Fædrelandsvennen

13 svar om «13 grunner til»

Det er delte oppfatning­er om serien «13 Reasons Why» blant elevene ved Tangen videregåen­de skole i Kristiansa­nd.

- FRANK MERSLAND

Serien handler om en tenåringsj­ente som begår selvmord. En klassekame­rat mottar en rekke kassetter hvor hun forteller hvorfor hun tok dette valget.

– Det er tydeligvis en serie som mange har sett, sier Kristian Myhre ved Tangen vgs.

Sammen med Fredrik Fjellvang, Brage Fagstad og Robin Holm har han intervjuet medelever om den omstridte serien som er lansert på Netflix.

– Jeg har nok inntrykk av at det var flest jenter som hadde sett serien, mener Brage Fagstad.

MILJØPROSJ­EKT

Elevene ved Tangen opplevde i fjor at en medelev tok sitt eget liv. Klassekame­ratene ble tilbudt krisehjelp og skolen gjennomfør­te en minnestund.

– Skolen er kjent for å ha et godt miljø hvor folk bryr seg. Allerede før selvmordet i fjor hadde elevrådet tatt initiativ til at ingen som ikke ønsket det skulle sitte alene ved kantinebor­det eller andre steder på skolen i fritiden, sier Fredrik Fjellvang.

TABU

Han synes det har vært interessan­t å intervjue medelevene.

– Selvmord er nok et litt tabubelagt tema og folk har mange forskjelli­ge innfallsvi­nkler, sier Fjellvang. Kine Ramfjord Larsen (18)

●● – Jeg synes det er et veldig viktig tema som tas opp. Det kan føre til at de som sliter med samme problemene føler at ikke de er alene. Kaja Mørk (17)

●● – Jeg synes det er veldig dumt at en serie påvirker samfunnet på den måten. Samtidig synes jeg det er et tema som trenger oppmerksom­het. Kanskje serien tar det opp på en litt feil måte? Kristin Knutsen (18)

●● – Jeg tror ikke det hadde påvirket meg noe særlig, men jeg tror kanskje noen kan bli påvirket av konseptet rundt selvmordet hennes. Udug Musse (17)

●● – Selv om mange synes serien er veldig overdrevet, så tenker jeg den tar opp viktige poeng. Det er viktig å tenke på hva man sier og at alt har konsekvens­er.

 ?? FOTO: KOLLSTAD, REIDAR ?? Robin Holm (fra venstre), Brage Fagstad, Fredrik Fjellvang og Kristian Myhre ser gjennom intervjuen­e de har gjort med medelevene.
FOTO: KOLLSTAD, REIDAR Robin Holm (fra venstre), Brage Fagstad, Fredrik Fjellvang og Kristian Myhre ser gjennom intervjuen­e de har gjort med medelevene.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway