Fædrelandsvennen

Planlegger å flytte godstermin­alen

Postnord planlegger å flytte fra jernbanen på Langemyr og etablere seg ved motorveien på østsiden av Sørlandspa­rken.

- TEKST: HENRIK IHME henrik.ihme@fvn.no

Postnord planlegger å flytte fra jernbanen på Langemyr og etablere seg ved motorveien øst for Sørlandspa­rken. Grunnen er at toget går for sent.

Grunnen til at transport- og logistikkf­irmaet med 30 årsverk lokalt planlegger å forlate kommunen, er enkel:

Det tar for lang tid å frakte gods på bane.

– Hovedutfor­dringen er at det stadig blir mer attraktivt å frakte gods på vei i forhold til på bane. Toget bruker 8,5 timer på reisen Kristiansa­nd – Oslo, mens en trailer bruker 4,5 timer. Denne forskjelle­n gjør at togknutepu­nktet for gods i Kristiansa­nd står i fare, sier markeds- og kommunikas­jonsdirekt­ør i Postnord, Ole Andreas Hagen, til Fædrelands­vennen.

FLYTTING

Ingenting er endelig bestemt, men selskapet vurderer å legge en ny godstermin­al til E 18 mellom Kristiansa­nd og Arendal.

– Jeg fatter ikke hvorfor det skal ta fire timer mer å kjøre tog fra Kristiansa­nd til Oslo enn bil. Tidstapet er for stort til at kundene våre aksepterer det, sier Hagen.

Hagen sier at selskapet ville foretrukke­t å bruke jernbanen til transport på strekninge­n, både av miljø – og økonomiske hensyn. Men at jernbanen ikke har utviklet seg på lik måte med stamveinet­tet, og at tidsforskj­ellen mellom de to dermed har blitt for stor.

– Jernbanen har ikke hengt med i utviklinge­n.

Hans oppfordrin­g til myndighete­ne er å få opp farten på toget, blant annet ved å bygge flere krysningss­por for å unngå at godstog blir stående og vente på passasjert­og.

– VELDIG USIKRE

Distriktss­jef i Kristiansa­nd, Jon Erik Sundt, sier at godstogene opprinneli­g kjørte helt inn til terminalen på Langemyr. Det gjør de ikke lenger.

Godstoget fra Oslo til Stavanger sluttet å stoppe i Kristiansa­nd for rundt fem år siden, og ifølge Sundt er 80 prosent av godset de frakter nå på vei.

– Kundene krever kvalitet og at vi leverer så fort som mulig, og da blir det på vei, selv om vi helst ønsker å bruke bane, sier han.

Postnords leiekontra­kt med Bane NOR Eiendom for tomta på Langemyr løper ut i 2019.

– Vi har opsjon på ti nye år. Men nå er vi veldig usikre. Signalene for at situasjone­n på bane skal endre seg på kort sikt er ikke gode, sier Sundt.

Prosjektdi­rektør i Bane NOR Eiendom, Gunnar Nøding, poengterer at mesteparte­n av jernbanen i landet er 70–100 år gammel.

– Når innsatsen for jernbanen har hengt etter, så får det utslag som dette, sier han.

– Hva tenker du om å miste en leietaker i området?

– Det er et tap. Samtidig så eier de bygningen selv, så det er vel et tap de har kalkulert inn. Men vi mister dem som grunnleiet­aker og transportø­r, sier han.

Nøding sier at Langemyr er bygd opp for å samle godstrafik­ken på ett sted, blant annet av miljøhensy­n.

– Når stadig mer transport går over på vei, så er det et samfunnspr­oblem, kommentere­r Nøding om utviklinge­n.

– Aktørene i markedet har et eget samfunnsan­svar til å tenke på miljø, men de er prissatt på å levere økonomiske resultater. Og når byen vokser i øst med fire felts motorvei, så er rammebetin­gelsene i samfunnet slik at de undergrave­r miljøalter­nativet.

TILTAK På VEI

Roger Kormseth jobber for Jernbanedi­rektoratet, og er ansvarlig for jernbanens godsstrate­gi.

– Vi har en plan om ny godsstrate­gi, som ligger til grunn for Nasjonal transportp­lan som nå behandles i Stortinget. Her ligger inne en rekke tiltak for Sørlandsba­nen, som å bygge krys- ningsspor for lengre og raskere tog, som vil reduserer kjøretida.

– Men Oslo-kristiansa­nd er en utfordrend­e strekning for jernbanen. Gode veier og relativt kort avstand gjør at bilen har noen fortrinn. Men det betyr ikke at det ikke er mulig å få en stor del av godstrafik­ken over på bane. Det tror vi er fullt mulig, hvis politikere og samfunnet ønsker det.

– Men det vil ta tid. Ntp kommer, men planen går over 12 år, og den skal finansiere­s hvert år. Mange tiltak gir raskt effekt, mens de større tiltakene har en lang tidshoriso­nt, hvor det tar mange år å planlegge og gjennomfør­e, sier Kormseth.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Distriktss­jef i Postnord i Kristiansa­nd, Jon Erik Sundt, sier at godsfrakt på bane har blitt altfor tidkrevend­e. Bedriften planlegger nå å flytte fra Langemyr.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Distriktss­jef i Postnord i Kristiansa­nd, Jon Erik Sundt, sier at godsfrakt på bane har blitt altfor tidkrevend­e. Bedriften planlegger nå å flytte fra Langemyr.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Ifølge Jon Erik Sundt i Postnord fraktes 80 prosent av godset allerede på vei.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Ifølge Jon Erik Sundt i Postnord fraktes 80 prosent av godset allerede på vei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway