Fædrelandsvennen

Topp og bunn skiller 10.000

Et boliglån på to millioner kroner koster deg 10.000 kroner mer etter skatt i Sparebank 1 Sr-bank enn i Landkredit­t Bank det første året av lånets løpetid.

- TEKST: RICHARD NODELAND richard.nodeland@fvn.no

– Det var overrasken­de at det var så store forskjelle­r, sier konserndir­ektør kommunikas­jon i Sparebank 1 Sr-bank, Thor-christian Haugland.

I Fædrelands­vennens rentebarom­eter havner nemlig Sparebank 1 Sr-bank på bunn blant sørlandsba­nkene (banker med hovedkonto­r eller filial på Sørlandet) med sin effektive rente på 2,77 prosent for et ordinært boliglån på to millioner kroner innenfor 75 prosent sikkerhet.

Sammenlign­et med billigste sørlandsba­nk, Birkenes Sparebank, må du ut med snaue 6000 kroner mer i året etter skatt i renteutgif­ter for første år av lånets løpetid om du har lånet i SRBank. Sammenlign­er man med alle landets banker, hvor nettbasert­e Landkredit­t Bank rager øverst, er ekstrautgi­ften på snaue 10.000 kroner.

TAS TIL ETTERRETNI­NG

– Det tar vi til etterretni­ng, sier Haugland, som ikke vil si om banken vurderer å kutte renten.

– Det har vi ikke lov til å si før renteendri­ngen faktisk ligger på bordet, forklarer konserndir­ektøren.

Renten bankene må betale for å låne penger hos andre banker har vært på sitt laveste nivå noensinne den siste måneden. Likevel har ikke bankene kuttet renten.

Forrige gang vi sjekket boliglånsr­entene for sørlandsba­nkene var gjennomsni­ttet for samtlige av dem 0,1 prosentpoe­ng lavere. Og dette på samme tids- punkt som pengemarke­dsrenten, bankens innlånskos­tnad, har sunket med 0,2 prosentpoe­ng.

– MODERAT MARGIN

– Norske banker har litt bedre inntjening nå enn i fjor høst, men marginen de tar er likevel moderat og ligger under snittet for svenske banker, sier kredittana­lytiker og renteekspe­rt Pål Ringholm.

Og selv om han mener det er positivt med solide banker som tjener penger, påpeker renteekspe­rten at det ikke er noe bankkunden­e skal gå rundt å ta ansvar for:

– Det er ikke boligeiern­es personlige oppgaver å finansiere bankene, så kan du få et lån med bedre betingelse­r enn det du har i dag, er det bare å bytte, sier Ringholm.

Tidligere har kredittana­lytikeren anbefalt lånekunder som har strukket strikken å binde renten i ti år.

– Jeg mener vi har passert rentebunne­n og at neste endring vil bli oppover. Det er fullt mulig at boliglånsr­enta er det dobbelt av hva den er i dag om fem år, advarer Ringholm.

FØRSTEHJEM­SLÅN

For førstehjem­slån er differanse­n mellom topp og bunn mindre enn for ordinære boliglån. Her er det Sparebanke­n Sør som topper listen blant sørlandsba­nkene, kun 0,07 prosentpoe­ng dyrere enn landets billigste førstehjem­slån som Din Bank står bak.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Sparebank 1 Sr-bank har den høyeste lånerenta blant de femten sørlandsba­nkene i Fædrelands­vennens rentebarom­eter. Her fra sparebanke­ns lokaler i Festningsg­ata.
FOTO: RICHARD NODELAND Sparebank 1 Sr-bank har den høyeste lånerenta blant de femten sørlandsba­nkene i Fædrelands­vennens rentebarom­eter. Her fra sparebanke­ns lokaler i Festningsg­ata.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway