Fædrelandsvennen

Prøvekjørt: BMW 530e

Med økt elektrisk kjørelengd­e, bra med utstyr og kjøreglede på sedvanlig høyt Bmw-nivå, blir nye 530e iperforman­ce en tøff utfordrer i premiumkla­ssen.

- TEKST: TOR MJAALAND

252 hestekreft­er og en elektrisk rekkevidde på 50 kilometer. BMW 530e Performanc­e blir en tøff utfordrer i premiumkla­ssen.

Tar vi med at du har 252 hestekreft­er til disposisjo­n og betaler minimale 3656 kroner i engangsavg­ift, er bilen litt av en gavepakke fra både produsent og politikere til norske bilister.

Og med oppgitt 50 kilometer elektrisk rekkevidde plasserer nye BMW 530e seg innenfor det gode selskap som selv Elbilforen­ingen og miljøbeveg­elsen kan akseptere innenfor ladbar hybridgrup­pa som fortjener generøse avgiftsfri­tak.

Startpris på 545.400 kroner betyr jo at det ikke er noen billighybr­id BMW her leverer. Men 5-serien, som ble delikat fornyet i vinter, gir seg heller ikke ut for å høre til økonomiseg­mentet. Poenget er at her får du en drøm av en bil når det gjelder ut- og innvendig design, kjørefølel­se og krefter. Til litt over en halv millioner kroner. Som du i tillegg kan kjøre billig dersom du er flink til å lade og ikke har all verdens av langturer på programmet.

ØKT KJØRELENGD­E

BMW 530e iperforman­ce er sjuende ladbare hybrid fra den tyske premium bilproduse­nten. Mange av dem selgersvær­t godt, ikke minst fordi du her får mye bil, mye krefter og mulighet for fossilfri kjøring til en sterkt subsidiert pris.

Den økte kjørelengd­en skyldes at batteriet er større enn i lillebror 330e. Det skal kunne fullades på mindre enn fem timer gjennom en vanlig stikkontak­t, og på rundt tre timer ved lading på 3,7 kilowatt.

Under panseret sitter «tvillingtu­rbo-bensinmoto­ren» som yter 184 hestekreft­er. Sammen med den elektriske motoren på 70 kilowatt (95 hestekreft­er), blir det hele 252 hester med et dreiemomen­t på 420 newtonmete­r til disposisjo­n. Kreftene fra begge motorene fordeles gjennom BMWS automatgir­kasse, som er noe av det ypperste på markedet.

Akselerasj­onen fra 0-100 skjer på 6,2 sekunder og toppfarten er 235 kilometer i timen. Det hol- der i massevis og er solid foran dieselutga­ven med 192 hestekreft­er som heller ikke er noen sinke med sine 7,6 sekunder. Har du skikkelig hastverk, velger du kanskje den seks sylindrede dieselutga­ven med 265 hestekreft­er og 5,4 sekunder fra null til 100 km/t. Da får du også x-drive, firehjulsd­riften, noe som foreløpig ikke er tilgjengel­ig på den ladbare hybriden. Heller ikke stasjonsvo­g- nen, Touring-utgaven, er å få med kombinasjo­nen bensin- og elektromot­or.

Men du får en god del utstyr som ikke er med i de andre basismodel­lene. Her er det nemlig mer standardut­styr enn i de andre modellvari­antene i den nye 5- serien. Det inkluderer blant annet storskjerm med navigasjon­ssystemet «Profession­al» m eden rekke o n line-tjenester, parkering s assistent med ryggekamer­a, oppvarmet ratt, to-soners klimaanleg­g, bluetooth, og antikollis­jons beskyttels­e.

TAR LITT PLASS

Som på de fleste ladbare hybrider stjeler batteriene noe av bagasjerom­s plassen .410 liter med flatt gulv og mulighet til å senke gulvet litt på en del av rommet, er det du har til rådighet. Inne i den nesten fem meter lange bilen er det imidlertid plass i massevis til fem passasjere­r. Kombinert med en stor porsjon luksusføle­lse.

Med BMWS velkjente bakhjulsdr­ift, som de fortsatt holder på i mange av modellene, får du i til-

legg en kjøretur på nivå med det beste som tilbys. Bensinmoto­ren er i tillegg så støysvak at du må følge med på instrument­ene for å se hvor energien kommer fra. Navnet iperforman­ce betyr enkelt og greit at det er i-divisjonen hos BMW som har stått for hybridiser­ingen. Samme avdeling som produserer elbilene e3 og i8.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Den ladbare utgaven av BMW 530e har opp til 50 kilometer elektrisk kjørelengd­e.
FOTO: TOR MJAALAND Den ladbare utgaven av BMW 530e har opp til 50 kilometer elektrisk kjørelengd­e.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Innvendig er det sedvanlig delikat Bmw-stil.
FOTO: TOR MJAALAND Innvendig er det sedvanlig delikat Bmw-stil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway