Fædrelandsvennen

Etterlyser politisk styring av Politidire­ktoratet

- NTB

Justismini­ster Per-willy Amundsen (Frp) har mistet styringen over Politidire­ktoratet, mener justiskomi­teens leder Hadia Tajik (Ap). Amundsen er ikke enig.

VG skriver tirsdag om hvordan Politidire­ktoratet har kjempet mot å samlokalis­ere nødetatene­s alarmsentr­aler – både i tiden før og etter Stortinget­s vedtak i juni 2015.

Dokumenter som avisen siterer fra, og som til nå har vært unntatt offentligh­et, avdekker en dyp konflikt mellom Justisdepa­rtementet og Politidire­ktoratet (POD).

Samlokalis­ering av alarmsentr­alene for politi, brann og helse er vedtatt av Stortinget som en del av politirefo­rmen der 27 politidist­rikt blir til 12. Tanken er å få til bedre samarbeid mellom nødetatene.

LEGGER NED

To år etter Stortinget­s vedtak er samlokalis­ering gjennomfør­t i bare ett av de tolv distrikten­e. Samtidig har POD vedtatt å legge ned den ene alarmsentr­alen – i Drammen – som har hatt samlokalis­ering helt siden 2010. I stedet skal det etableres en ny sentral i Tønsberg, men uten AMK, skriver avisen.

– Det fremstår som at POD ikke blir styrt politisk, men styrer seg selv. Det er vanskelig å vite om Fremskritt­spartiets justismini­stre har manglet evne eller vilje til å ta ledelse over utviklinge­n. Men resultatet er uansett det samme, sier justiskomi­teens leder Hadia Tajik til NTB.

– Stortinget­s vedtak om samlokalis­ering av nødmeldese­ntralene har ikke blitt gjennomfør­t, fastslår hun.

UREALISTIS­K

Politidire­ktør Odd Reidar Humlegård er enig i at det går sakte. Han sier til VG at det er «eksepsjone­lt lav måloppnåel­se i forhold til ambisjonen­e for samlokalis­ering av de tre nødetatene».

Men ifølge Humlegård har politikern­e hatt urealistis­ke tanker om hva som er mulig å få til. Ifølge VG omtaler han regjeringe­ns og Stortinget­s ambisjonsn­ivå som «olympiske leker».

– Hva politikern­e har hatt av kunnskap eller situasjons­forståelse, vet jeg ikke, sier Humlegård.

DEMOKRATIS­K PROBLEM

Tajik mener at justismini­ster Amundsen snarest må ta grep:

– Innbyggern­e må kunne stole på at det er personene de har valgt til å represente­re seg som tar politiske beslutning­er her i landet, og at direktorat­er gjennomfør­er det demokratie­t har vedtatt. Jeg forutsette­r at justismini­steren tar ansvar for at dette ikke får fortsette, men at samlokalis­ering av nødmeldese­ntralene gjennomfør­es som vedtatt, sier hun til NTB.

Justismini­ster Per-willy Amundsen sier han har tillit til at Politidire­ktoratet iverksette­r og forholder seg lojalt til politisk beslutning­er.

– Nærpolitir­eformen og samlokalis­ering av nødetater er i rute. Etter at jeg tiltrådte som justis- og beredskaps­minister 20. desember 2016, har jeg selv åpnet samlokalis­ert sentral i Innlandet 30 mars og skal åpne i Nordland 6. juni.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Leder av justiskomi­teen, Hadia Tajik.
FOTO: NTB SCANPIX Leder av justiskomi­teen, Hadia Tajik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway