Fædrelandsvennen

Tente bål inne i egen enebolig

- CHRISTINA ØSTTVEIT

I oktober 2015 fyrte 40-åringen bål inne i eneboligen, slik at det oppstod brann. Huset var begjært tvangssolg­t.

Nå må den 40 år gamle mannen sone 120 dager i fengsel for forholdet, etter å ha blitt dømt i Kristiansa­nd tingrett.

Det var natt til 5. oktober 2015, at naboer varslet nødetatene om en husbrann i Vågsbygd.

Da politi og brannvesen ankom stedet sto det flammer ut av vinduer i andre etasje. Vinduer sto åpne og dørene var ulåste. Ingen personer befant seg i huset.

FYRTE OPP BÅL

I dommen kommer det fram at mannen antente to bål, slik at brannen oppstod. Huset fikk omfattende skader, og omfanget ble i ettertid beregnet til over 1,6 millioner kroner.

Før brannen, på sommeren i 2015, ble eneboligen lagt ut for tvangssalg, på grunn av mislighold av huslånet. Tvangssalg­et skulle gjennomfør­es som medhjelper­salg.

I det første møtet med eiendomsme­gleren forklarte mannen at huset sto uforsikret. Deretter skal han ha uttalt at han ville brenne ned huset, slik at banken ikke fikk penger. Mannen forklarte i retten at han sa dette for å få oppmerksom­het.

TVANGSSALG

Megleren sørget for at huset ble forsikret gjennom Gjensidige, etter det første møtet.

Mannen var oppført som eneeier, men leide ut boligen i lengre tid.

1. oktober ble leieavtale­n med de siste leietakern­e sagt opp. Noen dager senere skulle mannen inn til soning for en annen dom.

Retten mener det er påfallende at 40-åringen sa opp leieforhol­det og fjernet eiendeler fra huset i dagene før brannen.

ERKJENNER IKKE

Mannen erkjenner ikke straffskyl­d for forholdet, men retten viste til at mannen har avgitt ulike forklaring­er etter brannen, og festet ikke lit til hans forklaring.

Retten har vurdert det som straffeskj­erpende at Gjensidige ble utsatt for et tap på over 1,6 millioner kroner. At mannen tidligere er domfelt, blant annet for tyveribedr­ageri er også skjerpende.

I tillegg til fengselsst­raffen, er mannen dømt til å betale 1.675.649 kroner i erstatning til Gjensidige forsikring ASA.

 ?? FOTO: HENRIK IHME ?? Ingen personer befant seg i boligen da brannen oppstod. En mann er dømt til fengsel for å ha satt fyr på huset.
FOTO: HENRIK IHME Ingen personer befant seg i boligen da brannen oppstod. En mann er dømt til fengsel for å ha satt fyr på huset.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway