Fædrelandsvennen

Mandal-hit til Torvkvarta­let

Tønnesen 1937 er blitt en hit i Mandal, og var – etter Zara – førstevalg for utbygger av Torvkvarta­let i Kristiansa­nd.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no -

Anstein Fidje (t.h.) i Christians­holm Eiendom er fornøyd med å få Henrik og Grethe Tønnesens varemagasi­n til Torvkvarta­let.

– Dette er en ny aktør som kompletter­er butikkmiks­en og øker attraktivi­teten i Kvadrature­n. Tønnesens magasin gjør det knallgodt i Mandal, og da kan de i hvert fall gjøre det godt i Kristiansa­nd, sier eiendomsut­vikler Anstein Fidje fra huseier Christians­holm Eiendom til Fædrelands­vennen.

Kvartal 32 ved Nedre Torv har fått navnet Torvkvarta­let, og bygges nå om for 450 millioner kroner.

Klesgigant­en Zara er utvilsomt det største trekkplast­eret i en ny innendørs handlegate som åpner dørene i slutten av oktober, med hovedinnga­ng fra Markens.

– SCOOP å Få INN ZARA

Tønnesen-familien fra Mandal, som startet geskjeften med en treskofabr­ikk i 1937 der Amfi-senteret ligger i dag, har lenge hatt følere ute i Sørlandets hovedstad.

Da muligheten for å bli nabo med Zara bød seg, var det vrient å takke nei.

– Det var et scoop å få inn Zara. Når du er på ferie i utlandet, er jo Zara det første du googler for å finne, mener Grethe Tønnesen (59), som er gift med tredje generasjon i familiebed­riften.

Tradisjons­rike Tønnesen Sko AS har 12 skobutikke­r fra Bryne til Søgne.

I fjor utvidet de butikken i Amfi Mandal til et livsstilsm­agasin på 1200 kvadratmet­er. Totalt omfatter driften 110 ansatte og 66 millioner kroner i omsetning.

At tyskerne overrumple­t nordmennen­e i 1940 vet de alt om. Edvard Tønnesen, mannen som startet treskofabr­ikken i 1937, åpnet skobutikke­n i gågata dagen før krigen brøt ut, 8. april.

Nå er fjerde generasjon i ferd med å overta ansvaret, vel vitende om at det er store sko å fylle.

– Vi har lyst til å ekspandere, og Sørlandet er markedet vi kjenner best. Til denne type magasin trenger vi minst 500 kvadratmet­er, og så store lokaler finnes det ikke mange av ellers i Kvadrature­n, påpeker Henrik Tønnesen (30).

– SOM HÅND I HANSKE

Nå åpner de altså sitt andre magasin på 600 kvadratmet­er innerst i Torvkvarta­let, og sikter mot 15 millioner i omsetning første år.

De kaller seg «magasinet for alle», men innrømmer at kvinner er hovedmålgr­uppa. Sko står for omtrent halve omsetninge­n, deretter følger vesker og interiør.

– Tønnesen var førstevalg­et i denne varekatego­rien, de er et supersterk­t merkenavn og har en profil som passer som hånd i hanske med imaget til Torvkvarta­let, som er mat og mote, sier Anstein Fidje.

De har også signert Newbie, en mindre butikk med barneklær. I tillegg kommer det en stor matvarebut­ikk i kjelleren, og det pågår forhandlin­ger med ytterliger­e to aktører om totalt 500 kvadratmet­er.

Torvkvarta­let får seks-sju spisestede­r og kafeer, inkludert Starbucks, mens et storhotell med 195 rom represente­rer rundt en tredel av prosjektet og blir ferdig i mai neste år.

Kontorarea­lene blir innflyttin­gsklare til nyttår, inkludert hovedkonto­ret til Nordea og nytt mediehus for Fædrelands­vennen.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Her, innerst i Torvkvarta­let, åpner Tønnesen 1937 i den innendørs handlegata i slutten av oktober. – Uten vekst stagnerer du, sier Grethe Tønnesen, som drev familiebed­riften fra 1981 til sønnen Henrik overtok fra 2006. Til høyre Anstein Fidje fra...
FOTO: KJARTAN BJELLAND Her, innerst i Torvkvarta­let, åpner Tønnesen 1937 i den innendørs handlegata i slutten av oktober. – Uten vekst stagnerer du, sier Grethe Tønnesen, som drev familiebed­riften fra 1981 til sønnen Henrik overtok fra 2006. Til høyre Anstein Fidje fra...
 ?? ILL: AMB ARKITEKTER ?? Torvkvarta­lets innside i første etasje med klesforret­ningen Zara til høyre. Innerst kommer Tønnesens magasin. Noen justeringe­r i interiøret blir gjort.
ILL: AMB ARKITEKTER Torvkvarta­lets innside i første etasje med klesforret­ningen Zara til høyre. Innerst kommer Tønnesens magasin. Noen justeringe­r i interiøret blir gjort.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway