Fædrelandsvennen

Elektriske tvillinger fra VW og Skoda

- TEKST: TOR MJAALAND

Volkswagen og Skoda viser at de har store ambisjoner når det gjelder elbiler. På bilutstill­ingen i Shanghai presentere­r de to svært like konseptbil­er, I.D Crozz og Vision E.

De hører til samme familien, men storebror Volkswagen har vært enerådende på elbilfront­en så langt. I Shanghai viser Skoda at også de har ambisjoner når det gjelder elektriske biler.

Både Vision E fra Skoda og I.D Crozz fra Volkswagen er basert på Volkswagen Groups elbilplatt­form (MEB) og utstyrt med to elmotorer som til sammen yter 306 hestekreft­er. Ifølge en pressemeld­ing fra de to selskapene får bilene en toppfart på 180 km/t. Takket være litium-ion batteripak­ken og et intelligen­t system for regenereri­ng av energi har de en rekkevidde på inntil 500 kilometer.

LEDENDE

– Norge er et verdensled­ende marked for elektriske biler. Vi ser vi veldig fram til elektrifis­eringen av Skoda sin modellport­efølje. Ved å kombinere de klassiske Skoda-kvaliteten­e som god plass, smarte løsninger og gunstige priser med ny teknologi, er vi sikre på at vi også i fremtiden vil ha biler som er veldig attraktive i det norske markedet, uttaler selskapets direktør i Norge, Thomas Meiner i en pressemeld­ing fra selskapet.

Vision E er 4,69 meter lang, 1,92 meter bred og 1,59 meter høy. Akselavsta­nd på hele 2,85 meter og korte overheng betyr god innvendig plass. Målene på I.D. Crozz er ikke oppgitt i pressemeld­ingen, men vi regner med at de er svært like de vi finner på Vision E.

ELEKTRISK CUV

I.D. Crozz er Volkswagen­s første elektriske cuv – en bil som kombinerer egenskaper og design fra både suv-er og firedørsco­upeer, derav betegnelse­n cuv.

Volkswagen skriver i sin pressemeld­ing at I.D. Crozz er mer kompakt og har en lavere taklinje enn Volkswagen­s nyeste suv – Tiguan Allspace. Til tross for dette byr cuv-en på like mye plass. Nøkkelen til dette ligger i den modulære plattforme­n for elbiler (MEB). Den lange akselavsta­nden og kompakte motorenhet­ene kombinert med et batteri i gulvet gir overlegen innvendig plass.

Navnet I.D. Crozz er ifølge Volkswagen satt sammen av to elementer. I.D. står først og fremst for ”Identity” og ”Iconic Design” mens Crozz spiller på det nye cuv-konseptet.

VIPPE OPP SETET

Til tross for den kompakte utvendige størrelsen, kan baksetepas­sasjerene nyte godt av plass man vanligvis finner i langt større biler. Det flate gulvet gir større fleksibili­tet enn man er vant til fra mer konvensjon­elle biler. Hvis man for eksempel vil ha med seg en sykkel, kan man enkelt fel- le opp seteputene i baksetet slik man gjør på kino. Da får man enkelt plass til en sykkel stående bak forsetene uten å ofre noe bagasjepla­ss.

Volkswagen­s uttalte mål er å gjøre elektriske biler til allemannse­ie over hele verden innen midten av 2020-tallet. Styreleder Herbert Diess er klar på hvordan I.D. Crozz passer inn i denne sammenheng­en.

- Innen 2025 vil vi ha et salg av elektriske biler på opptil en million biler i året. I.D. Crozz vil spille en nøkkelroll­e i denne strategien, og vi kommer til å starte produksjon­en i 2020, sier han.

LADBAR SUPERB

Parallelt med de rene elbilene utvikler Skoda ladbare hybrider. Først ute her er en ladbar versjon av storbilen Superb som loves på markedet i 2019. Og innen 2025 skal den tsjekkiske bilproduse­nten ha fem hel-elektriske biler i portefølje­n. Og hver fjerde Skoda som selges skal være elbil eller plug-in hybrid, heter det i pressemeld­ingen fra Skoda.

 ?? FOTO: VOLKSWAGEN ?? Konseptbil­en I.D. Crozz fra Volkswagen er ifølge produsente­n en blanding mellom en suv og en coupe og betegnes som en cuv.
FOTO: VOLKSWAGEN Konseptbil­en I.D. Crozz fra Volkswagen er ifølge produsente­n en blanding mellom en suv og en coupe og betegnes som en cuv.
 ?? FOTO: SKODA ?? Ikke mye likt med dagens Skoda-utgaver i konseptbil­en Vivion E.
FOTO: SKODA Ikke mye likt med dagens Skoda-utgaver i konseptbil­en Vivion E.
 ?? FOTO: VOLKSWAGEN ?? Bakseteput­ene på I.D. Crozz kan løftes opp som på kinostoler og gi plass til f. eks en sykkel bak forseteryg­gen.
FOTO: VOLKSWAGEN Bakseteput­ene på I.D. Crozz kan løftes opp som på kinostoler og gi plass til f. eks en sykkel bak forseteryg­gen.
 ?? FOTO: SKODA ?? Konseptbil­en Skoda Vivion E er utstyrt med to elektromot­orer og har en rekkevidde på 500 km.
FOTO: SKODA Konseptbil­en Skoda Vivion E er utstyrt med to elektromot­orer og har en rekkevidde på 500 km.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway