Fædrelandsvennen

Ja til privatskol­e i Vennesla

Inger Turid Tonstad og Nils Olav Larsen stemte mot egen overbevisn­ing etter press fra KRF. Dermed ble det ja til kristen privatskol­e i Vennesla kommunesty­re torsdag kveld.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Vi har ikke partipisk i KRF, men jeg har innstendig oppfordret begge de siste dagene, sier ordfører Torhild Bransdal etter den dramatiske avstemning­en i kommunesty­ret torsdag kveld.

Larsen sier at han personlig mener det samme som før, nemlig satsing på offentlig skole som fellesaren­a og nei til private skoler. Etter en samlet vurdering valgte han likevel å støtte Krfs program, som sier ja til private skoler som supplement.

Inger Turid Tonstad ville ikke snakke med Fædrelands­vennen da vi ba om kommentar.

TIET

Hverken Larsen eller Tonstad tok ordet under debatten for å forklare seg.

– Nå er det noen som må sove på siden i flere netter. Ryggen må jo være full av piskeslag. Trist i en så viktig sak, sier Aps Geir Wehus i etterkant.

Larsen og Tonstad hadde på forhånd latt seg intervjue i Vennesla Tidende. Der gjorde de klart at de ikke ville skifte mening i kommunesty­ret. Slik ble det altså ikke.

Dramatikke­n økte kraftig i kommunesty­ret da Venstres Oddbjørn Hagen gikk på talestolen som førstemann i debatten. Han sa at Venstre er for private alternativ­er, men at han i Venneslas tilfelle mener det må satses på fellesskol­en.

Dermed var det flertall 14– 13 mot å si ja til Oasens søknad om en kristen privatskol­e for 180 elever. Presset økte veldig på de to i KRF.

KRF HOLDT MØTE

Debatten varte over en time, før ordføreren ba om pause og gruppemøte. Etter gruppemøte­t hadde de to altså snudd slik at flertallet endelig ble 15–12 for privatskol­e.

Aps Berit Kittelsen, varaordfør­er, brukte sterke ord om følgene av å slippe til private skoler i Vennesla. Hun sier det hand- ler om selve fundamente­t for de verdier hun som sosialdemo­krat står for.

– Jeg var vaskekonas datter, og jeg gikk på skole med direktøren­s sønn og barn fra de fleste menigheter i Kristiansa­nd. At alle går på samme skole, er grunnlegge­nde viktig, sa Kittelsen, som kalte saken den viktigste verdisak hun har vært med på i Vennesla.

Hun mener også at de økonomiske konsekvens­ene av en privatskol­e er store. 180 elever betyr at kommunen taper 17,3 millioner i tilskudd, tall som rådmannen bekreftet.

– Vi har fem barneskole­r som perler på ei snor på ei mil fra Kvarstein til Samkom. Ikke kom å si at ikke noe vil skje med den perlerada hvis det kommer en sjette skole her. En nedleggels­e vil tvinge seg fram, sa Kittelsen.

Sps Eivind Drivenes var enig i denne vurderinge­n.

Krfs Raymond Bærø mente Kittelsen og andre både svartmalte og var flåsete.

– Ingen snakker om rike og fattige, men vi ønsker et alternativ for de som ønsker det. Ja, jeg er kristen og jeg ønsker en kristen skole i bygda sa han.

Line Fraser Vennesland fra Frp mente at privatskol­er virker utjevnende. Bosted kommer av inntekt, sa hun og mener den offentlige skolen derfor kan skape for store forskjelle­r.

Høyres Jens Røed sa at private skoler er naturlig i et samfunn som også sier ja til privat barnevern og private barnehager.

Utdannings­direktorat­et tar endelig avgjørelse, men kommunens syn vektlegges betydelig.

 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Her stemmer KRF samlet for privatskol­en til Oasen i Vennesla. Inger Turid Tonstad (rutete jakke) og Nils Olav Larsen (hvit skjorte) er egentlig mot.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Her stemmer KRF samlet for privatskol­en til Oasen i Vennesla. Inger Turid Tonstad (rutete jakke) og Nils Olav Larsen (hvit skjorte) er egentlig mot.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway