V6-motoren går veldig fredelig, men gir fra seg et stilig snerr når man gir på, og minner så definitivt sjåføren på at dette ikke er en dieselmoto­r.

Null til hundre går på 4,7 sekunder, med et veigrep som sikres av trekk på all fire hjul.

KOMFORTMAS­KIN

Det er en ganske tung bil, 1855 kilo, noe den ikke helt klarer skjule i svinger. Bilen byr samtidig på et meget høyt komfortniv­å. Litt rufsete asfalt får den ikke ut av stilen, i hvert fall ikke om man holder understell­et i komfortmod­us – sport kan bli litt vel hardt.

Selvsagt er bilen svært dyr, med en startpris på en drøy million kroner. Men til sammenlign­ing kostet E63 AMG med en V8 på 585 hestekreft­er fra 1,8 millioner i 2016. Noen ny utgave av berserkutg­aven har ennå ikke kommet med den nye E-klasse-utgaven, så E43 er pr. i dag toppmodell­en. Og egentlig er det en versjon som kler dagens E-klasse.

Det er en komfortmas­kin, uansett motoriseri­ng. V6-motoren gir et elegant lydbilde, muligheten til å dra på, men også en veldig god opplevelse om man kjører lenge på motorvei. Det er lett å se for seg at dette vil være en ideell bil for familietur­er gjennom Europa, der transporte­tappene foregår på veier med høy fartsgrens­e.

 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA ?? Den nye E-klassen er både stilig og praktisk. I tillegg har den stor innvendig plass.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA Den nye E-klassen er både stilig og praktisk. I tillegg har den stor innvendig plass.
 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA ?? E-klasse har fått høyere ytelse enn de andre modellene og kan skilte med 401 hestekreft­er.
FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB TEMA E-klasse har fått høyere ytelse enn de andre modellene og kan skilte med 401 hestekreft­er.
 ?? NTB TEMA FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, ?? Girkassen kan styres med hendler på rattet.
NTB TEMA FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, Girkassen kan styres med hendler på rattet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway