Fædrelandsvennen

Rådmannen i kommunen har det virkelige ansvaret for at dette blir gjort riktig.

- KJETIL REITHAUG, fagdirektø­r, Seksjon for Dokumentas­jonsforval­tning, Arkivverke­t

En forutsetni­ng for innsyn er at kommunens saksdokume­nter blir registrert og gjort tilgjengel­ig på offentlig journal. Hvis eposter, brev og dokumenter ikke blir registrert riktig kan vi heller ikke finne dem, eller be om å få se dem.

Hvordan er reglene for registreri­ng i kommunene? Litt forenklet kan vi si at alt skriftlig som kommunen får eller sender om en sak, skal registrere­s hvis det dokumenter­er noe i saken og det blir brukt i forbindels­e med saken. Det skal også registrere­s med en gang – før det det går til behandling hos en saksbehand­ler. Dette gjelder også hastesaker og journalfør­ingen skal vanligvis skje i løpet av to til tre dager.

En ting er at dårlig journalfør­ing og registreri­ng gjør det vanskelig for journalist­er og oss andre å få se dokumenter. Men minst like alvorlig er det at kommunen selv ikke kan ha kontroll på dokumenter for sin egen del, hvis registreri­ngen ikke blir gjort skikkelig. Da kan kommunen ikke vite hva de har fått av dokumenter, eller hva de har gjort med dem og om de for eksempel har svart, og hva de har svart. et er også viktig å vite at rådmannen i kommunen har det virkelige ansvaret for at dette blir gjort riktig, selv om alle de ansatte som får og sender for eksempel brev og e-poster i kommunen skal passe på at dette blir registrert. Kommunepol­itikerne har også en rolle i dette. De bør i det minste være interesser­t i at kommunen holder orden i eget hus og at den kan dokumenter­e hva som er gjort og at for eksempel politiske vedtak blir fulgt opp.

Vi i Arkivverke­t har mange eksempler på at det finnes gode rutiner og planer for registreri­ng og journalfør­ing, men at kommunens ledelse ikke har gitt tydelige signaler eller gått foran som gode eksempler på hvordan ting skal gjøres. Det er også veldig vanlig at dette blir sett på som lite spennende og ikke spesielt viktig og dermed blir det gjerne brukt for lite ressurser på dette området. Da sitter innbyggere, kommuner og journalist­er igjen med dårlig dokumentas­jon – og en av bærebjelke­ne i lokaldemok­ratiet blir borte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway