Fædrelandsvennen

Pensjonist mot sin vilje

Ingrid Heisel Reber (64) får snart brev i posten om at hun må slutte som hjelpeplei­er. Det er bare ufaglærte som får lov å jobbe i helsevesen­et i Vennesla etter fylte 65 år.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

Hjelpeplei­er Ingrid Heisel Reber (64) må pensjonere seg om ett år – mot sin vilje. Slik er de nye reglene i Vennesla kommune.

– Jeg synes det er en skam, og jeg føler at de ikke synes det er bruk for meg stort lenger. Trist, for jeg er frisk og rask og har lyst til å holde på noen år til.

Ingrid Heisel Reber møter oss på 64-årsdagen sin – utenfor Venneslahe­imen. Hun synes de nye reglene i Vennesla kommune er triste, ukloke og at de bør endres. Hun ønsker å fortsette i alle fall til hun er 67.

– UFORSTÅELI­G

– Vi hører hele tiden at vi vil trenge alle de hender vi kan få når eldrebølge­n slår inn. Da er det uforståeli­g at de skal kvitte seg med oss som ønsker å jobbe – og særlig oss som har fagutdanne­lse, sier Ingrid Heisel Reber.

I 42 år har hun arbeidet i Vennesla kommune. Om maksimum ett år er det slutt. En kollega er sy- kepleier og nærmer seg 68. Hun har fått varsel om at det er slutt om noen måneder.

– De vil ha oss gamle vekk, slik at det blir plass til yngre krefter og nyutdanned­e. Men jeg mener vi med lang erfaring trengs og har mye å bidra med, sier Heisel Reber.

– Dessuten er det vikarer nesten overalt. Litt økt grunnbeman­ning og vi kunne fått plass både til de unge og oss erfarne, legger hun til.

STRAMMET INN I FJOR

Personalsj­ef i Vennesla kommune, Heidi Engestøl, sier pensjonsal­deren er tariffeste­t i avtaler mellom flere fagorganis­asjoner og kommunene, og at i fjor ble praktiseri­ngen innskjerpe­t på nasjonalt hold.

– I Vennesla har kommunesty­ret sagt at vi skal følge opp KS’ arbeidsgiv­erplattfor­m om streng praktiseri­ng av særaldersg­rensene, sier Engestøl.

I helse- og omsorgsekt­oren blir det i praksis slik at alle med fagutdanne­lse må slutte ved fylte 65 år, mens de uten fagutdanne­lse kan holde på til de er 70.

– De aller fleste vil oppleve tidlig pensjonsal­der som et gode. Dessuten er det viktig å sikre rekrutteri­ng av nyutdanned­e, sier Engestøl.

TEMA I KOMMUNESTY­RET

Høyres Jens Røed og Venstres Oddbjørn Hagen reiser nå en interpella­sjon i kommunesty­ret i Vennesla om aldersgren­sene i helsevesen­et.

– Vi gir fra oss årsverk med svært kompetent personell. Viktig erfaring og kompetanse, engasjerte ansatte og varme hender går tapt ved inngangen til eldrebølge­n, sier Hagen.

Han vet ikke om andre kommuner som er så strenge som Vennesla. Uansett mener han KS må utfordres. Han synes det er meningsløs­t å kvitte seg med erfarne ansatte samtidig som man sliter med å skaffe nok folk.

– Vi må se på muligheten­e for at alle som vil, kan få stå til de er 70, sier Røed.

Tillitsval­gt for sykepleier­ne i Vennesla, Elisabeth Jeppestøl Abusland, sier hun forstår særaldersg­rensen, men viser til at det bare i år skal ansettes personell i 400 stillinger i omsorgssek­toren på Sørlandet.

– For de få som ønsker å stå lenger enn fylte 65, synes jeg vi skal være mer lempelige. De bør få lov, sier hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG ?? Ingrid Heisel Reber vil jobbe lenger i Vennesla kommune. 64-åringen må slutte når hun blir 65. Det synes hun er merkelig og trist.
FOTO: ODD-INGE RØNNING ULEBERG Ingrid Heisel Reber vil jobbe lenger i Vennesla kommune. 64-åringen må slutte når hun blir 65. Det synes hun er merkelig og trist.
 ?? FOTO: ODD-INGE ULEBERG ?? – De aller fleste vil oppleve tidlig pensjonsal­der som et gode, mener personalsj­ef i Vennesla kommune, Heidi Engestøl.
FOTO: ODD-INGE ULEBERG – De aller fleste vil oppleve tidlig pensjonsal­der som et gode, mener personalsj­ef i Vennesla kommune, Heidi Engestøl.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway