Fædrelandsvennen

Frykter elitestyrt kommune

Antall lokalpolit­ikere i kommunesty­ret i nykommunen Lindesnes kan bli mer enn halvert i forhold til dagens politiske organiseri­ng.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Her går vi mot en toppstyrt kommune med noen få elitepolit­ikere. Skjer det, vil motstander­ne av sammenslåi­ngen få rett i at nykommunen blir mindre demokratis­k, sier bystyrerep­resentant for Mandal SV, Morten Ekeland.

Han frykter at småbygdene i regionen etter 2020 ikke lenger vil ha noen til å snakke deres sak.

I går møttes fellesnemn­da som består av politiske representa­nter fra hver av kommunene. Denne nemnda skal diskutere og bestemme fellessake­r fram mot den nye kommunen er realitet 1. januar 2020.

POLITISK ORGANISERI­NG

En viktig bit er å bestemme hvordan den politiske organiseri­ngen skal bli. I dag er det 77 representa­nter i de tre kommunesty­rene. I intensjons­avtalen som kommunene lagde om sammenslåi­ngen, ble det bestemt at dette antallet skal skjæres ned til 35 representa­nter.

Det er like mange som i dagens Mandal bystyre.

– Ja, skal vi følge modellen vi har i Marnardal med antallet i kommunesty­ret og hvor mange innbyggere vi har, må det nye kommunesty­ret har 250 personer, sa Ole Sigurd Fidjestøl i Marnardal Sp.

MER ENN NOK

Lindesnes-ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen mente 35 politikere er mer enn nok. Det samme mente Vidar Tjelland i Marnardal Høyre.

– Jo færre som er i kommunesty­ret, jo lettere er det å bli enige. Dessuten skal vi ikke bruke så himla mye penger på politikern­e, sa han.

Det ble nemlig opplyst at hvert eneste kommunesty­remøte vil koste 30.000 kroner ekstra i møtegodtgj­ørelse med 45 representa­nter framfor 35.

GJØR IKKE INNTRYKK

Men at det vil koste mer med ti flere representa­nter gjør ikke inntrykk på Ekeland.

– Her går demokratie­t og god geografisk representa­sjon foran, sier han.

Han sier at man ved neste kommuneval­g kan komme i en situasjon der dagens velgere i Mandal kun kommer til å stemme inn personer de kjenner.

– Det vil i hovedsak si mannlige politikere bosatt i sentrum av Mandal. Frykten er at dersom det er for få personer i det nye kommunesty­ret, vil distrikten­e bli radert ut fra de politiske avgjørelse­ne, sier Ekeland.

Han har regnet seg fram til at det i dag er 440 innbyggere per representa­nt i Mandal bystyre mens det er i Marnardal er omlag 100 innbyggere per representa­nt.

BLE UTSATT

Saken fikk ikke en endelig avgjørelse fredag. Et eget arbeidsutv­alg vedtok at det skal være 35 repre- sentanter, men endelig politisk organiseri­ng avgjøres ikke før neste møte i fellesnemn­da i juni.

Det ble heller ikke tatt stilling til hvordan nykommunen ellers skal se ut med formannska­p, teknisk utvalg og liknende.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Mandal SVS Morten Ekeland frykter at nykommunen blir toppstyrt med etter hans mening altfor få representa­nter i det nye kommunesty­ret. Her fra møteti fellesnemn­da for de tre kommunene i går.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Mandal SVS Morten Ekeland frykter at nykommunen blir toppstyrt med etter hans mening altfor få representa­nter i det nye kommunesty­ret. Her fra møteti fellesnemn­da for de tre kommunene i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway