Fædrelandsvennen

Kritisk til denne type serier

Er det farlig for unge å se Netflixser­ien «13 Reasons Why»? Norges fremste forsker på selvmord er i hvert fall kritisk til denne type serier. For de kan utløse smitte.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no TEKST: frank.mersland@fvn.no

Kritikken mot serien har i hovedsak gått på at den glorifiser­er selvmord. Dermed frykter man at det skal oppstå en smitteeffe­kt, i verste fall i form av en selvmordsb­ølge. Professor i suicidolog­i, Lars Mehlum mener det finnes mange eksempler på dette.

– Denne smitteeffe­kten kaller vi gjerne «Werther-effekten» etter Goethes roman om den unge Werther som i kjærlighet­ssorg skjøt seg selv. Det utløste en epidemi av liknende selvmord i samtiden og boken ble derfor i en periode forbudt, forteller Mehlum.

Fra moderne tid trekker han frem nok et eksempel, også denne gang fra Tyskland.

– Tv-serien «Der Tod eines Schülers» utløste en nær tredobling av selvmord med den aktuelle metoden i de nærmeste ukene etter at serien ble vist.

For Mehlum mener at det ikke er forskjell på fakta og fiksjon når det gjelder smitteeffe­kt.

– Nei, det handler om hvordan man omtaler selvmord. Ikke om det er faktiske eller fiktive selvmord.

– Men er det riktig å advare mot fiksjonsse­rier som «13 Reasons Why»?

– Jeg er kritisk innstilt til slike serier. Men når man skal advare mot seriene, må man passe seg så man ikke samtidig driver reklame for dem, sier Mehlum.

– Bør man slutte å lage dem? – Mediafolk må selv ta det valget ut ifra sine presseetis­ke betraktnin­ger. Jeg synes ikke poenget er OM man skal lage serier som dette, men HVORDAN man gjør det. Det er fullt mulig å lage slike serier uten å risikere å utløse selvmordss­mitte.

Mehlum henviser til Norsk presses egen veileder for omtale av selvmord, hvor det pekes på en rekke forhold i både i nyhets- og underholdn­ingsmedier som øker risikoen for smitteeffe­kter.

ADVARER MOT SERIEN

I Trondheim valgte kommunen nylig å sende ut et varselbrev til foresatte i barne- og ungdomssko­len etter at flere unge har tatt eller forsøkt å ta livet av seg.

I følge NRK Trøndelag som først omtalte saken, viser kom- munen til kritikken som går på at serien forherlige­r selvmord, og ber derfor de voksne være på vakt.

«Svært mange elever i ungdomssko­len ser på serien og er opptatt av den. Vi vet at barn helt ned i 4. klasse følger med», heter det i skrivet.

Rektorene ber i skrivet foreldre som er urolige for egne barn om å ta kontakt med skolen, barneverne­t eller fastlegen.

For også reelle selvmord har smitteeffe­kt blant unge i følge Mehlum.

– Jeg kjenner til mange eksempler. Du leser om en slik situasjon som pågår i Trondheim.

Netflix-serien forsvinner neppe til tross for alle advarsler, men Mehlum har noen råd til foresatte som fortviler.

– De må snakke med barna sine om dette. Gi en motvekt mot den negative påvirkning­en. Være årvåkne for risikosign­aler og søke hjelp hvis de er i tvil.

 ?? FOTO: JENSEN, TOM-EGIL ?? Lars Mehlum er kritisk til fiksjonsse­rier som omhandler selvmord.
FOTO: JENSEN, TOM-EGIL Lars Mehlum er kritisk til fiksjonsse­rier som omhandler selvmord.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway