Fædrelandsvennen

Thea (19) får sitt livs mulighet

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Thea Johannesse­n (19) har skrevet for å overleve, som en flukt fra grov omsorgssvi­kt. Nå får hun sitt livs mulighet til å bli forfatter og få sin innerste drøm oppfylt.

– Dette er jo en livsmuligh­et. En slik mulighet som ingen skal få. Det er sånn som ikke skal skje. Så skjer det.

Thea Johannesse­n var overveldet da hun fikk nyheten fra fagjuryen i Drømmestip­endet i storefri på Kristen vgs Vennesla hvor hun tar studieforb­eredende. Jubelen sto i taket blant medelevene.

Hun visste at hun hadde vunnet drømmestip­end på 10.000 kroner. Men at hun også skriver så godt og ekte at fagjuryen vil ha henne til Oslo for å oppfylle drømmene hennes, kom som et stort godt sjokk.

100 personer i Norge får drømmestip­end fra Norsk kulturskol­eråd og Norsk Tipping hvert år, men Thea er en av svært få som også får en mulighet til å få drømmen oppfylt.

Fagjuryen for skapende skriving inviterer Thea til Oslo. Der skal hun møte et forlag og ha møter med en rekke forfattere noen dager til høsten.

HAR BODD På 25 STEDER

Thea Johannesse­n, nå fra Iveland, har bodd over 25 steder på Sørlandet. Hun opplevde omsorgssvi­kt i barndommen og ble fosterbarn.

– For meg har skriving vært overlevels­e. Lesing og skriving har gitt mulighet til å flykte inn i andre verdener når virkelighe­ten har vært for tøff. Det er gjennom skriving jeg tilgir og bearbeider, sier Thea Johannesse­n.

SKRIVINGEN EN BESTEVENN

– Jeg har flyttet mye og har hatt få venner. Skrivingen og lesingen har vært mine beste venner i mange år. Derfor er det så inderlig godt å få anerkjenne­lse. Skrivingen er så viktig for meg, sier hun til Fædrelands­vennen.

Hun skriver direkte og nakent, noe fagjuryen for «skapende skriving» i Oslo trolig har lagt merke til.

– Jeg har aldri delt tekstene mine, før jeg sendte inn søknaden om drømmestip­end. Så skjer dette. Jeg er helt overveldet. Min drøm er å bli forfatter eller i alle fall leve av skriving, sier Thea Johannesse­n om å bli oppdaget.

Hun fikk også hilsen fra en tydelig rørt Iveland-ordfører GroAnita Mykjåland:

– Jeg tenker på en tekst av en annen forfatter, Hans Olav Mørk, når jeg leser det du skriver, Thea, sa hun og deklamerte:

Våg å være ærlig våg å være fri våg å føle det du gjør si det du vil si. Kanskje de som holder munn er reddere enn deg? Der hvor alt er gått i lås må noen åpne vei.

Det er akkurat det Thea våger. «Maria og hu mor» er av tekstene som hun sendte inn til Drømmestip­endet og som juryen mener er så god at en ny, stor dikter kan ha sett dagens lys på Sørlandet.

Det begynner slik og er en dialog:

Eg er utkøyrd

Du er lat

Brystet mitt er blitt eit mekanisk trekkspel

Kan du ikkje ta betre vare på det sjølv?

Kvifor skal andre seie kva eg skal føle?

Kvifor vil du aldri høyre etter? OK, hjelp meg da!

Nei!

 ?? FOTO: ODD-INGE ULEBERG ?? Her har Thea Johannesse­n akkurat fått beskjed om Oslo-ur og at hun skal treffe forfattere og forlag.
FOTO: ODD-INGE ULEBERG Her har Thea Johannesse­n akkurat fått beskjed om Oslo-ur og at hun skal treffe forfattere og forlag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway