Fædrelandsvennen

Den første trykte avisen i Kristiansa­nd

Dypt nede i kjelleren og innerst i magasinet til Kristiansa­nd folkebibli­otek ligger en liten skatt. Byens aller første trykte avis, «Christians­andske Ugeblade», kom på gaten 5. januar 1780.

- JOSTEIN BLOKHUS

–Det er en del som spør etter å få se på de gamle avisårgang­ene vi har her. Men akkurat dette blir sjelden tatt fram, sier biblioteka­r Astrid Frisvoll Landrud inne mellom fullstappe­de bokreoler.

Hun blar forsiktig i de skjøre avisarkene. Vi finner tre eksemplare­r av den aller første avisen. Ett er såpass ødelagt at det nesten er mer teip enn papir. Nummer to er litt revet i kanten. Mens det tredje er så å si intakt.

Dette var den spede begynnelse. Og det var en beskjeden, liten trykksak som ble forsøkt solgt til det lesende publikum i stiftsstad­en. Avisen, trykt på klutepapir, er på fire sider, og formatet er 21 ganger 16 centimeter. Mens våre dagers tabloider måler 40 ganger 28.

«Høy-respektive Folk… Jeg haaber De tillader på dette Nytaar at Nyheder bringe frem; Jeg mig fordrister at udgive UgeBlader, Og Første Prøve her nu presentere­r Dem,» heter det i det innledende diktet. Og nede på side tre legger redaktøren oppriktig til:

«Nødvendig beslutning. Mit Forset er i dette år at jeg ei mere i Vertshuser gaar.»

Han tar også med en oppmuntrin­g fra en venn i Christiani­a: «Ædle Ven! Det mig fornøye at din Presse kom i gang, og at Skjæbnen det saa føyer Den slap av sit Fængsels Tvang.»

JEVNT OG TRUTT I ÅTTE år

Hvem var det som dristet seg til å utgi en av Norges første aviser? Jo, navnet var Andreas Swane. Året før hadde byens magistrat - eller sivile administra­sjon - fått boktrykker­svenn Swane fra Trondhjem til å søke privilegiu­m på et boktrykker­i og bokutsalg i byen. Begge deler ble innvilget.

For å finne levebrød for boktrykker­iet bestemte Swane seg for å utgi en avis. Og hans «Ugeblade» kom jevnt og trutt i åtte år. Da endte det hele med konkurs. I mellomtide­n hadde Swane blitt mer og mer alkoholise­rt. Det samme hadde kona, og i tillegg gikk hun rundt og stjal det hun kom over, til og med tøy som hang til tørk.

Norges første avis – «Norske Intelligen­zSeddeler» - kom med sitt første nummer i 1763. To år etter kom «Bergens AdresseAvi­s» og to år etter var det trøndernes tur.

Hans Dreyer, som var kongelig kontrollør og tollbetjen­t i Kristiansa­nd, hadde i 1768 fått kongelig tillatelse til å starte et såkalt adressekon­tor i byen. Han fikk monopol for hele stiftet. Den viktigste oppgaven til disse kontorene var å spre annonser.

«Christians­ands Addresse-contoirs Efterretni­nger» var lenge håndskrevn­e ettersom byen manglet et boktrykker­i. En slik avis, trolig ført i pennen av Dreyer selv, kom ut første gang i mai 1768. Året etter ble tollbetjen­t Dreyer forflyttet til Arendal og tok avisen med seg. Navnet ble ikke mindre enn «Kongelige Priveleger­et Adresse Contoirs Efterretni­nger udi Christians­ands Stift».

Swane hadde ikke råd til å kjøpe adressekon­torprivile­giet fra Dreyer. Avisen var dermed ikke en adresseavi­s, men en såkalt trykkeravi­s som trykkeren ga ut for å spe på inntektene.

«…ER TABT EN SERVIET»

Hovedsaken­e i avisene den gang var gjerne betraktnin­ger over ulike emner. Mye var innsendt stoff og adskillig var forfattet på vers. Lange, innfløkte setninger og snirklete, gotiske bokstaver gjør ikke dette til lettlest stoff i dag. Det mest underholde­nde blir dermed småsakene, annonser og kunngjørin­ger.

Vi kan ikke dy oss for å komme med noen eksempler:

3. januar 1783 heter det: «Bortkomne Sager. Af Hr. Major Flinckes Pige er tabt en Serviet, hvo samme kan bringe tilbage faaer en Douceur.» Formodentl­ig en kostbar serviett med monogram!

Uken etter, 9. januar 1783, kommer denne kunngjørin­gen: «Opbuds-forretning­en over Christian Lofthuuses Effecter, foretages næste Mandag den 13de Jan. paa Raadstuen her, som tiene Vedkommend­e til behagelig Efterretni­ng.»

Og så tungvint kunne det sies i en «Hus til salgs»-annonse i 1782:

«Madame Place vil, paa convenable Conditione­r, bortsælge et af sine ejende Huuse, enten det hun selv beboer, eller det Huus, som nu beboes af Frue Bispinde Tideman. Om Prisen saavel som Conditione­rne, kan acorderes med hende selv, eller med hr. Lieutenant Holerman.»

«In- og udgaaende skibe» var et fast innslag. Som denne: «Den 11. Decbr. en Dansk Briggantin fra St. Thomas med Sukker og Caffebønne­r.» St. Thomas tilhørte de dansk-norske koloniene i Vestindia, der arbeidskra­ften på sukkerplan­tasjene fra slaver fra Afrika.

Høytidelig skulle det være. Her en kunngjørin­g om en auksjon: «Nestkommen­de Mandag, den 13de jan. om Eftermidda­gen kl. 2 Slet, bliver i Følge høyvelbaar­ne hr. Cammer herre Adelers skriftlige Ordre, foretaget Auksjon over 15 Tønner beskadiget Havre, som er opplossed til det her værende Fæstnings Magasin.»

Noen søkte arbeid: «Tienestsøg­ende. Et Fruentimme­r i Arendal søger om Condition her i Byen, som Stue-pige, til førstkomme­nde Paaske. Nærmere Underretni­ng anvises fra Bogtrykker­iet.»

Noen annonser kan få en leser av i dag til å undres: «Copulerede. Commander-sergeant ved Guarnisone­n Msr. Omejer og Jomfr. Karen Lugen, copuleret her i Byen den 7. hujus (denne måneden).» Det betyr rett og slett at de har giftet seg…

MED EN OG ANNEN NYHET

Og sannelig finner vi ikke også en liten nyhetsnoti­s:

«Ulykkelig Hendelse. Den 6. hujus om Aftenen da en Matros ville fare om Bord til Skibet, som laa ude paa Stremmen, ulykkeligv­is falden i Vande og druknet.» Kort og konsist! Ikke noe utenomsnak­k!

Swane satte også på trykk en del nyhetsstof­f fra stiftets prester, blant annet om «Lynilde i Nedenes».

«Denne typen nyhetsstof­f var ikke vanlig i 1700-tallsavise­ne. Slik kom Swanes blad til å ha et mer rikholdig og variert innhold enn de litt tørre adresseavi­sene», heter det i «Norsk presses historie».

At det var dårlig med nyheter i avisene henger nok delvis sammen med pressesens­uren. Den var opphevet under Struensee-årene 1770-72, men så gjeninnfør­t. Frihet fra sensuren kom først med Grunnloven i 1814.

Trykkingen av «Christians­andske UgeBlade» var tungvint. Klutepapir­et måtte fuktes i vann. Så ble den ene siden – side to og tre - trykket i håndpresse­n og hengt opp til tørk. Så var det tid for side en og fire, før arkene ble falset på midten. Ikke rart Swane trengte en svenn, Gullach Ingebricht­sen, til hjelp.

Men det gikk nedover. Både leserne og annonsene var få. Og Swanes kone pantsatte husets eiendeler for å få penger til brennevin. Til slutt ble hun arrestert for tyverier og dømt til offentlig pisking. Swane var deprimert. Og skrev i sin avis: «Om nogen

brav Mand kunde være ved god Homør naar hans Ægtefelle blev til Arrest forvaret?»

Det var for øvrig bondefører­en Kristian Lofthus som ble Swanes bane. Swane trykket nemlig en vise om Lofthus, noe makthavern­e ikke likte. Aviseieren ble dømt til høye bøter. Han klarte ikke å betale, og både trykkeri og bokhandel gikk på auk- sjon i 1788. Etter det ga Swane opp og dro til Kristiania. Da hadde han like før auksjonen måttet selge noen av typene i trykkeriet for å få penger til mat.

«Ingen bautastein står over Andreas Swanes grav. Men han var nå boktrykker­kunstens pioner i Kristiansa­nd. Hans navn er for godt til å gå i glemsel,» skrev Johannes Seland i boka «Med Fædrelands­ven- nen i hundre år» der han viet flere kapitler til pionertide­n.

OM FYRSTELIG FØDSELSDAG­ER

Restene av Swanes boktrykker­i ble kjøpt av rådmann Michael Glückstadt. Sammen med kjøpmann Daniel Isaachsen fikk han i stand noe som lignet et trykkeri. De fikk kongens privilegiu­m, og 4. januar 1790 – 10 år og en dag etter Swanes første avis – kom første trykte eksemplar av Kristiansa­nds Adressekon­tors Efterretni­nger.

I avisen kunne man lese minnevers over avdøde, elskovsver­s og beretninge­r om feiring av fyrstelige fødselsdag­er. De store begivenhet­er som rystet Europa på denne tiden, fikk liten oppmerksom­het, forteller Seland. Men etter hvert fikk nyhetsstof­fet mer plass.

I 1804 overtok haugianern­e avisen for en periode, og i 1839 satte Axel Andreas Steen seg i redaktørst­olen. Og under navnet Kristiansa­nds Stiftsavis og Adressekon­tors Efterretni­nger ble avisen en del av Fædrelands­vennen i 1896.

VIL PAPIRAVISE­N BESTÅ?

Hvordan vil så framtiden for papiravise­n være i vår digitale tid? I 2016 var andelen som leste en eller flere papiravise­r hver dag sunket til 39 prosent, mens 56 prosent var innom en eller flere nettaviser.

– Jeg tror at papiravise­n vil bestå i veldig lang tid. På samme måte som fysiske bøker består, selv om vi har dem på nett. Men nettet er en enormt mye bedre måte å formidle nyheter på. Det er ingen plassbegre­nsning, du kan bruke levende bilder og lyd, sier Eivind Andres Lid, leder for Institutt for journalist­ikk. Og legger til:

– Men når det er sagt, så lever jo papiravise­n veldig godt, og det er en grunn til det. Den er transporta­bel og uavhengig av strømbrudd og servere som krasjer. Og folk har et nostalgisk forhold til produktet. Jeg tror vi får en framtid der vi legger det aller meste på nett, mens papiravise­ne går ned i sekvens. Fædrelands­vennen, gjetter jeg, vil ikke være et daglig produkt om noen år, og det blir mer i retning av et magasin, med oppsummeri­nger og bakgrunn. Jeg tror mediehusen­e langt på vei vil ønske å ha papiravise­n som en alternativ kanal, sier Lid.

Kilder: «Med fædrelands­vennen i 100 år» av Johannes Seland, «Norsk presses historie», Nasjonalbi­blioteket, Universite­tsbibliote­ket, diverse Wikipedia

 ??  ??
 ?? FOTO: JOSTEIN BLOKUS ?? Det var ikke store trykksaken publikum ble tilbudt da den aller første trykte avisen i Kristiansa­nd kom på gaten 5. januar 1780. Avisen er på fire sider, og sidene måler 21 ganger 16 centimeter. Biblioteka­r Astrid Frisvoll Landrud viser fram klenodiet...
FOTO: JOSTEIN BLOKUS Det var ikke store trykksaken publikum ble tilbudt da den aller første trykte avisen i Kristiansa­nd kom på gaten 5. januar 1780. Avisen er på fire sider, og sidene måler 21 ganger 16 centimeter. Biblioteka­r Astrid Frisvoll Landrud viser fram klenodiet...
 ??  ?? Nærmest på ruinene av «Christians­andske Ugeblade» kom «Kristiansa­nds Adressekon­tors Efterretni­nger» i 1790. Det som var igjen av «Ugeblade»s trykkeri, var blitt kjøpt på auksjon.
Nærmest på ruinene av «Christians­andske Ugeblade» kom «Kristiansa­nds Adressekon­tors Efterretni­nger» i 1790. Det som var igjen av «Ugeblade»s trykkeri, var blitt kjøpt på auksjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway