Fædrelandsvennen

Barneverne­t – samfunnets syndebukk?

Barn og ungdom som kommer inn under barneverne­ts omsorg har hatt en tøff start på livet.

- ELLEN ØLNESS NADIM, Regiondire­ktør i Bufetat

En av tre har vært eksponert for vold og ni av ti har opplevd alvorlig omsorgssvi­kt – krenkelser de fleste av oss ikke ønsker å høre om. To av tre barn i barneverne­t har flere psykiske lidelser samtidig. Noen har utført alvorlige kriminelle handlinger. Når barn kommer inn under barneverne­ts omsorg, har de allerede opplevd å bli sviktet av voksne rundt seg – ofte over lengre tid.

Samfunnets forventnin­ger til barneverne­t er at barn og unge skal få den hjelpen de trenger. Samtidig krever samfunnet beskyttels­e mot unge lovbrytere. Disse forventnin­gene kan være motstriden­de. Barnevernl­oven har klare begrensnin­ger for tvangsbruk. I Norge har vi en kriminell lavalder fordi vi mener at barn ikke hører hjemme i fengsel, men skal få hjelp og rehabilite­ring på annen måte. Dette etiske og politiske standpunkt­et utfordres når vi ikke klarer å hjelpe ungdommen eller beskytte samfunnet innenfor dagens regelverk. Vi opplever gang på gang at slike enkeltsake­r havner i medias søkelys og at barneverne­t utpekes som syndebukk. Det er ingen tjent med – aller minst barna. ebatten i Fædrelands­vennen om unge lovbrytere og behandling­en av dem

Dhar de siste dagene fått frem sentrale synspunkte­r i dilemmaene barneverne­t opplever. Det er en viktig debatt. Det er derfor synd når Karen Kristine Blågestad i lørdagskom­mentaren 13. mai uttaler: «Stemmer fra barneverne­t vil ha flere barn i fengsel, men hva med barneverne­ts egen forbrytels­e?» Slike utsagn bidrar til å sette barneverne­t i den offentlige gapestokke­n nok en gang. Det er for enkelt.

I sitt tilsvar til Blågestad peker Svein Ove Ueland på barneverne­ts store dilemma: Enten gjør barneverne­t for mye eller så gjør vi for lite. Dilemmaet blir ikke borte ved å fordele skyld. Dilemmaer krever refleksjon og debatt. For hva skjer når barneverne­t blir offensstli­g skyteskive? Fædrelands­vennen 18. mai kan vi lese om unge barneverns­tudenter som gruer seg til å begynne å jobbe i barneverne­t, og som til og med blir frarådet av ansatte som allerede jobber der. Ansatte i barneverne­t har ansvaret for barn og ungdom som har det vanskelig og som kan uttrykke det gjennom utagering, rusmisbruk og kriminelle handlinger. Ansatte skal forstå og hjelpe, gi omsorg og behandle. Samtidig skal de ta imot all frustrasjo­n og fortvilels­e fra det enkelte barnet og fra foreldre som er fortvi-

Alle har et ansvar for at barn skal ha en god oppvekst.

Ilet, sinte, som både vil og ikke vil ha hjelp.

De ansatte i barneverne­t har en fysisk og psykisk krevende jobb. Etter 171 tilsyn på offentlige og private barneverns­institusjo­ner i fjor, konkludert­e Arbeidstil­synet med at hele 42 prosent av vernepleie­re og sosialarbe­idere i barneverne­t blir utsatt for vold eller sjikane på arbeidspla­ssen. Mange utsettes for hets på fritida og i sosiale medier, og opplever alvorlige trusler både mot seg selv og mot egne barn. Resultatet er at barneverne­t mister kompetente og flinke fagfolk. Til sist går det ut over de aller mest sårbare barna i samfunnet vårt. kal barneverne­t få gjort jobben, er vi avhengige av folk flest. Barnehager, skoler og politi. Helsestasj­oner, psykisk helsevern og fastleger. Familie, naboer og venner. Du og jeg. Alle har et ansvar for at barn skal ha en god oppvekst. Den viktigste måten å hjelpe utsatte barn og unge på, er å varsle barneverne­t så fort vi har mistanke om omsorgssvi­kt, forebygge og tilby tidlig hjelp. Men vil bekymrings­meldinger komme til barneverne­t når det stadig skapes et bilde av at vi ikke gjør jobben vår? et er forståelig at opinion og media forventer at et barn under offentlig om-

SDsorg ikke skal gjøre nye kriminelle handlinger, pådra seg flere psykiske lidelser eller fortsette å ruse seg. Dette ansvaret hviler tungt på barneverne­ts skuldre. Alle som jobber med disse ungdommene søker å hindre det hver dag. Likevel er det ungdom som fortsatt vil streve selv om de får hjelp og tiltak gjennom barneverne­t. Enkelte kan ha så store utfordring­er at de er en fare for seg selv, ansatte og samfunnet rundt. De kan utfordre barneverne­ts institusjo­ner og metoder når det gjelder bruken av begrensnin­ger og tvang. I stedet for å utpeke barneverne­t som inkompeten­te bør vi fortsette å ha en diskusjon om hva som faktisk er den beste hjelpen for unge lovbrytere. Vi bør søke mer kunnskap og utvikle gode metoder som vi vet virker. Her ønsker jeg velkommen en åpen, faglig og reflektert debatt.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? Barneverne­t settes i den offentlige gapestokke­n når barn sviktes. Det er for enkelt, mener Ellen Ølness Nadim, regionsdir­ektør i Barne-, ungdoms- og familieeta­ten (Bufetat) Region sør.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX Barneverne­t settes i den offentlige gapestokke­n når barn sviktes. Det er for enkelt, mener Ellen Ølness Nadim, regionsdir­ektør i Barne-, ungdoms- og familieeta­ten (Bufetat) Region sør.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway