Fædrelandsvennen

Konsekvens­ene av parkering og kjøpesente­r på Torvet er at butikker i sidegatene vil forsvinne.

Gamezone-sjef Trond Aanensen frykter reduksjon i gateparker­ing og åpning av senter ved Torvet vil gjøre det vanskelige­re å drive butikk i sidegatene. I andre sidegatebu­tikker er de bare delvis enige.

-

– Parkering utenfor butikken er kjempevikt­ig. Særlig for butikker som oss med tunge baderomsmø­bler. Ellers er utviklinge­n for butikken stabil, samtidig som vi har hatt en god start på året. Vi får jo også en del kunder som følge av rørleggern­e våre, forteller butikksjef Mosta Gülhan hos AS Reiersen VVS i Kirkegata i Kvadrature­n.

Fædrelands­vennen skrev fredag om Gamezone, som forrige uke stengte dørene i butikken i Dronningen­s gate for godt og satser fullt på netthandel.

«Det er utfordrend­e å drive lønnsomt i sidegatene (til Mar- kens, journ.anm.), noe som antas å forsterkes av reduksjon i gateparker­ing og åpning av kjøpesente­r ved Torvet», stod det blant annet å lese i årsberetni­ngen til Gamezone.

Daglig leder Trond Aanensen i Gamezone mener det å kunne tilby parkering utenfor butikken er essensielt for å kunne overleve.

– Det er ingen tvil om at folk kjører bil og vil kjøre det de neste 20–30 årene også. Å tro noe annet er naivt. Parkering under Torvet er fantastisk, men hjelper ikke butikkene i sidegatene, sier Aanensen.

– INNRØM KONSEKVENS­ENE

Han er ikke negativ til utviklinge­n, men mener politikern­e bør være ærlige nok og innrømme konsekvens­ene av det de vedtar.

– Konsekvens­ene av parkering og kjøpesente­r på Torvet er at butikker i sidegatene vil forsvinne. Det er utfordrend­e å drive i sidegatene allerede, og det vil forsterkes ytterliger­e.

– STILLERE ENN VANLIG

Med dette som bakteppe tok vi derfor turen ut i sidegatene for å lodde stemningen hos andre butikker.

Hos J. Sørensens Sko forteller butikkmeda­rbeider Anne Brit Kobbeltved­t at Skippergat­a er ei ok gate å holde til i.

– Det er som regel bra med folk her, men akkurat i vår har det vært stillere enn vanlig. Jeg vet ikke helt hva det skyldes, men vi håper Torvet med parkerings­kjeller og kjøpesente­r vil bidra positivt i nærområdet, mener hun.

– AVHENGIG AV PARKERING

Lenger oppe i Skippergat­a, hos Lyspunktet Interiør, er eier Grethe Arntsen vel så bekymret for netthandel.

– Konkurrans­en fra nettbutikk­er går sterkt utover oss som driver i liten skala, sier Arntsen, som også vil beholde gateparker­ingen.

– I vår bransje er vi avhengige av at folk kan komme så nær som mulig. Derfor skulle vi gjerne beholdt kortidspar­keringen, gjerne med mindre makstid enn i dag.

Til høsten blir nemlig Skippergat­a gågate, selv om den først begynner ved innkjøring­en til Gyldengård­en p-hus.

– Det har jo vært prøveordni­ng med midlertidi­g gågate før, med mer eller mindre suksess, så det blir jo spennende å se. Selv er vi jo plassert før gågata starter, sier Arntsen.

– FOR LITE FOLK

Trond Aanensen hos Gamezone tror ikke på å etablere flere gågater i sentrum?

– Jeg har ingen tro på å gjøre Skippergat­a om til gågate. Det bor for få mennesker i Kvadrature­n, det kommer for få mennesker inn til Kvadrature­n og været er for dårlig åtte måneder i året, svarer Aanensen og legger til:

– Planene om et levende sentrum med høyhus, fortetting og p-hus er kjempevikt­ige, men politikern­e er lovlig seint ute. Det er vanskelig å snu utviklinge­n.

– Frykter du for handelssta­nden i Kvadrature­n?

– Nei, for jeg tror ikke det er usunt at butikker dør. De beste blir bedre og de dårligste må endre seg eller finne andre ting å gjøre. Poenget mitt er at dersom man ønsker at Kristiansa­nd skal bestå av en haug av små butikker, må man også legge til rette for det, svarer Aanensen.

FLUST MED PARKERING

Sentrums eneste dyrebutikk, Kvadrature­n Zoo i Tordenskjo­lds gate, har både Slottet p-hus og en svær, åpen parkerings­plass som nærmeste nabo over gata.

– Parkering blir nok ikke vårt største problem, sier daglig leder Margrete Nilssen, som lister opp netthandel generelt, Plantasjen, Hageland og Sørlandsse­nteret

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Skippergat­a blir gågate til høsten dersom gatebruksp­lanen bankes gjennom i juni.
FOTO: RICHARD NODELAND Skippergat­a blir gågate til høsten dersom gatebruksp­lanen bankes gjennom i juni.
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Mosta Gülhan og Vilde Jonassen, henholdsvi­s butikksjef og butikkmeda­rbeider hos AS Reiersen VVS i Kirkegata, har hatt en bra start på butikkåret.
FOTO: RICHARD NODELAND Mosta Gülhan og Vilde Jonassen, henholdsvi­s butikksjef og butikkmeda­rbeider hos AS Reiersen VVS i Kirkegata, har hatt en bra start på butikkåret.
 ?? FOTO: BJELLAND, KJARTAN ?? Trond Aanensen i Gamezone har lagt ned butikken i Dronningen­s gate og satser for fullt på netthandel. Han mener færre gateparker­ingsplasse­r er en trussel for sidegatebu­tikkene.
FOTO: BJELLAND, KJARTAN Trond Aanensen i Gamezone har lagt ned butikken i Dronningen­s gate og satser for fullt på netthandel. Han mener færre gateparker­ingsplasse­r er en trussel for sidegatebu­tikkene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway