Fædrelandsvennen

Fred i sundet

-

Det er kvelden før vår kjære nasjonalda­g. Det er ro og stillhet i sundet.

●● Et par tre tjeld, noen silender, terner samt måker koser seg. De er våryre. Snart skal små etterkomme­re se dagens lys. Alt i en total sammenheng for oppretthol­delse av verdens mest fantastisk­e skjærgård.

Så plutselig. Stillheten brytes brutalt. Sterk motorlyd. Er det et fly? Helikopter? Nei ingen av delene. En vannskuter farer gjennom det smale sundet, på det smaleste ca 10 meter. Etter at lyden stilner og bølgene etter skuteren faller til ro, er stillheten tilbake. Men sjøfuglene. Hvor er de? I følge våre sentrale myndighete­r er vannskuter et fartøy. Hvorfor heter det vannskuter? Det lurer jeg på. De samme myndighete­ne presiserer også: Det er en politisak å se etter at alle forholder seg til regler samt forskrifte­r til sjøs, dette gjelder også for vannskuter­e!

Tror virkelig våre sentrale politikere at politiet har rimelige muligheter til å følge opp og ev. hindre uregelmess­ig kjøring med denne type «fartøy»? Jeg vil våge den påstand: Det er en umulig oppgave for politiet dersom det ikke settes inn veldig store og svært kostbare tiltak. Hvilke etter min ringe vurdering er urealistis­k og totalt uforsvarli­g.

Vår felles skjærgård er sårbar. Dessverre minker det på sjøfuglene. Det er viktig at vi ikke animerer til tiltak og aktivitete­r, i kystområde­ne, som ytterliger­e vil redusere sjøfuglbes­tanden. Det kan fort bli for sent. Vi må ikke oppleve en taus skjærgård tom for sjøfugler. Fri ferdsel for vannskuter­e er en feil vei å gå. Sett av spesielle baner hvor de kan utfolde seg og hvor negative konsekvens­er vil bli minimale. som trodde sagaene var nedskrevet på 1200-tallet. Så reagerer jeg også på det argumentet fylkesrådm­ennene angivelig bruker, ifølge reportasje­n. Heldigvis mener de at ”Agder” bør velges, for, ifølge dem, Agder er et navn som kan brukes over hele landsdelen. Men jeg minner om at for 15 år siden, den 16. mars, var alle 30 ordførerne og kommunene på Sørlandet med på å feire ”Sørlandet i 100”, det at landsdelen Sørlandet fylte 100 år. Kronprinsp­aret og statsminis­teren var til stede. Det er en formidabel logisk brist at ”Sørlandet” ikke skal kunne brukes om de indre bygder. Hvilken landsdel skulle ellers disse høre til? Jeg har aldri hørt at noen i de indre bygder på Vestlandet, som for eksempel Voss, protestere på at de skulle høre til Vestlandet på samme måte som Utsira? Heller ikke at gudbrandsd­ølene skulle tvile på at de er østlending­er på samme måte som de med tean i tanga på Hvaler? Hvorfor skulle ikke da de indre bygder på Sørlandet høre til Sørlandet? Hva ellers? Hvor ellers? Sørlandet er reinspikka geografi, ikke reker og svaberg, sol og sommer! Landsdelen Sørlandet står ute hele året. Er vi ikke Sørlandet lenger, når vi er nedsnødd og trailerne står? Er vi ikke på Sørlandet lenger, når vi Søgne-folk plukker tyttebær i Vegusdal? Hvilken landsdel er vi da i? Østlandet? Vestlandet? Da vil i alle fall jeg ikke ha de tyttebæren­e.

HELGE ANDRESEN

JOSTEIN ANDREASSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway