Fædrelandsvennen

Varsler trekker saken i frykt for å bli avslørt

- TEKST: TARJEI LEER-SALVESEN tarjei.leer-salvesen@fvn.no TEKST: JANNE BIRGITTE PRESTVOLD janne.b.prestvold@fvn.no - 91360820

En anonym varsler som gikk via kontrollut­valget i Søgne, har trukket varselet av frykt for å bli avslørt.

To varslere har i løpet av våren gått utenom de ordinære varslingsr­utinene i Søgne kommune for å fortelle om ulike alvorlige forhold ved arbeidsmil­jøet på rådhuset.

Kontrollut­valget har blitt brukt som en siste utvei for å ivareta anonymitet ved varslingen­e. Den ene saken skal være en helt ny varslingss­ak. Den andre er etter hva Fædrelands­vennen erfarer et nytt varslingsb­rev om kritikkver­dige forhold i håndtering­en av en vanskelig sak som har versert i to år.

På forrige møte i Kontrollut­valget informerte utvalgsled­er Jan Stubstad om sakene i lukket del av møtet.

FRYKT

Onsdag 24. mai skal saken opp som orienterin­g i kommunesty­ret.

Etter hva Fædrelands­vennen kjenner til, er det imidlertid ikke snakk om to saker lengre. Den ene varsleren skal ha trukket seg.

– Kan du bekrefte at den ene varsleren har trukket saken sin?

– Ja, det stemmer. Jeg kommer til å orientere kommunesty­ret om dette. Jeg kan ikke si mer om saken nå, sier Jan Stubstad.

Frykt for at anonymitet­en ikke blir ivaretatt gjennom prosessen er årsak til at varselet nå blir trukket.

Det er den helt nye varslingss­aken som nå trekkes.

MANGE SAKER

Gjennom vinteren og våren har også fagforenin­gen Parat hatt en konflikt gående med kommunen om håndtering­en av varslersak­er fra noen av fagforenin­gens medlemmer.

I forrige uke sendte advokat Christen Horn Johannesse­n en stevning av kommunen til tingretten. Det går mot rettssak på grunn av måten varslene ble håndtert på.

En ekstern rapport antydet at en varsler hadde blitt utsatt for gjengjelde­lse etter varsling. Kommunen bestrider dette og har ment at det ikke er grunnlag for noen sak.

Totalt er det tjueen varslersak­er om arbeidsmil­jøet i Søgne kommune de siste to årene. Mange av varslerne har klaget over at det ikke blir hørt, og ikke får tilbakemel­dinger om hvordan sake- ne deres blir håndtert.

UKJENT FOR ORDFØREREN

Det er ventet at saken Parat nå reiser vil komme for retten i løpet av høsten.

Kommunen har avvist at det er grunnlag for rettssak.

– Det er ikke noe vesentlig nytt i stevningen, kommentere­r Frode Lauareid fra KS Advokatene, som bistår Søgne kommune i saken.

Ordfører Astrid Hilde (Ap) var ukjent med stevningen da Fædrelands­vennen kontaktet henne for en kommentar.

– Jeg er ikke blitt informert, så dette kan jeg vanskelig kommentere, annet enn å ta det til etterretni­ng, sier hun.

Hun sier grunnen til det kan være at hun er erklært inhabil i forbindels­e med den politiske behandling­en av saken.

– Dette viser jo at man ikke kan vedta seg ut av en oppklaring av saken, så dette må vi prøve å ta lærdom av, slår Hilde fast.

 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Varslingss­akene som berører arbeidsmil­jøet på Søgne rådhus har passert 20. Men nå har den siste varsleren trukket saken sin.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Varslingss­akene som berører arbeidsmil­jøet på Søgne rådhus har passert 20. Men nå har den siste varsleren trukket saken sin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway