Fædrelandsvennen

Dyrt å bremse oljeutvinn­ingen?

- MORTEN TØNNESSEN, 2. kandidat Vest-agder MDG

En rapport bestilt av flere Lo-forbund kommer med anslag på hvor mye det vil koste i tapte inntekter å bremse norsk oljeutvinn­ing.

●● Rapporten, som er utført av Samfunnsøk­onomisk analyse, viser at om det ikke åpnes nye oljefelt, vil dette koste 97 milliarder kroner årlig i tapte inntekter fram til 2060. Dersom letingen etter olje avsluttes, men eksisteren­de felt holdes i produksjon ut sin levetid, vil det koste 57 milliarder kroner årlig i tapte inntekter.

Disse tallene høres store ut, men må sees i sammenheng med hvor stor den norske økonomien er. Norges årlige BNP er i størrelses­orden 3.000 milliarder kroner. Rapporten til Samfunnsøk­onomisk analyse viser med andre ord at å bremse oljeutvinn­ingen vil koste – men ikke uoverkomme­lig mye. Som forbundsle­der Jan Olav Andersen i EL-og It-forbundet uttaler til media, viser tallene at der ikke er slik at utfasing av olje må føre til massearbei­dsledighet og sosial nød.

Rapporten gir også anslag på hvor mange arbeidspla­sser som vil forsvinne dersom vi bevisst begynner å fase ut oljeutvinn­ingen, sammenlign­et med å ta opp hver siste dråpe. Tallene viser her at brems i oljeutvinn­ingen som skissert over vil redusere sysselsett­ingen med mellom 36.000 og 63.000 arbeidspla­sser. Dette er arbeidspla­sser som vi må erstatte med nye, trygge, grønne jobber.

Vi i Miljøparti­et De Grønne sy- nes det er flott at krefter i fagbevegel­sen arbeider for å bremse norsk oljeutvinn­ing og blant annet verne Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi har heller ikke noe imot at rapporten til Samfunnsøk­onomisk analyse viser at oljepoliti­kken vår – som går ut på å fase ut norsk olje- og gassproduk­sjon i løpet av 20 år – er gjennomfør­bar og realistisk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway