Fædrelandsvennen

150 foreldre skal gjøre Lund trygt

Lund har mobilisert etter at unge mennesker har skapt utrygghet i bydelen. Nå har 150 foreldre sagt ja til å gå natteravn på dagtid.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

De voksne skal ut til stedene der de unge samles.

– Det er første gang noe slikt blir organisert i Kristiansa­nd og det er ganske unikt at de klarer å mobilisere så mange foreldre, sier Johanne Benitez Nilsen, kriminalit­etsforebyg­gende koordinato­r Kristiansa­nd kommune.

De har de siste månedene jobbet med tiltak som kan skape større trygghet i bydelen Lund. Et av problemene har vært at unge mennesker skaper utrygghet i nærområdet ved å samle seg på steder som for eksempel Bertesbukt­a.

– Det har ført til at beboere ikke vil bruke områdene på samme måte som tidligere, og dette er primært knyttet til ettermid- dag og kveldstid. Det å ha synlige og trygge voksne til stede på ulike områder har det vært behov for lenge, sier Johanne Benitez Nilsen.

DAGRAVN

Tiltaket som har blitt kalt «dagravn» starter første helga i juni. 150 foreldre har meldt seg til tjenesten som vil fungere på samme måte som natteravn. Forskjelle­n er altså at de starter sin runde kl 18.00 på ettermidda­gen og holder seg til bydelen Lund.

– I grove trekk dreier dette seg om å være til stede på de stedene som politi og feltteamet informerer om at er utsatte. De skal ikke gå inn i konflikter, men kan ringe politiet og barnevernv­akta eller svippe unge hjem. Dette dreier seg også om å være en god støtte og venn, sier Nilsen.

– VÆRE VENNER

Arbeidet med å skape en tryggere bydel har bakgrunn blant annet i dobbeltdra­pene ved Wilds Minne skole i fjor. I april ble det arrangert en trygghetsv­andring for å finne tiltak for en tryggere bydel. Initiative­t til tjenesten «dagravn» kom fra Renathe Aatangen som selv bor i bydelen og som har barn i skolen.

– Vi skal være venner med barn og unge vi møter. Som foreldre og voksne i nærmiljøet får vi samti- dig god kunnskap om ungdomsmil­jøet og hvordan ungdommene har det, sier hun i en pressemeld­ing som Kristiansa­nd kommune gikk ut med tirsdag ettermidda­g.

Kristiansa­nd kommune vil også øke styrken på kommunens feltteam som opererer over hele byen. Også disse vil jobbe mot bydelen Lund.

Det blir også satt i verk flere lokale tiltak i bydelen.

●● Kuholmen og Framnes velforenin­g har tatt initiativ til å rydde og rive gamle gjerder på stadion slikt at området blir åpnere og finere.

●● Teknisk sektor har laget en ny plan for belysninge­n for Lund. De vil også rydde opp og gjøre innsyn til bortgjemte plasser enklere. Arbeidet starter etter sommerferi­en.

●● Fritidsklu­bben kommer til å innføre flere tilbud til høsten, ifølge Kristiansa­nd kommune.

TRYGGHETSV­ANDRING

Den store dugnaden for å finne fram til tiltak på Lund, ble gjennomfør­t 3. april i år. Det kan også bli aktuelt å gjennomfør­e lignende arbeid i andre bydeler.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Da kommunen gjennomfør­te trygghetsv­andring i april kom det fram at det er behov for at flere voksne er til stede på utsatte steder på Lund. Her gjennomgår en gruppe området rundt Wilds Minne skole: F.h. leder for kommunens forebyggen­de team, Karin...
FOTO: KJETIL REITE Da kommunen gjennomfør­te trygghetsv­andring i april kom det fram at det er behov for at flere voksne er til stede på utsatte steder på Lund. Her gjennomgår en gruppe området rundt Wilds Minne skole: F.h. leder for kommunens forebyggen­de team, Karin...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway