Fædrelandsvennen

Jeg føler et ansvar for at publikum skal opp av stolen i løpet av kampen.

I fjor var det dager da Daniel Aase måtte ringe og si han ikke kunne komme på trening. Han klarte ikke å åpne øynene.

- TEKST: STEFFEN STENERSEN steffen.stenersen@fvn.no

– Har du alltid vært så treig? Har du alltid vært så dårlig på hodet?

Daniel Aase ler når han forteller om spørsmålen­e han fikk av de unge, lovende spillerne i Vindbjarts fotballaka­demi etter den sterke sesongstar­ten til Start.

Hverken Vindbjarts unggutter, eller Aase selv, er i nærheten av å ta av, til tross for tre seiere på rad.

Med åtte runder spilt av 1. divisjon, og med en toppkamp mot Ranheim i nær fremtid, sitter vi hjemme i stua til Start-fansens store favoritt, for en prat om det som har skjedd så langt denne sesongen.

Med skadeplage­ne Start fikk har det åpnet seg en mulighet for 27-åringen.

– TILFELDIGH­ET

En mulighet Daniel Aase har grepet med begge hender.

– Min sjanse kom da Abu (Ibrahim) ikke ble spilleklar. Det er jo egentlig en tilfeldigh­et av dimensjone­r, sier Aase.

Vi har satt oss ned i sofaen i den noen år gamle leilighete­n på Lund. På tv-en står avslutning­sprosedyre­ne i Eirik Jensen-saken og går.

Tilfeldigh­eter er en viktig del av fotballen. Tilfeldigh­etene denne sesongen ville ha det til at LarsJørgen Salvesen og Lasse Sigurdsen begge skulle ryke på langtidssk­ader. Samtidig ble en konflikt mellom to afrikanske klubber grunnen til at nysignerin­gen Abubakar Ibrahim ikke ble spilleklar.

– Jeg tenker at du til en viss grad skaper dine egne tilfeldigh­eter også. Du må være klar. Hvis du ikke tar sjansen, havner du på benken igjen. Du kan ikke bare si at det handler om flaks. Ta Niels (Vorthoren) som eksempel. Han har vært kanonbra som spiss. Det er tilfeldig at han spiller spiss, men det er ikke flaks at han gjør det bra. Tilfeldigh­etene åpner bare opp for at du kan vise deg fram, sier Aase.

– SUTRER FOR LITE

Vist seg fram har 27-åringen fra Kristiansa­nd gjort. Fra en noe uvant rolle som høyrekant har han imponert såpass at det har blitt vanskelig for Start-trener Steinar Pedersen å sette ham ut av laget.

Sånn har det ikke alltid vært. Start-tiden åpnet tungt for Aase. Lite spilletid kombinert med skader er ikke alltid like enkelt for en ambisiøs spiller å håndtere.

– Du skal ikke putte deg selv foran andre. Alle er egoistiske, og alle har lyst til å spille, men det er noe med det å forstå at du ikke kommer nærmere en plass på laget ved å bryte ned andre. Jeg tror jeg har klart den balansegan­gen bra. Vi er et lag, sier Aase.

Han er ikke typen som går til media med en gang han ikke får spille. I det stille har han ventet på sjansen sin.

– Jeg har blitt nesten kritisert for at jeg sutrer for lite. At det da virker som man ikke bryr seg. Men det er jo bare tull. Det handler om erfaring. Det å forstå at å spille er viktig. Men relasjonen­e til de rundt er vel så viktig, sier Aase.

SPOLERTE FJORÅRET

Han kom til Start sommeren 2015, etter at det til slutt nærmest ble et folkekrav om at lysluggen skulle spille i den gule og svarte drakten.

2016-sesongen ble tøff for Daniel Aase. Ikke bare var laget inne i en sesong som kan ses på som en av klubbens verste noen sinne. Samtidig slet kantspille­ren med sine egne ting. I fjor sommer fikk Aase en øyeskade.

– Det var det mest frustreren­de halvåret i karrieren. Når du våkner opp og er så lyssky at du ikke klarer å åpne øynene, og ringer inn og sier du ikke kan komme. Det var så uberegneli­g. Det gikk fra dag til dag. Jeg skulle starte en kamp mot Brann, men det ble helt umulig å spille da lyset var altfor sterkt, sier Aase.

Overdreven bruk av linser i over ti år hadde ført til betennelse på øyet. Fædrelands­vennen omtalte skaden i høst, men få visste nok hvor mye det faktisk plaget ham.

– Det var et halvår fram og til-

bake med mye styr. Du mister hele rytmen. Du får ikke trent fast. En kneskade er du forberedt på. Da vet du at du er ute mellom halvannen og måneder. Det må du bare takle. Men dette ble mye verre for min del. Det er ikke synlig for andre. Det er noe bare du kjenner på selv, sier Aase.

– FØLER ET ANSVAR

En operasjon i vinter gjorde godt. Nå plages han lite av skaden som i realiteten spolerte store deler av høstsesong­en 2016.

Vårsesonge­n 2017 har vi dog fått se den publikumss­pilleren Start-fansen hadde håpet å se da han ble hentet fra Vindbjart. Supportern­e har knyttet Aase til sitt bryst. Du skal prestere rimelig godt om du skal danke ut 27-åringen fra å bli dagens Start-spiller på Sør Arena.

– Jeg spiller fordi jeg er god nok, og så har jeg en del ting jeg kan dra fram. Det skal ikke gå på bekostning av effektivit­eten. Samtidig er fotball underholdn­ingsidrett. Jeg føler et ansvar for at publikum skal opp av stolen en eller to ganger i løpet av kampen, fordi det skjer et eller annet uventet, sier Daniel Aase.

Søndag er det Ranheim som skal få kjenne på akkurat dét.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Daniel Aase har tatt store steg hva gjelder det defensive arbeidet på banen. – Jeg har lært mye av Steinar med tanke på hvordan jeg skal ligge og hva som kreves. Fotball er en toveisidre­tt, og det er like viktig hvor du er til å forsvare deg, sier Aase.
FOTO: NTB SCANPIX Daniel Aase har tatt store steg hva gjelder det defensive arbeidet på banen. – Jeg har lært mye av Steinar med tanke på hvordan jeg skal ligge og hva som kreves. Fotball er en toveisidre­tt, og det er like viktig hvor du er til å forsvare deg, sier Aase.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Daniel Aase har lagt bak seg en imponerend­e sesongstar­t, sammen med et Start-lag som står med seks av åtte mulige seiere.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Daniel Aase har lagt bak seg en imponerend­e sesongstar­t, sammen med et Start-lag som står med seks av åtte mulige seiere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway