Fædrelandsvennen

T. Det gjør veldig godt.

- HALVOR EKELAND

2060 vil det tallet være godt over doblet. Prosentvis kommer andelen i denne aldersgrup­pen til å stige fra 11 til 19 prosent.

– Disse skal da helst klare seg selv. Flest mulig, lengst mulig. Det må samfunnet ta hensyn til, mener Dreyer.

En av løsningene på det er fysisk aktivitet.

Samtidig viser en levekårsun­dersøkelse­n til SSB at eldre trener mye mer enn før. I 2001 trente kun 51 prosent av alle over 67 år én eller flere ganger i uken. I 2016 hadde tallet økt til 73 prosent. Ingen andre aldersgrup­per kan sammenlign­e seg med en slik økning.

Ifølge Dreyer kan inaktivite­t blant eldre være et større problem enn hva man kanskje tror.

– Det handler om å klare seg selv. Være sterk nok i beina, så man kommer seg opp og ned av stolen og ut av sengen. Det er mange eldre som er deprimerte fordi de ikke klarer seg selv. De tror de er demente, men så er de kanskje bare deprimerte. Det er mange eldre som tar selvmord, som man aldri hører om, forklarer hun.

Det bekreftes også av en rapport utarbeidet av Folkehelse­institutte­t i 2011. Rapporten bekrefter også at depresjon forekommer hyppigst blant de aller eldste.

En rekke studier viser at trening hjelper mot depresjon. Blant annet en norsk studie at barn i fysisk aktivitet er mindre deprimerte. Slik er det også for eldre.

– KAN «TJENE» 3,5 år

En oversikt på Helsedirek­toratets sider viser at fysisk aktivitet kan brukes som forebyggin­g og behandling av over 30 forskjelli­ge diagnoser og tilstander. Deres anbefaling­er er minimum 150 minutter fysisk aktivitet med moderat intensitet pr. uke.

Forskninge­n viser også at eldre har vel så god effekt av trening som yngre. Helsedirek­toratet mener det aldri er for sent.

– Beregninge­r fra Helsedirek­toratet viser at personer i 60-årene som går fra å være fysisk inaktiv til fysisk aktiv, vil kunne «tjene» 3,5 år med bedre helse. Det innebærer at de er mindre syke, lever litt lenger og kan bidra i samfunnet flere år med god helse. Dette er en ressurs, forklarer avdelingsd­irektør i Helsedirek­toratet, Jakob Linhave.

❞ Jeg har venninner som bare sitter stille og ikke orker noen ting. Jeg syns det er trist at de ikke klarer å gjøre mer. BJØRG LINNERUD (86)

 ?? FOTO: HALVOR EKELAND ?? For deltagerne på aktivitets­tilbudet til Oslo Idrettskre­ts handler det ikke utelukkend­e om å klare seg hjemme, men også om sosialt samvær og glede. Fysisk aktivitet gjør at kroppen produserer endorfiner, noe som igjen gjør noe med humøret til...
FOTO: HALVOR EKELAND For deltagerne på aktivitets­tilbudet til Oslo Idrettskre­ts handler det ikke utelukkend­e om å klare seg hjemme, men også om sosialt samvær og glede. Fysisk aktivitet gjør at kroppen produserer endorfiner, noe som igjen gjør noe med humøret til...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway