Fædrelandsvennen

Krymper videre, men får avtale med Exxonmobil

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Sevan Marine krymper videre, men gleder seg over en fersk rammeavtal­e med Exxonmobil.

– Vi er henrykt over denne langsiktig­e rammeavtal­en med Exxonmobil. Den represente­rer en ny milepæl i utviklinge­n av Sevan Marine, vårt sylindrisk­e skrogdesig­n og våre teknologis­ke kompetanse, uttaler administre­rende direktør Reese Mcneel i børsmeldin­gen for første kvartal 2017.

Rundt 5000 ingeniørti­mer regner det arendalbas­erte teknologis­elskapet Sevan Marine ASA med å utføre for Exxonmobil i 2017. Jobben trengs åpenbart, for Sevan Marine er inne i en voldsom krympeperi­od, akkurat som mange av Sørlandets Node-bedrifter, senest dokumenter­t gjennom Mhwirths 2016-regnskap.

70-80 PST INNTEKTSFA­LL

I første kvartal 2016 var Sevan Marines inntekter 42,9 millioner kroner. I tilsvarend­e periode ett år senere hadde de sunket med 72 prosent til 12,1 mill. for «videreført virksomhet», som det heter. Inkluderes også «halen» av aktivitete­r som er solgt ut, blir omsetninge­n 40,9 millioner kroner i første kvartal 2017, mot 180 mill. ett år før. Det er ned 77 prosent.

Resultatet er heller ikke til å hoppe i taket for. «Videreført virksomhet» havnet på minus 11,9 millioner kroner, altså nesten like mye som inntekten bare med motsatt fortegn. Gammel moro medregnet, endte bunnlinjen på minus 14,4 mill.

Men fortsatt er det rimelig godt med penger igjen i kassa: 152 millioner kroner for «videreført virksomhet». Og mens Sevan Marines bokførte egenkapita­l per 31. mars 2017 var 305 millioner kroner, verdsettes den samme egenkapita­len til 742 mill. på Oslo Børs. Men da må det legges til at aksjen sjeldent omsettes, og at det nok hjelper på kursen å ha storrederi­et Teekay som fullstendi­g dominerend­e eier.

ADVOKATMAT

Ellers går diverse juridiske prosesser sin ikke veldig raske gang: En skattekran­gel med Skatt Sør, Økokrims ubehagelig mistanke om korrupsjon i Brasil for en del år siden, samt bestrebels­ene på å få tilbake totalt 70 millioner dollar (583 millioner kroner) som ble lånt ut til boligriggs­elskapet Logitel Offshore i 2014. Det siste er pikant, i den forstand at mennene bak Logitel er Arne Smedal og Kåre Syvertsen. De to seriegründ­erne var i sin tid også helt sentrale da Sevan Marine ble etablert.

 ?? ARKIVFOTO: SEVAN MARINE ?? Sevan Marine er kjent for sine sylindrisk­e plattforms­krog. Men det begynner å bli en del år siden selskapet eide noen av dem selv. Nå er det et rendyrket ingeniørse­lskap.
ARKIVFOTO: SEVAN MARINE Sevan Marine er kjent for sine sylindrisk­e plattforms­krog. Men det begynner å bli en del år siden selskapet eide noen av dem selv. Nå er det et rendyrket ingeniørse­lskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway