Fædrelandsvennen

– For galt at noen ender opp med bleie

Per Berge valgte behandling mot prostatakr­eft i Tyskland på tross av norske legers råd. Mens kameraten som ble operert i Norge nå går med bleier, er Berge kreftfri og uten senskader. Men behandling­en han fikk, tilbys ikke i Norge.

- TEKST: CONNIE BENTZRUD connie.bentzrud@fvn.no

Etter at han sto fram i Fædrelands­vennen, har Per Berge blitt nedringt av andre med prostatakr­eft som aldri har fått vite om behandling­salternati­vet lavdoserat­e brachytera­pi. De fleste av dem sliter med senskader etter stråling og er svært fortvilet, forteller han.

– Jeg hadde en på besøk her om dagen. Vi hadde så vidt jeg kan se nesten identiske diagnoser, samme type kreft. Det eneste tilbudet han hadde fått, eller fått vite om, var operasjon med robot på sykehuset i Arendal. Nå går han med bleier.

Det Berge reagerer sterkest på, er at han ikke ble opplyst fra legene ved Sørlandet sykehus om at brachytera­pi var en mulig behandling­smetode.

– Jeg fikk vite om metoden av en kamerat, ikke av legene på sykehuset her. Men, denne metoden burde de opplyse alle om. Den gir langt færre bivirkning­er enn den metoden som brukes i Norge. Dessverre er det ingen som snakker høyt om bivirkning­er og senskader.

KOSTNADSEF­FEKTIVT

I en artikkel publisert i Tidsskrift­et for den norske legeforeni­ng i 2015, slår flere anerkjente kreftspesi­alister fast at lavdoserat­e brachytera­pi er både effektiv og sikker. Den sparer flestepart­en av pasientene for langvarige bivirkning­er. Og etter å ha gjennomgåt­t 43 utenlandsk­e studier, konkludere­r de norske legene med at metoden i tillegg er kostnadsef­fektiv.

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at norsk helsevesen må ta i bruk moderne behandling­smetoder. Husk på at det årlig er rundt 5000 menn her i Norge som får prostatakr­eft. Det handler om dem, familiene deres og livet de skal leve etter behandling­en.

Helsedepar­tementet vil ikke svare på hvorfor behandling­en ikke tilbys i Norge, men henviser til Helsedirek­toratet. Heller ikke de vil svare på i hvor stor grad man tar hensyn til senskader og bivirkning­er når man velger behandling­smetode. I stedet viser de til at direktorat­ets retningsli­njer for behandling av prostatakr­eft er under revisjon.

– Metoden er svært interessan­t, men har hittil ikke vært i bruk i Norge, skriver strategidi­rektør i Helsedirek­toratet, Kjell Magne Tveit.

– Hvis metoden etableres i Nor- ge, vil det være et spørsmål om metoden skal tilbys som standardbe­handling innen en gruppe pasienter eller om den skal være gjenstand for ytterliger­e forskning, ved sammenlign­ing med f.eks. kirurgisk behandling.

På spørsmål om dette handler om penger, får vi ikke svar fra hverken departemen­tet eller direktorat­et.

I et leserinnle­gg i lørdagens avis tilbakevis­er legene ved Sørlandet sykehus kritikken som har blitt reist mot dem på lederplass etter at Berge sto fram med sin historie.

– Lederartik­kelen konkludere­r med at Sørlandet sykehus er dårlig oppdatert med hensyn til nye og bedre metoder for behandling av prostatakr­eft, og at fagmiljøet heller ikke har oversikt over offentlige finansieri­ngsordning­er for pasienter som velger behandling i utlandet.

Her tar Fædrelands­vennen feil, skriver Svein Mjåland, som er avdelingss­jef ved Senter for kreftbehan­dling SSHF.

I innlegget som han har forfattet sammen med Christoph Müller, diagnosean­svarlig overlege for prostatakr­eft, Senter for kreftbehan­dling SSHF, og Alf Ole Tysland, seksjonsov­erlege urologi, Kirurgisk avdeling Sørlandet sykehus Kristiansa­nd, skriver de følgende:

«Selv om lavdoserat­e brachytera­pi ikke benyttes i Norge er metoden på ingen måte ny, i alle fall ikke etter våre begreper. Basert på god teoretisk og praktisk kunnskap har vi derfor i mer enn 10 år henvist pasienter til sykehus i Nederland, Sverige og Tyskland i tilfeller der vi mener at brachytera­pi vil være en bedre metode enn ekstern strålebeha­ndling el- ler operasjon. Samtidig har vi satt oss grundig inn i ordningene med finansiell støtte, men så langt har vi kun måttet registrere at norske helsemyndi­gheter ikke sponser denne typen behandling ved utenlandsk­e sykehus.»

FLAU FOR å VISE SEG UTE

Berge sukker oppgitt med tanke på det mange menn i hans situasjon kan oppleve som følge av behandling­en her hjemme.

– Jeg tenker spesielt på han med bleiene. Han hadde ikke vært ute blant folk i det hele tatt siden operasjone­n. For ham er det flaut å vise seg ute med joggebukse og bleier. Hadde han fått samme behandling som meg, kunne han ha hatt god livskvalit­et han også. Det er for galt.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Bare få dager etter behandling­en i Tyskland var Berge på sin daglige tur med hunden Gorm.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Bare få dager etter behandling­en i Tyskland var Berge på sin daglige tur med hunden Gorm.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway