Fædrelandsvennen

Kulebane vakte stor interesse

En kulebane helt utenom det vanlige lokket 400 interesser­te i alle aldre til kunståpnin­g på Sørlandets Kunstmuseu­m.

- TEKST: KRISTIAN HOLE kristian.hole@fvn.no

– Dette var veldig kult! Kulene gikk fort og loopen var noe av det beste med hele greia, sier en entusiasti­sk Filip Unhjem-stray (8) til Fædrelands­vennen.

Han var en av de 400 som tok turen til Sørlandets Kunstmuseu­m for å få med seg åpningen av «Distance» lørdag formiddag.

Den elektriske og interaktiv­e kulebanen, som er et innlånsver­k fra AROS i Aarhus i Danmark, er spesielt tilpasset SKMU sine lokaler og strekker seg over flere etasjer og rom.

– UTROLIG GØY

Når man går inn i utstilling­srommet registrere­s din tilstedevæ­relse av en sensor. Dette fører til at en av de mange kulene sendes av gårde, og i skiftende tempo baner kulen seg gjennom de flere hundre meter lange skinnene, som består av både rette linjer, loops, heiser, spiraler og frie fall.

Filips bror, Frans Unhjem-stray (7), var også begeistret over den spesielle kunstinsta­llasjonen, og var et av flere barn som benyttet anledninge­n til å la kulene kjøre i «tunnel» gjennom beina, siden det ikke var lov til å ta på kulene.

– Jeg tror aldri jeg har sett noe lignende før, sier Filip med et smil mens kulene suser forbi under beina.

Også mamma Solveig synes at utstilling­en skilte seg ut på en positiv måte.

– Dette var rett og slett utrolig gøy, sier hun.

IMPONERT OVER ARBEIDET

Den nye Skmu-direktøren, Reidar Fuglestad, åpnet utstilling­en sammen med kurator Else-brit Kroneberg og Arnt Aske fra Node.

– Det viser seg at denne utstilling­en engasjerer, noe som blir bekreftet av det fantastisk­e oppmøtet i dag, sier Fuglestad.

Han sier videre at han er fasinert av alt arbeidet som ligger bak den komplisert­e kulebanen, som er spesielt tilpasset SKMU sine lokaler.

– Jeg har fulgt hele monterings­prosessen fra start til slutt, og er helt fasinert av detaljrikd­ommen og ingeniørku­nsten som ligger bak dette. Her kommer han til et helt nytt lokale med 12 tonn me- tall! Kunstneren har nok klødd seg i hodet et par ganger for å få denne kulebanen til å gå opp, sier Fuglestad og ler.

SPÅR PUBLIKUMSR­EKORD

Kroneberg sier til Fædrelands­vennen at lørdagens interesse og oppmøte lover godt for sommerseso­ngen.

– Dette er rett og slett et usedvanlig bra oppmøte på en kunståpnin­g, så det er vi godt fornøyde med. Et av målene for Sørlandets Kunstmuseu­m er jo å få barn til å se kunst. Og denne utstilling­en har akkurat de kriteriene som skal til.

– Kan denne sommerutst­illingen slå tidligere publikumsr­ekorder på SKMU?

– Vi håper og tror det. Tidligere har vi hatt en rekord på rundt 7000 besøkende på sommerutst­illingen. Når vi ser på interessen vi har hatt i dag er det gode muligheter for at vi kan få til en ny rekord i sommer.

Kulebanen skal stå på SKMU fram til 9. september.

 ?? ALLE BILDER: KRISTIAN HOLE ?? Rundt 400 personer tok turen til Sørlandets Kunstmuseu­m for å få med seg åpningen av utstilling­en «Distance». Kulebanen er laget av den danske kunstneren Jeppe Hein, som ikke hadde anledning til å møte.
ALLE BILDER: KRISTIAN HOLE Rundt 400 personer tok turen til Sørlandets Kunstmuseu­m for å få med seg åpningen av utstilling­en «Distance». Kulebanen er laget av den danske kunstneren Jeppe Hein, som ikke hadde anledning til å møte.
 ??  ?? Frans Unhjem-stray (7) og de andre barna fikk beskjed om å ikke røre kulene. Da fikk de denne ideen i stedet.
Frans Unhjem-stray (7) og de andre barna fikk beskjed om å ikke røre kulene. Da fikk de denne ideen i stedet.
 ??  ?? Filip (8), Frans (7) og mamma Solveig Unhjem-stray under kunståpnin­gen lørdag formiddag.
Filip (8), Frans (7) og mamma Solveig Unhjem-stray under kunståpnin­gen lørdag formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway