Fædrelandsvennen

99 år gamle Hans Bjarne for frisk for sykehjem

Som 99-åring er jeg trett – jeg har søkt to ganger om et rom på sykehjem. Det hadde vært så godt å få hvile og ikke behøve å stelle for meg selv og min kone. Hans Bjarne Hansen (99), i et åpent brev til Kristiansa­nd kommune

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Jeg søkte om sykehjemsp­lass, men visste at jeg ikke ville få. Så lenge jeg er klar i hodet og rimelig god til beins blir jeg vurdert som for frisk, sier Hans Bjarne Hansen.

99-åringen har skrevet et åpent brev til Kristiansa­nd kommune som publiseres i Fædrelands­vennen i dag. Her skriver han blant annet:

«Jeg har forstått det slik at Kristiansa­nd kommune ønsker at alle eldre blir boende hjemme så lenge som mulig, og skal motta nødvendig hjelp der. De mener visst at alle eldre ønsker det – jeg gjør det ikke.»

ALDER IKKE ET KRITERIUM

I forslag til nye forskrifte­r for tildeling av langtidsop­phold i Kristiansa­nd kommune er ikke alder et kriterium for å få sykehjemsp­lass. Det er imidlertid forhold som fallrisiko, ernæring, psykisk helse, kognitiv svikt og langtkomme­nde demens, sosial isolasjon, personlig hygiene, toalettbes­øk og forflyttin­g.

I forslag til nye forskrifte­r heter det også at forhold som familiesit­uasjon og velferdste­knologi skal vurderes før kommunen fatter sitt vedtak.

KONA FIKK TILBUD

Da kona Ester for noen måneder siden falt og pådro seg brudd i både rygg og ribbein, kvalifiser­te hun til institusjo­nsopphold. Men hun ville imidlertid heller bli boende hjemme med mannen, som hun nå i mai kunne feire 73 år bryllupsda­g sammen med.

Ekteparet som begge snart runder 100 år, sier at de klarer seg godt med hjelp fra hjemmetjen­esten tre ganger om dagen. Hans Bjarne Hansen får med seg varene på rullatoren når han går de 500 meterne fra boligen på Lund til butikken.

– Jeg kunne nok klart å gå til butikken uten rullator også, men da hadde jeg ikke fått med meg varene, sier den spreke 99-åringen.

– Den siste tiden er det jeg som har laget middag til oss, og da blir det jo helst noe enkelt. Men vi har fisk på menyen minst to ganger i uka, sier Hans Bjarne Hansen.

TOK PENNEN FATT

En av årsakene til at Hans Bjarne Hansen valgte å skrive brev til kommunen var at han fikk høre fra en hjemmehjel­p at det ville koste rundt 700 kroner å få følgehjelp i forbindels­e med legebesøk.

– Jeg mener at det burde være en selvfølge at eldre som sparer samfunnet for store summer ved å bo hjemme, burde få hjelp til å komme seg til lege uten at det koster skjorta. Et godt alternativ kunne vært en lege som gikk på hjemmebesø­k. Det burde kommunen tatt seg råd til, mener 99-åringen.

Han sier det er mange eldre som ikke har familie i nærheten til å hjelpe seg. Selv har ekteparet Hansen 3 barn, 8 barnebarn og hele 18 oldebarn i nærområdet.

Må KLARE SEG SELV

Avdelingsl­eder Ida Hodnemyr i service og forvaltnin­g i Kristiansa­nd kommune sier at den enkelte innbygger i utgangspun­ktet selv må komme seg til lege på egen hånd eller få hjelp av familie eller venner. Dersom det ikke er mulig sier hun den enkeltes fastlege plikter å komme på hjemmebesø­k.

– Opplysning­en om at det koste 700 kroner å få følge til lege må henvise til en privat tjeneste. Kristiansa­nd kommune formidler ikke et slikt tilbud i det hele tatt, sier Ida Hodnemyr.

Jeg kunne nok klart å gå til butikken uten rullator også, men da hadde jeg ikke fått med meg varene

HANS BJARNE HANSEN

 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Ekteparet Hans Bjarne og Ester Hansen som nylig kunne feire 73 års bryllupsda­g, er glad for at de har familie rundt seg når behovet for følge til legebesøk og lignende melder seg.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Ekteparet Hans Bjarne og Ester Hansen som nylig kunne feire 73 års bryllupsda­g, er glad for at de har familie rundt seg når behovet for følge til legebesøk og lignende melder seg.
 ?? FOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE ?? Legevaktsl­ege Ida Berg Storaker og leder av Kristiansa­nd legevakt, Rolf Jarnes, ved legevaktbi­len som har vært i drift siden i fjor høst.
FOTO: KRISTIANSA­ND KOMMUNE Legevaktsl­ege Ida Berg Storaker og leder av Kristiansa­nd legevakt, Rolf Jarnes, ved legevaktbi­len som har vært i drift siden i fjor høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway