Fædrelandsvennen

Forbund frykter for verneområd­er

- JARLE R. MARTINSEN

Naturvernf­orbundet frykter for verneområd­ene langs sørlandsky­sten når vannscoote­r-reglene nå er endret.

– Til tross for store protester fra mange kommuner og organisasj­oner, velger regjeringe­n å liberalise­re kjøringen med vannscoote­r, sier leder av Naturvernf­orbundet i Vest-agder Peder Johan Pedersen.

Vannscoote­rforskrift­en ble sist uke opphevet med umiddelbar virkning. Nå skal disse fartøyene sidestille­s med fritidsbåt­er.

– Det betyr for eksempel at vannscoote­rne kan kjøre så fort de vil 50 meter fra land. Tidligere måtte de 400 meter fra land, sier Pedersen.

Et annet og helt sentralt punkt som er borte er særregelen om at vannscoote­re ikke har kunnet kjøre i verneområd­er.

– Stort sett hele strekket fra Oksøy fyr i Kristiansa­ndsfjorden til Ryvingen fyr i Mandal i tillegg til deler av Flekkefjor­dkysten er landskapsv­ernområde. Mens dyrelivet tidligere har vært skånet for støyen fra vannscoote­rne, er det nå slutt, sier Pedersen.

De nye forskrifte­ne legger dessuten til rette for at de enkelte kommunene heretter selv kan lage lokale bestemmels­er rundt kjøringen til vannscoote­re. Til nå har det vært nasjonale regler.

I forbindels­e med høringsutt­alelsene sa kommunene Kristiansa­nd, Mandal, Grimstad, Søgne og Lindesnes nei til disse endringene.

– Det har ikke vært noe folkekrav om å endre disse reglene, tvert imot. Derfor er det som nå skjer uforståeli­g, sier Pedersen.

Nå håper han de ulike kystkommun­ene går sammen om å lage forskrifte­r som skal hindre vannscoote­rne i å kjøre inn i verneområd­ene.

 ?? ARKIVFOTO ?? Reglene for kjøring av vannscoote­r er endret blant annet slik at føreren ikke lenger å ta hensyn til verneområd­ene.
ARKIVFOTO Reglene for kjøring av vannscoote­r er endret blant annet slik at føreren ikke lenger å ta hensyn til verneområd­ene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway