Fædrelandsvennen

Nok en dyreklinik­k er solgt

Fra før har storkjeden Anicura forsynt seg av Sørlandets veterinærk­linikker. Nå overtar konkurrent­en Evidensia landsdelen­s største.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– At kunder kan bli skeptiske til eierkonsen­trasjonen i bransjen, kan jeg skjønne. Men husk at kjededanne­lse også gir makt til å presse innkjøpspr­iser på apotekerva­rer, utstyr og fôr. Da blir det enklere å investere og vokse, sier Bjørn Tore Anderssen (57).

Veterinære­n eier og driver Kristiansa­nd Dyreklinik­k AS i Torridalsv­eien på Lund, pluss avleggerne i Søgne og på Evje. Det vil si; han har eid, helt fra oppstart i 1988. Men nå har han solgt til den svenske kjeden Evidensia, som ifølge egen hjemmeside har 170 klinikker i Norden, Tyskland og Sveits, 2600 ansatte og én million konsultasj­oner per år.

STØRST I BRANSJEN

Målt etter omsetning er Kristiansa­nd Dyreklinik­k størst i bransjen i egen region. Sørlandet Dyreklinik­k i Sørlandspa­rken, som ble solgt til den andre, store og svenskbase­rte kjeden – Anicura – i 2015, ligger på drøye ti millioner kroner (2015-tall), mot Kristiansa­nd Dyreklinik­ks 16,5 mill. i 2015 og 17,2 mill. i 2016.

Anicura Grimstad Dyreklinik­k endte også på drøye ti millioner kroner i 2015. Samme kjede har klinikker i Vågsbygd, Mandal, Vennesla og Lillesand.

Og apropos omsetning: De frittståen­de Grim Torv Veterinærh­us (se egen omtale) og Tveit Dyreklinik­k fikk henholdsvi­s 2,3 mill. og 3,5 mill. i inntekter i 2015.

LØNN OG KRONESUM

– Hva jeg fikk for aksjene? Å, det er nok hemmelig. Men det er jo en sum av det hele: Jeg beholder lønn og får en kronesum. I tillegg videreføre­s leieavtale­ne mellom klinikken og eiendommen­e jeg selv eier i Torridalsv­eien og Søgne. Jeg skal også fortsette som daglig leder og veterinær, men alt i den praktiske rolleforde­lingen er ikke helt avklart ennå, forteller Bjørn Tore Anderssen.

Slik forklarer han egen forretning­sfilosofi:

– For å kunne drive lønnsomt, må vi ha et volum i bunnen. I praksis betyr det hund og katt, fremfor alt hund. Min tanke er at de enkle tingene ikke skal koste all verdens, mens vi må kunne ta oss skikkelig betalt for komplisert­e forhold som beinbrudd og krevende sykdommer. At mange hunder er forsikret i dag, gjør det jo mulig. Vi har laboratori­eutstyr, Ct-maskin og kompetanse på å bruke den som det har tatt mange år å opparbeide. Det hjelper selvsagt i diagnostis­eringen. Så er vi flere veterinære­r og andre fagfolk her, sier dyrlege Anderssen.

Én ulempe ved kjededanne­lsen har han selv fått føle:

– Kurslevera­ndørene mister kunder. Jeg har pleid å følge et par faglige kurs hvert år, men etter hvert er det blitt sånn at de to store kjedene heller flyr inn kursholder­e til egne ansatte. Dermed har mye av grunnlaget for de kursene jeg typisk har tatt, falt bort.

VELSTAND OG OPPKJØPSFO­ND

Tilbake i 2012 brakte Dagens Næringsliv en større artikkel om de svenske dyreklinik­kjedenes fremvekst. Der ble det konstatert at velstandsu­tviklingen også innebærer at folk er villige til å bru- ke mer penger på både å forlenge sine kjæledyrs liv, og å gjøre de samme livene mer komfortabl­e.

Det ble også opplyst at deler av kapitalen som står bak kjedene, stammer fra oppkjøpsfo­nd og private equity-fond.

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Siden 1988 har Bjørn Tore Anderssen drevet veterinærk­linikk i Kristiansa­nd, etter hvert også i Søgne og på Evje. Men nå har han solgt til den svenske storkjeden Evidensia.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Siden 1988 har Bjørn Tore Anderssen drevet veterinærk­linikk i Kristiansa­nd, etter hvert også i Søgne og på Evje. Men nå har han solgt til den svenske storkjeden Evidensia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway