Fædrelandsvennen

Som når tanken går tom for bensin

-

I løpet av et år kan så mange som tre av ti nordmenn ha en eller annen form for psykiske plager. Angst og depresjon er det vanligste ifølge Folkehelse­institutte­t.

For Stein Arve Graarud er det nokså enkelt å forklare det han har vært igjennom. Det er omtrent som en bil uten bensin og som må ha drivstoff på tanken. Det er bare det at det tar nokså lang tid å fylle den opp igjen.

– Noen tar det med ro i et par uker før de begynner på igjen. Men det er ofte for lite. Da skal det bare en liten motbakke til før det begynner å blinke på bensintank­en. Jeg skulle delta på et seminar før jeg hadde kommet tilbake for fullt, men også det ble for tøft. Jeg måtte bare gå ned i lobbyen på hotellet.

Han mener det en fordel at han har vært gjennom en lignende nedtur for over ti år siden. Da jobbet han i Lund kirke og sa ja til altfor mye.

– Da tok det enda lenger tid å komme tilbake, og det var så ille at jeg ikke orket å gå inn i kirken. Det er jo ikke helt bra for en pastor, kan du si.

– Var du redd for å miste din tro?

– Du tenker på at jeg skulle si til Gud at «Nå har jeg gjort så mye for deg og så er dette det jeg får tilbake?». Nei, slik tenkte jeg aldri. Gud sier at vi skal hvile, det står jo i et av budene også. Så sånn sett hadde jeg jo meg selv å takke.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Stein Arve Graaruds erfaring er at det å bli utbrent er som å gå tom for bensin.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Stein Arve Graaruds erfaring er at det å bli utbrent er som å gå tom for bensin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway