Fædrelandsvennen

Jøden som karikatur

Er det virkelig unntak i presseetik­ken for jødehets, så lenge den er tegnet og ikke formulert i ord?

-

ere vet hvilke tre grupper som tukler med tissen til småbarn? Det gjør muslimene, jødene – og de pedofile. Dette var det muntre poenget i en karikaturt­egning i Dagbladet 16. mai, dagen før vi skulle feire den grunnloven som opprinneli­g sa at jøder ikke måtte tåles her i landet.

Tegningen var laget av Flu Hartberg, og viser en lurvete mann som roper til en muslim og en jøde (til forvekslin­g lik forstander Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfun­n): «Jeg skjønner akkurat hvordan dere har det! Jeg får også beskjeder fra usynlige menn i himmern om å tukle med tissene til småbarn!» Ho, ho, ho! elv er jeg tilhenger av aldersgren­se for omskjæring av gutter, et standpunkt som deles av blant andre Rådet for legeetikk, de nordiske barneombud­ene og de nordiske barnelegef­oreningene, i tillegg til Fremskritt­spartiet og sterke krefter i både Senterpart­iet og SV. Flu Hartberg trodde kanskje at han ga et kvikt bidrag til denne debatten. I realiteten forpestet han den.

Vi som vil overtale, og om nødvendig presse, både jøder og muslimer til å endre denne tradisjone­n, slik andre religiøse tradisjone­r er blitt tilpasset nye normer, trenger ikke hjelp fra tegnere som er blinde for hvilken tradisjon de selv står i. Jøden som barneskjen­der er en nesten tusen år gammel hatefull karikatur. et er bare fire år siden en beslektet tegning fra Dagbladet havnet i Pressens Faglige Utvalg. Den viste to politimenn som smilende trakk seg tilbake da de fikk høre at det skrikende og blodige barnet som fikk tærne kuttet av med boltesaks, bare var deltaker i en religiøst begrunnet tradisjon. «Tro? Å ja, men da er det greit!»

Greit var det også for PFU, som frikjente Dagbladet etter klage fra Det mosaiske trossamfun­n. I kjennelsen skrev utvalgets flertall at den blodige tegningen var «en del av en tradisjon – karikature­n – som det i norsk presse er ekstremt vide rammer for». Dette er nærmest en standardfo­rmulering når noen klager på en tegning. Mot pressens tradisjon for å krenke må andre tradisjone­r bøye seg. oen pressefolk heller mot at det ikke bare må være høyt under taket for karikature­n, det bør ikke være noe

Noen pressefolk heller mot at det ikke bare må være høyt under taket for karikature­n, det bør ikke være noe tak overhode.

SDNtak overhode. VGS Anders Giæver, som har skrevet en utmerket bok om aviskarika­turen, mener at Vær varsom-plakaten «er skrevet for konkrete ord og fotografie­r – ikke satiriske metaforer». Selv om redaktøren kan sette grenser for tegneren, vil ingen redaktør gjøre det, skrev Giæver etter at Dagbladets Finn Graff hadde tegnet Erna Solberg som en grisepurke som ble besteget av en kåt Carl I. Hagen, mens Lars Sponheim styrte Hagens kraftige lem.

De må tåle det, både kvinnene, jødene og muslimene. Karikature­n er en hellig tradisjon som ikke må beskjæres. en er det sant? Alle skjønner at karikaturt­egning ikke er en naturlig virksomhet for de varsomme, men finnes det virkelig ingen etisk grense for tegnere?

Jo da, den finnes. Selv Dagbladet – landets viktigste arena for nyskapende tegneserie­r og karikature­r – har trukket denne grensen, og den gikk nettopp ved antisemitt­isme. I 1979 gjorde Tv-serien «Holocaust» et mektig inntrykk på de fleste. I Tyskland er serien allment betraktet som et vendepunkt i diskusjone­n om tyskernes eget forhold til jødeutrydd­elsen. Men dette alvoret preget ikke tegneren Bjørn Morisse, som lot seriefigur­en Glåmrik more seg med at jødene bare «gasset seg hele tia» og at Tv-serien heller burde vært kalt «Jews on toast». Det tok bare et døgn – og en alvorlig intern utblåsning i

MDagbladet­s redaksjon – før Glåmrik var historie. åde Dagbladets Finn Graff og VGS Roar Hagen har senere fått tegninger stoppet av sine redaktører, og i 2010 makulerte Adresseavi­sen 90.000 eksemplare­r og trykket nytt opplag, fordi avisens tegner, Jan O. Henriksen, hadde gjengitt Kurt Westergaar­ds famøse tegning av Muhammed med bombe i turbanen. Også den satiriske frihet har sine begrensnin­ger.

Karl Ove Knausgård har sagt at alle som skriver, før eller siden vil støte på grensen til det som ikke kan, skal, bør eller må skrives. «Denne usynlige veggen markerer grensen for et samfunns moral og verdigrunn­lag, som i sum er alt det vi definerer oss som, og lever ut ifra», skrev han. nausgård kom likevel til at ytringsfri­heten er retten til å gå gjennom veggen og inn til det de fleste av oss oppfatter som ondt og destruktiv­t. Det kan så være, men pressefrih­et og ytringsfri­het er ikke sammenfall­ende begrep, selv om pressefrih­et ikke kan eksistere uten ytringsfri­het. Mens kunst-

BKen og litteratur­en har et agnostisk forhold til samfunnets verdier, har pressen gjennom de etiske reglene i Vær varsom-plakaten påtatt seg et kollektivt ansvar for å verne dem.

I plakatens første kapittel, hvor de overordned­e prinsippen­e for presseetik­ken er samlet, hylles ytringsfri­heten, tett fulgt av et pålegg om å beskytte enkeltmenn­esker og grupper mot overgrep – altså et inngrep i den samme friheten.

Pålegget er rettet mot redaktøren, og gjelder alt som publiseres, fra det billigste klikkhorer­i til den tyngste kronikk. Fordi redaktøran­svaret er totalt, gjelder det også karikaturt­egninger og tegneserie­r. Redaktøren trenger ikke like alle karikature­ne som publiseres, men det er han som har ansvaret for å vedlikehol­de den usynlige veggen mot det onde og destruktiv­e. Hvis Dagbladets redaktør, John Arne Markussen, absolutt trenger en tradisjon å lene seg på, kan han se til hva Arve Solstad og Jahn Otto Johansen gjorde i 1979. Beklagelse­n den gang var uten forbehold.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det Mosaiske Trossamfun­ns synagoge i Oslo har både blitt utsatt for hærverk og blitt skutt mot. Derfor er det satt opp sikring rundt bygget.
FOTO: NTB SCANPIX Det Mosaiske Trossamfun­ns synagoge i Oslo har både blitt utsatt for hærverk og blitt skutt mot. Derfor er det satt opp sikring rundt bygget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway