Fædrelandsvennen

Nei til Israel-boikott og omskjæring­sforbud

- HANS FREDRIK GRØVAN, stortingsr­epresentan­t KRF

Fremskritt­spartiets vedtak om å innføre forbud mot omskjæring av guttebarn og LOS krav om full akademisk, kulturell og økonomisk boikott av Israel gir grunn til bekymring.

Frps standpunkt vil om det blir gjennomfør­t bety et forbud mot å praktisere jødedom i Norge, mens LOS vedtak innebærer en urimelig negativ særbehandl­ing av verdens eneste jødiske stat, og eneste demokrati Midt-østen. Hvilke signaler sender disse vedtakene til jøder og den jødiske befolkning­en?

Frps forbudsved­tak ble karakteris­ert som «åpenlyst antisemitt­isk» av lederen for en av de største jødiske organisasj­onene i Europa. Israelsk UD uttalte at et slikt forbud vil gjøre det vanskelig å leve som jøde i Norge. Det samme gjorde jødiske ledere i Norge. Dette vil være et grovt brudd på religionsf­riheten og vil gjøre Norge til eneste land i den vestlige verden med forbud mot omskjæring av gutter. Kritikken virker i liten grad å ha ført til ettertanke i FRP. Tvert i mot har sosiale medier i ettertid flommet over av innlegg fra folk som støtter vedtaket med sterkt fortegnede beskrivels­er av omskjæring som en bestialsk skikk hinsides sakens realiteter.

LOS boikottved­tak er like ille. Boikott er ytterst sjeldent en god måte å fremme fred, forstå- else og gode politiske forhandlin­gsresultat­er. Ikke minst gjelder det dersom boikottvåp­enet brukes uten noen konsistens eller rimelighet, som LOS boikottved­tak mot Israel er et eksempel på. Det finnes en rekke brutale og undertrykk­ende regimer og stater som har brutt med folkerette­n overfor sine naboland, likevel er det kun Midtøstens eneste demokrati som LO vil boikotte.

Tvert om scorer Israel høyt på den internasjo­nale menneskere­ttighetsin­deks og ligger skyhøyt over alle andre stater i Midt-østen. Det er ikke antisemitt­isme å være opprørt over eller uenig med israelsk politikk, men LO bør spørre seg hva effekten er av stadig og ensidig å utpeke verdens eneste jødiske stat som den store, stygge ulven.

En boikott av varer fra Israel innebærer en stigmatise­ring av land og folk som i sterk grad minner om den stempling av jøder og Israel som vi kjenner igjen fra historien. Selv om man hevder at man ikke har sympati for de krefter som ønsker å utslette Israel, er det ikke til å komme vekk fra at man i denne sak har valgt kompaniska­p med dem som ønsker å fjerne Israel fra kartet.

I KRF tror vi på en framtid hvor Norge heller utvikler mer handels-, teknologi- og forsknings­samarbeid med Israel. Det samme ønsker vi å få til med palestinsk­e myndighete­r – avtaler som kan fremme vekst og utvikling.

Boikott bygger opp under det hatet som vi ønsker å endre. Hvis vi ønsker å bidra til å skape en ny framtid for palestiner­ne, er det etter vårt syn ikke veien å gå å iverksette tiltak som styrker hat og uforsonlig­het til den nasjonen de skal ha som nærmeste nabo. I stedet for å bidra til isolasjon av Israel, burde en fredsfremm­ende strategi være å bygge relasjoner gjennom å styrke kontakten med begge parter og bygge relasjoner mellom dem.

Mer samarbeid og samkvem bryter ned isolasjon. Vi trenger tiltak som kan styrke kontakten mellom Israel og Europa, inkludert Norge. Slik kan man bidra til å bygge opp viljen til å få til varige fredsløsni­nger. Boikott av israelske varer hemmer det fredsskape­nde arbeidet og bidrar til stigmatise­ring av Israel og jødene.

En ting er sikkert: Hvis KRF får innflytels­e etter valget blir verken boikott eller omskjæring­sforbud noe av.

❞ En boikott av varer fra Israel innebærer en stigmatise­ring av land og folk som i sterk grad minner om den stempling av jøder og Israel som vi kjenner igjen fra historien.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Israelsk UD uttalte at et omskjæring­sforbud vil gjøre det vanskelig å leve som jøde i Norge, skriver Krfs Hans Fredrik Grøvan.
FOTO: NTB SCANPIX Israelsk UD uttalte at et omskjæring­sforbud vil gjøre det vanskelig å leve som jøde i Norge, skriver Krfs Hans Fredrik Grøvan.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway