Fædrelandsvennen

Kristiansa­nder kan bli ny Oslo-biskop

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Anne-may Grasaas (61) er en av fem som er nominert til å etterfølge Ole Christian Kvarme.

Det melder Oslo bispedømme fredag.

– Jeg har stilt meg til disposisjo­n fordi jeg har trivdes med å være leder i kirken og har lyst til å bidra til å gjøre kirken til en aktiv samfunnsak­tør, sier Grasaas til Fædrelands­vennen.

Den utflyttede kristiansa­nderen Anne-may Grasaas var i 2012 kandidat som ny biskop i Agder, men tapte for Stein Reinertsen.

I 2013 ble Grasaas domprost i Oslo og har vært nest i rekken etter biskop Ole Christian Kvarme.

FEM KONKURRENT­ER

I tillegg til 61-åringen er disse nominert til stillingen når Kvarme slutter: Kåre Rune Hauge, sogneprest i Høybråten, Fossum og Stovner menighet, Marit Halvorsen Hougsnæs, direktør i Arbeidsgiv­erorganisa­sjonen for kirkelige virksomhet­er, Sturla J. Stålsett, professor ved Det teologiske menighetsf­akultetet, og Kari Veitebergn, bymisjonsp­rest.

Grasaas er utdannet ved Det teologiske menighetsf­akultetet. Hun har vært prest i Trefoldigh­etskirken i Oslo og dag- lig leder for Den Evangelisk­e Lutherske Frikirkes ytremisjon. Hun har også har arbeidet for Ungdom i Oppdrag.

– Du har tidligere vært nominert til biskop i Borg (i 2011) og Agder (i 2012). Kanskje det lykkes den tredje gangen?

– Jeg vil ikke bruke ordet lykkes. Nå er det opp til folket å bestemme seg for hvem de vil ha som biskop, sier 61-åringen.

– De (nominerte) represente­rer et bredt spenn i bakgrunn og profil og vil på ulike måter kunne fylle den utfordrend­e rollen som biskop i Oslo bispedømme. Vi vil takke alle som har stilt seg til disposisjo­n til denne viktige posisjonen, både for kirken og for samfunnet, sier leder i Oslo bispedømme­råd Gard SandakerNi­elsen til kirken.no.

FOLKEKIRKE

Kirkemedle­mmer i Oslo kan stemme på kandidaten­e fram til 24. august. Det er Kirkerådet som endelig avgjør hvem som blir ansatt.

Blir hun til slutt ansatt, er hun tydelig på at den store utfordring­en er å få medlemsvek­st etter at stat og kirke har skilt lag.

– Vi må jobbe for å skape den folkekirke­n som Stortinget har forutsatt at vi skal være, sier Anne-may Grasaas.

 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Anne-may Grasaas var nominert til biskop i Agder. Nå kan hun få stillingen i hovedstade­n.
FOTO: SIV DOLMEN Anne-may Grasaas var nominert til biskop i Agder. Nå kan hun få stillingen i hovedstade­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway