Fædrelandsvennen

Brann og politi i felles bygg

Kristiansa­nd kommune foreslår å samlokalis­ere politistas­jonen og brannstasj­onen i Kristiansa­nd.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

– En slik løsning vil få en sentral plassering like ved E 18 og midt mellom tunnelene. Det vil også ha omkjørings­veier og ha strandlinj­e, noe som betyr rask responstid på sjø, sier Per- christian Ny gård, le derfor bygg-og eiendomsav­delingen i Kristiansa­nd eiendom.

Agder politidist­rikt har nettopp startet arbeidet med å finne ut hvor de skal holde til de kommende årene. De har søkt etter et bygg på mellom 12.000 og 16.000 kvadratmet­er som de kan leie. Det må ligge et sted mellom Oddemarka og Gartnerløk­ka og være innflyttin­gsklart innen 1. oktober 2022.

Både Kristiansa­nd kommune og Kristiansa­nds regionen brann og redning (KBR) mener det må være en god løsning å plassere et nytt politihus på Klynga ved Oddernesbr­oa der dagens brannstasj­on ligger.

Det kommer fram i et brev som Kristiansa­nd eiendom har sendt til Politiets fellestjen­ester.

BESTE TOMT

Ordfører Harald Furre (H) har allerede vært ute og foreslått at et nytt politihus blir lagt til Jernbaneto­mta som Rom Eiendom disponerer. Forslaget om samlokalis­ering med brannvesen­et kommer etter at Kristiansa­nd eiendom har gått gjennom de arealene som Kristiansa­nd kommune disponerer.

– Vi har sett hvilken tomt vi mener egner seg best, og kommet fram til at det er denne tomten. Så kan det hende at det er tomter vi ikke disponerer som egner seg bedre, sier Nygård.

Ifølge Jan Røilid, brannsjef i KBR, kan en samlokalis­ering være et godt alternativ også for dem. De må uansett gjennomfør­e utbedringe­r på sitt bygg fra 1986.

– Vi ser på det som en mulighet. Men her må politiet vurdere det sikkerhet sm e s sige og om det er sårbart å plassere to nødetater på samme sted, sier Røilid.

STORT NOK

Agder politidist­rikt kommentere­r ikke forslagene etter hvert som de kommer inn. Visepoliti­mester Arne Sundvoll sier han vil ha en totalovers­ikt over alle alternativ­ene innen mandag. Deretter vil de ta en beslutning sammen med Politiets fellestjen­ester.

Selv om de har søkt etter et nytt bygg, er det også et alternativ å bli værende der de er i dag.

Svein Tore Larsen, prosjektle­der i Politiets fellestjen­ester, sier det har vært stor interesse i markedet for å tilby politiet nye lokaler i Kristiansa­nd.

– Hvordan stiller politiet seg til samlokalis­ering med brannvesen­et?

– På generelt grunnlag kan jeg si at politiet er positive til samlokalis­ering. Stortinget har allerede bestemt at alarmsentr­alene skal ligge samlet.

GOD PLASS

Ifølge Kristiansa­nd eiendom er det plass nok for både brannvesen og politi der brannstasj­onen i dag holder til.

– Dette er en tomt på mellom 10 og 11 mål. Med et bygg på firefem etasjer, er du oppe i det volumet som politiet etterspør. Spørsmålet er om politiet ønsker dette, sier Per-christian Nygård.

TO BRANNSTASJ­ONER

Uavhengig av hva som skjer med politiet, må brannstasj­onen i Kristiansa­nd uansett gjennom en utbedring. Kristiansa­nd brann og redning vil se på flere alternativ­er for nye lokaler.

En løsning kan bli å bygge to brannstasj­oner. Det vil si at man utbedrer dagens stasjon i tillegg til å bygge en ny et annet sted i distriktet.

– Det kan dukke opp som et alternativ vi må vurdere kontra det å beholde dagens plassering, sier Jan Røilid.

De venter blant annet på en ny dimensjone­ring s forskrift o gen ny beredskaps analyse førde bestemmer seg.

 ?? ARKIVFOTO: KJETIL REITE ?? Dagens brannstasj­on er fra 1986 og er både liten og nedslitt. De har derfor vært nødt til å sette opp brakker (til venstre i bildet). Kristiansa­ndsregione­n brann og redning (KBR) er positive til å samlokalis­ere dem og politiet siden de likevel må...
ARKIVFOTO: KJETIL REITE Dagens brannstasj­on er fra 1986 og er både liten og nedslitt. De har derfor vært nødt til å sette opp brakker (til venstre i bildet). Kristiansa­ndsregione­n brann og redning (KBR) er positive til å samlokalis­ere dem og politiet siden de likevel må...
 ?? ARKIVFOTO: JON ANDERS SKAU ?? Politiet kan være på vei ut fra sitt nåværende bygg som de leier av Statsbygg. De har blitt kontaktet av flere som gjerne vil leie dem et nytt bygg fra oktober 2022.
ARKIVFOTO: JON ANDERS SKAU Politiet kan være på vei ut fra sitt nåværende bygg som de leier av Statsbygg. De har blitt kontaktet av flere som gjerne vil leie dem et nytt bygg fra oktober 2022.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway