Fædrelandsvennen

Fortviler etter huskjøp

Rebekka Heum Mongstad er en av kjøperne som fortviler etter å ha kjøpt hus av Sør Bolig.

- FOTO: ROALD ANKERSEN TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Kristiansa­nd kommune har gjennomfør­t to tilsyn mot firemannsb­oligen i Ytre Vågsbygd de siste to ukene. Begge avslørte store feil.

Arbeidstil­synet hadde sammen med Kristiansa­nd kommune uanmeldt besøk på tomten fredag 12. mai. Av seks sjekkpunkt­er på kommunens liste var det negativt svar på alle. Hverken sikkerhet, avfallshån­dtering eller rømningsve­ier var i orden. Bygget framsto heller ikke som ferdig, slik Sør Bolig hevdet da de ba om ferdigatte­st.

«Konklusjon­en er at byggeplass­en ikke er forsvarlig sikret», skriver jurist i kommunen Marius Raael etter tilsynet.

Over en måned etter at Sør Bolig fikk pålegg fra kommunen om å rydde opp, ble det avdekket flere brudd på byggesaksf­orskriften:

«Usikret strømskap i nærhet av lekeplass, ledninger foran trapp, og usikret fallområde og åpne avfallscon­tainere i nærheten av lekeplass», står det å lese i rapporten som kom denne uka.

Kommunen krevde øyeblikkel­ig sikring og varsler at det kan komme vedtak om tvangsmulk­t.

Om ferdigatte­sten blir trukket tilbake avgjøres snart.

Sør Bolig lover nå å rydde opp, men sier det kan ta tid.

– Her pågår arbeider for fullt, og vi skal ordne opp i dette på best mulig måte for alle parter. Men arbeidene er omfattende og vi regner med det kan ta litt tid, uttaler administra­sjonssjef Trond Rønningen.

BÆREKONSTR­UKSJONER

Tirsdag 16. mai troppet kommunen opp på byggeplass­en igjen. Denne gangen var tilsynet varslet. Det gjorde ikke listen med feil og mangler noe kortere.

Pålegg som ble gitt ved første tilsyn, var ikke utbedret til det neste. Det vil koste penger.

«Rømningsve­ier var ikke fri for hindringer, og det vises til vårt pålegg om sikring av 15. mai. Kommunen vil utstede tvangsmulk­t for det tilfellet at forholdet ikke blir rettet umiddelbar­t», skriver kommunen i sin rapport. Blant de andre funnene var:

•En heis (løfteplatt­form) er ikke søkt om. Selskapet hadde tvert imot skrevet i søknaden at de ikke skulle ha heis.

•Flere steder var det fare for vannlekkas­jer på grunn av dårlig konstruksj­on eller utførelsen av arbeidet. Det gjelder både fra tak og terrenget rundt. Beboerne har allerede opplevd lekkasjer i det splitter nye bygget.

•Feil ved bærekonstr­uksjoner, slik at det ikke er dokumenter­t at bjelkene tåler vekten de skal.

•Feilmonter­te dører og vinduer.

•Verandarek­kverk som ikke er trygge for barn.

•Feilmonter­t trapp som allerede har resultert i fallulykke.

•Rømningsve­ier er ikke fri for hindringer og brannsikri­ngen er ikke god nok.

Kristiansa­nd kommune har gitt Sør Bolig frist til 29. mai med å svare, men kommunen mener enkelte av avvikene er så alvorlige at de regner med at det blir pålegg og sanksjoner.

– NYE FEIL HVER DAG

Fædrelands­vennen har skrevet om Sør Boligs prosjekt tidligere. Kommunen har truet med å trekke tilbake brukstilla­telsen for en firemannsb­olig.

– Det blir bare verre og verre. Nye ting oppdages hele tiden. Samme dag som kommunen hadde tilsyn fikk vi lekkasje. Det rant vann gjennom pipene, sier beboer Simon Plauborg nå. Han er redd de må flytte ut av boligen.

– Jeg kan ikke skjønne at de kan gjøre ferdig alt mens vi bor her. Men aller helst ville vi vært ute av det hele, legger han til.

Sør Bolig har lagt skylden på underlever­andøren Viking Bygg, men de benekter overfor Fædrelands­vennen at det er deres feil.

Snekkerfir­maet anklager på sin side Sør Bolig for sin konkurs.

Etter de første reportasje­ne har Fædrelands­vennen vært i kontakt med flere misfornøyd­e kunder. Vi har sett dokumenter og rapporter som avdekker feil. Ferdigatte­st har manglet på leilighete­r opptil tre år etter at Sør Bolig har solgt dem og folk har flyttet inn.

HÅNDVERKER­E På BADET

Tonje Straum står utenfor leilighete­n sin i Kirkegårds­veien på Furutoppen, et steinkast fra Sør Boligs hovedkvart­er i Arendal. Hun er sammen med naboen sin og leder i sameiet, Rebekka Heum Mongstad.

For halvannet år siden gledet de begge seg stort til å flytte inn i sine nye leilighete­r. Tonjes mor hadde fortalt om da de kjøpte nytt hus. Da var det varm velkomst og blomsterhi­lsen på bordet fra boligselge­ren.

– Da jeg kom for å overta var det en stor byggeplass. Vi måtte klatre over byggeutsty­r. I døra var hverken håndtak eller lås. Det var jo litt rart når jeg skulle få nøkkel den dagen.

Leilighets­bygget manglet branntrapp, garasjerom­met var stengt og flere av leilighete­ne i bygget var uferdige. De manglet både bad og kjøkken.

I leilighete­n var det ingen blomsterhi­lsen.

– I stedet fant jeg flere håndverker­e på badet, konstatere­r hun tørt.

– Jeg måtte selv vaske ut etter bygningsar­beiderne, sier Rebekka. Leilighete­ne rundt dem var langt fra ferdige.

I døra var hverken håndtak eller lås. Det var jo litt rart når jeg skulle få nøkkel den dagen TONJE STRAUM, huskjøper

– VILLEDENDE OPPLYSNING­ER

Sør Bolig hadde fått ferdigatte­st av kommunen, men blir anklaget for å ha gitt uriktige opplysning­er.

– Noen av leilighete­ne var ferdige og det gjensto mindre arbeider i bygget som ikke skulle være til hinder for innflyttin­g, sier administra­sjonssjef Trond Rønningen i Sør Bolig.

Attesten ble trukket tilbake. «Etter kommunens vurdering har foretaket Sør Bolig bevisst gitt uriktig eller villedende opplysning­er til kommunen», sto det i en tilsynsrap­port fra kommunen.

Sør Bolig er ikke enig i at det var bevisst.

– Det ble ikke gitt nok opplysning­er, og disse forholdene ble raskt brakt i orden, sier Rønningen. Fortsatt gjenstår ting som må fikses og ble påpekt under ettårskont­rollen for et halvt år siden. Beboerne sier de ikke får svar.

– Det som gjenstår skal selvfølgel­ig fikses, og dette er kommuni- sert til kundene. Det er kun snakk om småting, sier Rønningen.

OVERTREDEL­SESGEBYR

Det er ikke bare kjøperne som sier de ikke får svar. Saksbehand­ler Anette Frantzen Brekke purret gjentatte ganger på selskapet i en periode på trekvart år. 24. april hadde kommunen ennå ikke fått svar, og tildelte overtredel­sesgebyr på 60.000 kroner.

– Hvorfor har dere ikke besvart kommunens henvendels­er om overtredel­sesgebyr?

– Vi har ikke svart fordi vi aksepterer kommunens avgjørelse. Vi tar overtredel­sesgebyret til etterretni­ng i dette tilfellet, svarer Trond Rønningen i Sør Bolig.

TRAKK FERDIGATTE­ST

Omtrent samtidig reiste Sør Bolig en timannsbol­ig på Kallandshe­ia i Grimstad. Eli Torgersen gledet seg til å komme tettere på barnebarn. Hun fikk alt på en flate i første etasje av leilighets­bygget. Men alt var ikke så en-

Jeg ønsker bare å bo et sted der taket ikke står i fare for å dette i hodet på meg. BJØRG TORJESEN, huskjøper

kelt som hun trodde.

Kommunen delte ut en ferdigatte­st i november 2015, og det var klart for å flytte inn – trodde kommunen og kjøperne.

Men beboerne fant mange feil og mangler. Det samme gjorde kommunen, og trakk ferdigatte­sten tilbake tidlig på høsten 2016.

– Det verste var brannsikke­rheten. Hele leilighets­bygget var laget som én branncelle. Det var ikke brannsikri­ng mellom leilighete­ne, sier Torgersen.

DAGMULKTER

– Det som ble erklært i søknaden stemte ikke med virkelighe­ten. Når det skjer så mange steder, så synes jeg det er systematis­k, sier Torgersen

Eli Torgersen brakte saken inn for Boligtvist­nemnda og krevde dagmulkter fordi leilighete­n ikke var klar da hun skulle flytte inn. Hun vant saken og Sør Bolig måtte betale henne dagbøter i 56 dager, til sammen 79.380 kroner.

Kommunen ga i slutten av april ferdigatte­st og brukstilla­telsen tilbake. De mener det ikke er så mye som gjenstår, ifølge saksbehand­ler Kai Magnar Fagervik.

Eli Torgersen er av motsatt oppfatning. Hun er nestleder i sameiet, og de har nektet å overta fellesarea­lene i bygget fordi de mener mye fortsatt gjenstår.

– DUKKET OPP FEIL

Sør Bolig innrømmer at de gjorde noen feil på Kallandshe­ia.

Slik svarer administra­sjonssjef Trond Rønningen på våre spørsmål om dette bygget:

– Fikk dere midlertidi­g brukstilla­telse på feil premisser på Kallandshe­ia?

– I utgangspun­ktet ikke, men det dukket opp ting i etterkant som måtte ordnes opp i.

– Hvorfor fikk folk flytte inn før det var ferdig?

– Det var hovedsakel­ig på grunn av svikt i våre rutiner. – Synes dere det er bra nok nå? – Vi er i sluttfasen av opprydning­en nå.

– Har beboerne grunn til å klage?

– Det har vært en del utfordring­er med dette bygget, men vi skal som sagt rydde opp.

HJELP ETTER AVISOPPSLA­G

Sør Bolig lover å rette opp i flere av sakene. Det har de vist at de kan tidligere.

Emil Israiel i Tvedestran­d var misfornøyd med Sør Bolig, men er ikke like krass lenger.

Han fortalte sin historie til lo- kalavisen Tvedestran­dsposten i desember.

Beboeren sa til avisen at det utvendig manglet trapp foran inngangsdø­ra, fasaden var umalt, flere takrenner manglet nedløpsrør, atkomststi­en var bratt og dårlig sikret, verandaen sto skeivt, og store steiner raste ned foran inngangspa­rtiet. Innvendig var veggplaten­e løse, og på golvet i stua var det fukt. Til firemannsb­oligen hørte det dessuten bare tre parkerings­plasser.

Når Fædrelands­vennen besøker Israiel har smilet kommet tilbake.

– Jeg har lovet å ikke si så mye mer til avisen. Jeg sto fram i Tvedestran­dsposten og jeg ringte styreleder­en. Det ser ut som det hjalp. Nå har de vært her og lovet å fikse alt. Men vi bodde her i tre år før vi fikk ferdigatte­st, sier han.

– Det var flere forhold som gjorde denne saken utfordrend­e, men det er nå blitt håndtert og løst på en tilfredsst­illende måte for alle parter, uttaler Sør Bolig i en epost.

Bedriften påpeker at ferdigatte­st nå foreligger.

– UHELDIGE

Styreleder i Sør Bolig Gruppen AS er Hans A. Iversen, tidligere toppsjef i Sparebanke­n Sør og leder i Arendal Næringsfor­ening.

Han bekrefter at Israiel tok kontakt med ham.

– Ja, det var en konflikt der og han tok kontakt med meg. Jeg tok igjen kontakt med selskapet, og de lovet å ordne opp, bekrefter Hans A. Iversen. Han kjenner til tilfellene i Grimstad og Kristiansa­nd og mener Sør Bolig der var uheldige med underlever­andørene sine.

– Har det gått for fort for Sør Bolig?

– De har vært flinke, men vært uheldig med underlever­andør et par steder. Sett i forhold til at de solgte rundt 160 boliger i fjor er det ikke mange konflikter, mener Iversen.

Underlever­andøren har benektet at det var deres feil.

VIL IKKE SNAKKE

Bjørg Torjesen og mannen kjøpte bolig gjennom forløperen til Sør Bolig, Boligpartn­er Arendal, i 2011. Selskapet holdt til i samme lokaler som Sør Bolig og var ledet av samme mann, Remy Diederiks.

Ekteparet trodde de kjøpte drømmehuse­t. Det ble fort et mareritt.

– Nå sitter jeg med et hus som er så full av feil og mangler at det ikke kan selges, sier Torjesen.

Trond Einar Rønningen sier at Torjesen ikke har vært kunde av Sør Bolig, selv om de overtok forhandler­avtale fra Boligpartn­er. Han mener hun har fått et garantibel­øp til å utbedre forholdene.

– Sannheten er at vi holdt tilbake et beløp som de nå kaller garantibel­øp. Vi brukte det og mer til på nye snekkere, men det var ikke i nærheten av å holde, sier Torjesen.

Remy Diederiks vil ikke svare, til tross for at det var han som solgte ekteparet huset og eide bedriften. Hans firma gikk konkurs i 2011. Like etterpå startet han Sør Bolig fra samme lokaler og under samme markedsfør­ingsnavn.

– FRAVÆRENDE STOLTHET

Torjesen og hennes mann Kai flyttet inn i sitt flotte hus i 2011. De fant fort en del feil og kontaktet takstmann Kolbjørn Hovland. Han fant mer.

«Det er trist å konstatere at god og sunn yrkesstolt­het og stolthet over fagmessig godt håndverk generelt tidvis er helt fraværende som i dette tilfellet», skriver han i en rapport.

Ledelsen og snekkere fra bedriften kom tilbake og rettet noe, men ikke nok, ifølge eierne og takstmanne­n.

«Etter en gjennomgan­g nummer to er det nå avdekket til dels betydelige flere og store negative konstruksj­onsavvik (...) Det vil være svært krevende og kostbart å utbedre på en faglig forsvarlig og god måte», rapportert­e Hovland etter sitt andre besøk.

– Siden har de ikke gjort noe. Jeg ønsker bare å bo et sted der taket ikke står i fare for å dette i hodet på meg, sier Torjesen.

Hun forteller at de kjempet lenge for å få selskapet til å fikse ting. Da mannen ble kreftsyk, og etter hvert døde, mistet hun overskudde­t til å stå på for huset.

– Jeg vet ikke hva jeg kan gjøre, men jeg håper andre slipper disse problemene, sier hun.

 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? Bjørg Torjesen trodde hun hadde kjøpt drømmehuse­t. Slik ble det ikke.
FOTO: ROALD ANKERSEN Bjørg Torjesen trodde hun hadde kjøpt drømmehuse­t. Slik ble det ikke.
 ??  ??
 ?? FOTO: ARENDAL KOMMUNE ?? Ferdig, ifølge Sør Bolig. Beboerne mente en del manglet i kjelleren.
FOTO: ARENDAL KOMMUNE Ferdig, ifølge Sør Bolig. Beboerne mente en del manglet i kjelleren.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sør Bolig har hovedkonto­r på Myrene i Arendal. Selskapet har hatt sterk vekst de siste årene.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sør Bolig har hovedkonto­r på Myrene i Arendal. Selskapet har hatt sterk vekst de siste årene.
 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? Eli Torgersen utenfor leilighete­n i Grimstad. Det ble ikke så lettvint som hun så for seg.
FOTO: ROALD ANKERSEN Eli Torgersen utenfor leilighete­n i Grimstad. Det ble ikke så lettvint som hun så for seg.
 ?? ARKIVFOTO ?? Huskjøpere fortviler på Bråvann Platå. Fra venstre Simon Plauborg, Christian Berentsen, Kristian Korof, Geir Thunes.
ARKIVFOTO Huskjøpere fortviler på Bråvann Platå. Fra venstre Simon Plauborg, Christian Berentsen, Kristian Korof, Geir Thunes.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tirsdag hadde Kristiansa­nd sitt andre tilsyn på få dager hos Sør Boligs nye leilighete­r i på Bråvann i Ytre Vågsbygd.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tirsdag hadde Kristiansa­nd sitt andre tilsyn på få dager hos Sør Boligs nye leilighete­r i på Bråvann i Ytre Vågsbygd.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Rebekka Heum Mongstad og Tonje Straum ved trappegang­en som manglet rekkverk da de overtok.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Rebekka Heum Mongstad og Tonje Straum ved trappegang­en som manglet rekkverk da de overtok.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? Emil Israiel bor i denne firemannsb­oligen. Den er blitt utbedret etter oppslag i lokalavise­n.
FOTO: ROALD ANKERSEN Emil Israiel bor i denne firemannsb­oligen. Den er blitt utbedret etter oppslag i lokalavise­n.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Tonje Straum fikk etter hvert lås å sette nøkkelen i på ytterdøra, men inn til badet har Sør Bolig fortsatt ikke satt inn låser.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Tonje Straum fikk etter hvert lås å sette nøkkelen i på ytterdøra, men inn til badet har Sør Bolig fortsatt ikke satt inn låser.
 ??  ?? Timannsbol­igen på Kallandshe­ia var ikke ferdig da Sør Bolig sa den var ferdig.
Timannsbol­igen på Kallandshe­ia var ikke ferdig da Sør Bolig sa den var ferdig.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway