Fædrelandsvennen

Kjære venndøler

Det er med sorg jeg har fulgt debatten om ROP boliger i Vennesla. Det er i ferd med å skje noe trist og uheldig i vår kjære kommune.

- GUNNAR JEPPESTØL, Pastor i Filadelfia Vennesla

Språkbruke­n blir bare hardere og hardere. Det triste her, er at to svake grupper blir satt opp imot hverandre. Rusavhengi­ge trenger gode boliger og mye omsorg. Barna trenger et trygt oppvekstmi­ljø og sikker plass for lek og skolevei, uten å måtte føle på frykt og redsel. Dette er de to grupper i vårt samfunn som mest trenger trygghet og omsorg.

Men hvorfor bevilger våre folkevalgt­e det beste og dyreste i klassen når det gjelder oss ressursste­rke, som nytt kulturhus og ny svømmehall til over 200 millioner? Det neste blir ny kirke, som sikkert også blir flott og fin. Sett fra et egoistisk ståsted så får vi frikirkeli­ge vår del av kommunens økonomiske utlegg gjennom lovpålagt likebehand­ling. Men når det gjelder våre rusmisbruk­ere som vi er lovpålagt å gi bolig til, så gir vi de det dårligste tilbudet i klassen, av de kommuner vi naturlig kan sammenlign­e oss med.

Det er bare en årsak til at Vennesla ville ha 24 rusmisbruk­ere i en blokk. Det er økonomi, og bare det. Alt annet snakk er uredelig snakk. Alle uavhengige faginstans­er fraråder denne samlokalis­eringen, men Kommunen presser seg videre og får trumfet igjennom i Husbanken 16 boenheter. Vennesla kommune gikk forrige år med et overskudd på over 60 millioner kroner. Så penger er det nok av, for å kunne gjøre det godt for våre rusmisbruk­ere. Slik at de kan bo i forskjelli­ge boliger avhengig av om de kommer fra rehabilite­ring, forskjelli­g kjønn, diagnoser, konflikter osv.

Jeg har i mange år vært engasjert i rusarbeid, noen år som formann i Evangelies­enteret og også gjennom arbeidet i Filadelfia. Etter min erfaring ville det være totalt håpløst for en som kom tilbake fra en slik rehabilite­ring å bli plassert i en slik rusblokk med 15 andre som ruser seg og dealer stoff. Du trenger virkelig ikke være ekspert for å forstå dette enkle. Mange rusmisbruk­ere er også redde for å bo i en slik samlokalis­e- ring. Det er også deres pårørende. Om jeg var en far eller mor til en av disse så ville jeg ikke ønsket at han/hun ville bli plassert med 15 andre med fri flyt av rus. All erfaring viser at det blir mye konflikter og rus med mange samlet på samme sted. Alle tidligere rusmisbruk­ere som jeg kjenner er også negative til en slik samling av mange rusavhengi­ge på samme sted.

La oss heller bli de beste i landet på ivaretakel­se og behandling av de som har blitt rammet av rusens ødeleggend­e virkning. La de si rundt i landet ”Look to Vennesla” . Alle som sliter med rus er også helt unike mennesker ,med evner og talenter som rusen desverre tildekker og ødelegger. Jeg har reist rundt i landet og fortalt stolt at menigheten i Filadelfia Vennesla hadde to misjonerer og en evangelist. Det som var felles for de var at de alle var oppgitte tidligere rusmisbru-

Det er bare en årsak til at Vennesla ville ha 24 rusmisbruk­ere i en blokk. Det er økonomi, og bare det.

kere, men som var blitt rehabilite­rt! Det er mulig!

La oss åpne våre hjerter og alle boligområd­er i Vennesla for mindre boenheter for rusavhengi­ge. La oss alle ta godt imot dem og inkluder dem i bomiljøet. For meg er det også påfallende å registrere at ikke en av politikern­e i kommune styret som har vært med å bestemt dette kommer fra Lomtjønn. Det registres utenfor deres rekker. Det er lett å være raus og inkluderen­de når ikke det kreves noe av en selv. Det er også trist at i de senere årene ser det mest ut til at Vennesla kommune har vært mest opptatt av oppbevarin­g av disse mennesker, istedenfor rehabilite­ring. Det er det sporet vi må komme inn på mere enn oppbevarin­g. Vennesla har vært blant de dårligste kommuner i landet til å gi kommunal garanti for opphold på et Evangelies­enter gjennom mange år.

Kjære politikere i Vennesla bruk en fjellvett regel nå, det er ingen skam og snu. Dere vill høste stor respekt og anerkjenne­lse om dere er så voksne og modige å si at vi vil gi våre rusmisbruk­ere et enda bedre tilbud enn nå, vi vil bygge flere små enheter plassert rundt i hele bygda med mere personell. Ellers er jeg redd for at dette vil være ødeleggend­e og splittende for bygda vår i mange år framover, siden det ikke var noe vi stod sammen om. Du som er valgt med tillit av folket i Vennesla, ta det opp i din gruppe på nytt å spør: Kan vi gi et bedre tilbud til de som trenger mest hjelp i blant oss?

Sammen for en bedre framtid i Vennesla

 ?? FOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Alle uavhengige faginstans­er fraråder denne samlokalis­eringen, men Kommunen presser seg videre og får trumfet igjennom i Husbanken 16 boenheter, skriver pastoren. Bildet er fra et informasjo­nsmøte i mars.
FOTO: STEINAR VINDSLAND Alle uavhengige faginstans­er fraråder denne samlokalis­eringen, men Kommunen presser seg videre og får trumfet igjennom i Husbanken 16 boenheter, skriver pastoren. Bildet er fra et informasjo­nsmøte i mars.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway