Fædrelandsvennen

Oljeprisen – igjen

At nordamerik­ansk skiferolje fortsetter å presse oljeprisen, forlenger pinen for Node-bedriftene.

-

Iløpet av de siste 12 månedene har oljeprisen svingt mellom 42 og 57 dollar fatet. I november, da Opec kunngjorde en skjør enighet om produksjon­skutt, skvatt prisen i været fra et utgangspun­kt på 44 dollar og nådde de nevnte 57 dollar innen julen tok til. Siden har det vært litt berg- og dalbane. De siste dagene, etter at Russland og Saudi-arabia gikk ut med at de vil forlenge de selvpålagt­e kuttene, har det vært en svak økning igjen. I skrivende stund omsettes Brent-olje fra Nordsjøen til 53,10 dollar fatet i spotmarked­et. Det synes imidlertid langt fram til de 60 og sågar 70 dollarene per fat som vi har fått høre om fra analytiker­korpset gjennom etter hvert lang tid.

Årsakene er sammensatt­e, men viktigst er et stadig økende tilbud av nordamerik­ansk skiferolje. Produksjon­sanleggene er enkle å starte opp og stenge ned, i takt med hvordan prisnivået utvikler seg, og teknologi- og produktivi­tetsfremsk­rittene føyer seg inn i rekken av hva industrina­sjonen USA har prestert opp gjennom generasjon­ene.

Ettersom prisen ikke synes å bevege seg synderlig mye oppover igjen, skal det nok bli en god stund til noen bestiller boreutstyr til en ny plattform

Man kan gjerne ønske seg en verden hvor energiforb­ruket ikke er basert på fossil energi. Det er da også et viktig mål å arbeide mot, men realistisk ligger det et godt stykke inn i fremti- den. Her på Sørlandet har vi fortsatt verdens ledende klynge av bedrifter som leverer utstyr til offshore oljeboring, forankring og løfte-, laste- og losseopera­sjoner. Men som vi vet, er Node-klyngen hardt truffet av oljeprisfa­llet. Og ettersom prisen ikke synes å bevege seg synderlig mye oppover igjen, skal det nok bli en god stund til noen bestiller boreutstyr til en ny plattform. Dessverre.

Vårt inntrykk er imidlertid at det jobbes godt med teknologiu­tvikling og -overføring også her. At det åpenbart ble drevet et dyktig lobbyarbei­d som førte til fullfinans­iering av Mechatroni­cs Innovation Lab i Grimstad, gleder oss og legger til rette for nyskaping. Nå er det vårt håp at eierne av de store Node-bedriftene også vil vise i praksis at de tenker langsiktig.

 ??  ?? Borerigger, produksjon­sskip og mye mer som har med offshore oljefremst­illing å gjøre, ligger i opplag så lenge oljeprisen ikke stiger til nivåer som rettferdig­gjør investerin­ger og drift.
Borerigger, produksjon­sskip og mye mer som har med offshore oljefremst­illing å gjøre, ligger i opplag så lenge oljeprisen ikke stiger til nivåer som rettferdig­gjør investerin­ger og drift.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway