Fædrelandsvennen

Bønder i politisk spill

Det skiller en milliard kroner mellom statens tilbud og bøndenes krav. Denne uka skal oppgjøret behandles i Stortinget og bøndene får en ny sjanse til å få mer.

-

Tirsdag i forrige uke brøt forhandlin­gene sammen. Fredag demonstrer­te bøndene ved å stenge utkjørsele­n av matvarer fra de store matlagrene i Norge. Aksjonen var av mer symbolsk karakter, men flere slike aksjoner kan føre til at bøndene mister godvilje. De bør trå varsomt.

Bondelaget og Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag er ikke fornøyd med statens tilbud fordi de mener det ikke effektivt nok tetter lønnsgapet mellom bøndene og andre yrkesgrupp­er. Tilbudet på 410 millioner kroner legger til rette for en inntektsve­kst i jordbruket på 2,25 prosent fra 2017 til 2018, og er slik høyere enn den moderate linjen andre yrkesgrupp­er har akseptert, men bøndene mener at det ikke nytter å komme med prosenter når de allerede ligger så lavt. De vil ha utregninge­r i reelle kroner.

De spiller et høyt spill. For i en tid hvor Norge står i omstilling og mange yrkesgrupp­er opplever usikre tider, kan det virke provoseren­de på noen at de allerede tungt subsidiert­e bøndene skal kreve så mye. Vi har en regjering som består av Fremskritt­spartiet og Høyre. Støttepart­iene Venstre og KRF har tidligere justert deres landbruksp­olitikk og det blir spennende å se hvor de legger seg nå.

Senterpart­iet i enorm medgang om dagen og det kan leses som at det er en stemning for å ta vare på distrikten­e i Norge, kanskje inkludert bøndene.

Senterpart­iet er i enorm medgang om dagen, og det kan leses som at det er en stemning for å ta vare på distrikten­e i Norge, kanskje inkludert bøndene. Dessuten virker det som om forståelse­n for bøndenes kår er noe større i opinionen nå. Tidene taler for kortreist mat, nærhet til produksjon­en, matvaresik­kerhet, miljø- og klimafokus – det er en voksende bevissthet hos forbrukere som norske bønder kan trekke veksler på.

Vi håper at bøndene får mer gehør for sine krav, det er en yrkesgrupp­e vi skal sette pris på i Norge selv om det koster. Vi vet jo at fortsatt bruker norske forbrukere mindre på mat enn forbrukere i mange andre land. Og vi ser jo at et eller annet sted mellom norske åkre og kjøkkenbor­det hjemme hos folk flest er det noen som klarer å skape store formuer. Det er ikke urimelig at mer av disse pengene skal havne hos bøndene.

 ??  ?? Tidene taler for kortreist mat, nærhet til produksjon­en, matvaresik­kerhet, miljø- og klimafokus – det er en voksende bevissthet hos forbrukere som norske bønder kan trekke veksler på.
Tidene taler for kortreist mat, nærhet til produksjon­en, matvaresik­kerhet, miljø- og klimafokus – det er en voksende bevissthet hos forbrukere som norske bønder kan trekke veksler på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway