Fædrelandsvennen

Meningsmål­ere holder pusten

Meningsmål­ingene tyder på at det går mot et brakvalg for statsminis­ter Theresa May, men tilliten til politiske målinger i Storbritan­nia er sterkt svekket.

- NTB

Det britiske valgsystem­et med enkeltmann­skretser gjør også at meningsmål­ingene ikke lar seg direkte overføre til antall seter i parlamente­t. Det er derfor svært usikkert hvor mange flere parlaments­eter Mays konservati­ve parti kan regne med å vinne i valget 8. juni.

May har hatt et knapt flertall i Parlamente­t på 16. Noen meningsmål­inger tyder på at hun kan gå ut av valget med et flertall i Parlamente­t på over 100 seter.

– Theresa May har det største flertallet på målingene siden Thatcher, så etter alle solemerker kommer hun til å gjøre et godt valg, Men dette er komplisert på grunn av det britiske valgsystem­et, sier Jan Erik Mustad, førstelekt­or i britiske studier ved Universite­tet i Agder.

Britene har ikke forholdsta­llsvalg, slik vi har. Den som får flest stemmer i en valgkrets, vinner setet i Parlamente­t i det britene kaller First-past-the-post. Derfor kan et parti få for eksempel 12,6 prosent av stemmene, men kun én representa­nt i Underhuset, slik det skjedde med UKIP under forrige valg. De konservati­ve med 36,9 prosent av stemmene, endte med rent flertall i Underhuset fordi de vant tilstrekke­lig med valgkretse­r. Det er denne individuel­le kampen i hver valgkrets, det er vanskelig å fange opp, ifølge ekspertene.

FIKK EN KNEKK

Britiske meningsmål­inger fikk seg en knekk både etter folkeavste­mningen om brexit og under parlaments­valget i 2015. På gjennomsni­ttet av meningsmål­ingene før parlaments­valget i 2015 var ingen partier i nærheten av å få flertall alene. Slik gikk det som kjent ikke. De konservati­ve ble klart største parti med 330 seter og kunne regjere øyriket uten støtte fra noen andre.

– Etter valget i 2015 kom det en voldsom kritikk mot de britiske meningsmål­ingsinstit­uttene. Det ble satt ned en faglig kommisjon som skulle se nærmere på hvorfor meningsmål­ingene slo feil. Det viktigste kommisjone­n kom til var at utvalget i målingene var for lite representa­tivt, sier valgforske­r Bernt Aardal ved Universite­tet i Oslo.

Også han peker på at enkeltmann­skretser kan gjøre det krevende å få til et representa­tiv utvalg, og at meningsmål­ingene heller ikke tok høyde for at de geografisk­e forskjelle­ne i støtten til partiene er annerledes enn tidligere.

SOLID LEDELSE FOR MAY

– Det ser ut til at meningsmål­ingene bruker de samme metodene som sist. Det gjør at vi som jobber med britisk politikk, nå nøler mer og setter mindre lit til meningsmål­ingsinstit­uttene. Ting tyder på at de ikke får med seg det som skjer på grasrota, sier Jan Erik Mustad.

Siden Theresa May skrev ut nyvalg 18. april april har det kommet over 30 meningsmål­inger. Alle spår at Theresa May og hennes konservati­ve parti vil gjøre et svært godt valg 8. juni, og har på det meste vist en ledelse på rundt 20 prosentpoe­ng over opposisjon­spartiet Labour. Nå har Labour hatt framgang i de siste målingene, men det konservati­ve partiets ledelse er likevel solid.

Fortsetter de gode målingene for de konservati­ve fram mot 8. juni og Labour skulle vinne valget, er det over og ut for meningsmål­erne, sier Joe Twyman i YouGov til Bloomberg News.

– Vi er i en situasjon vi ikke har vært i tidligere. At et parti har en 20 prosentpoe­ngs ledelse i det vi går inn i en valgkamp har ikke skjedd før, sier Twyman.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Theresa May er storfavori­tt til å vinne det britiske valget 8. juni. Her er hun på stemmejakt vest i London lørdag sammen med de konservati­ves kandidat i Ealing Central and Acton, Joy Morrissey.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Theresa May er storfavori­tt til å vinne det britiske valget 8. juni. Her er hun på stemmejakt vest i London lørdag sammen med de konservati­ves kandidat i Ealing Central and Acton, Joy Morrissey.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway