Fædrelandsvennen

Fred for både israelere og palestiner­e

Jeg er født et par år etter slutten av andre verdenskri­g. Mange europeere har båret på skam for det som skjedde under Holocaust. Samtidig har vi vært imponert over hvor effektivt det israelske forsvaret opptrådte under for eksempel seksdagers­krigen.

- KRISTEN FLØGSTAD

Mye har skjedd siden den gangen, og nå dominerer Netanyahu og den ekstreme høyresida israelsk politikk. En varig fredsløsni­ng virker mer og mer fjern. For å forstå mer av konflikten mellom israelere og palestiner­e meldte jeg meg på en studietur som Fellesutva­lget for Palestina arrangerte til Jerusalem og Vestbredde­n like før påske. Vi besøkte ulike steder der konflikten er tydelig, og inntrykken­e var sterke og med mange fellestrek­k. Av plasshensy­n vil jeg konsentrer­e meg om noen eksempler for å forklare ulike sider ved dagens konflikt. P artene har gitt den israelskby­gde muren ulike navn. Internasjo­nalt kalles den separasjon­smuren, israelerne kaller den sikkerhets­muren mens palestiner­ne kaller den apartheidm­uren. Jeg må innrømme at jeg trodde muren i langt større grad fulgte grensa etter seksdagers­krigen i 1967. Muren svinger ofte inne på palestinsk område for å inkludere områder av strategisk viktige for israelske interesser. Ved byen Qalkylia har Israel sikret seg kontroll over strategisk­e vannressur­ser. Andre ganger går muren rett gjennom olivenlund­er til palestinsk­e familier som får eiendommen delt i to. Oliventrær­ne som havner på motsatt side av muren blir mye vanskelige­re å stelle på grunn av grensepass­eringer og lang reisetid for å komme til denne delen av eiendommen. Dersom noe av jorda ikke er blitt dyrket på 3-5 år, risikerer familien at dette jordstykke­t blir omdefinert til offentlig land. Dette er hverdagen for mange palestinsk­e bønder.

En spesiell opplevelse var besøket til landsbyen Al Hadidiya nede i Jordandale­n der innbyggern­e tradisjone­lt har levd av sauehold. Situasjone­n i denne landsbyen er godt dokumenter­t av ulike organisasj­oner på internett. Beboerne lider fordi de har fått den israelske nybyggerko­lonien Ro’i tett innpå seg. Den gamle veien er blitt stengt, og de må nå

Det er lettere for mange kristne enn for andre grupper å emigrere, men det er trist at dette området så nær kristendom­mens vogge er i ferd med å tømmes for kristne.

kjøre en omvei for å komme ut til bilvei. Alle de gamle vannkilden­e til Al Hadidiye er blitt stengt. Det eneste gjenværend­e alternativ­et er å kjøre vann i tankvogn, og det blir selvfølgel­ig dyrt å transporte­re vann både til folk og til sauene. Et år hadde de opplevd at israelske militære hadde holdt øvelse i hveteåkren­e som skal gi for til sauene i den tørre årstida. L andsbylede­ren Abu Sakr fortalte at israelerne bare det siste året hadde revet og konfiskert teltene i landsbyen tre ganger. Vi fikk bekreftet at dette var korrekt informasjo­n. Samtidig som vi besøkte landsbyen, kom en representa­nt fra det internasjo­nale Røde Kors på et oppfølging­sbesøk. Hun fortalte at det vil være vanskelig for organisasj­onen å fortsette med å erstatte telt som israelerne rev ned. Hvor lenge innbyggern­e i landsbyen vil holde ut, kan en spekulere på. I 1997 bestod landsbyen av 54 familier. Nå er 14 familier igjen eller total ca. 80 personer.

De siste fire nettene av oppholdet bodde vi hos en relativt velstående palestinsk familie som drev et gjestehus. De hadde to barn som holdt på med universite­tsstudier, men de var usi- kre på hvordan framtida ville bli for dem. Kona i huset fikk tårer i øynene da hun ble spurt om utsiktene framover. Hun er en ivrig medarbeide­r i den lokale kirka, og hun fortalte at i 1967 var det 15.000 medlemmer i den katolske kirka rundt Taybeh. Nå er det bare 1.500 medlemmer igjen, og forholdene ser ut til å bli bare vanskelige­re. Det er lettere for mange kristne enn for andre grupper å emigrere, men det er trist at dette området så nær kristendom­mens vogge er i ferd med å tømmes for kristne. F

N vedtok for 70 år siden å dele Palestina i en jødisk og en arabisk stat. Det er vedtatt utallige Fn-resolusjon­er for å prøve å finne en løsning, men verdensorg­anisasjone­n er handlingsl­ammet. Netanyahu-regjeringe­n bryr seg lite om kritikken fra FN og flertallet av verdens land. Nå bor det 721.000 israelere i okkuperte områder i Jerusalem og Vestbredde­n, et antall som sannsynlig­vis vil fortsette å øke. USA støtter Israel milliarder av dollar i militærbis­tand og annen støtte hvert år og sitter med nøkkelen til en løsning på det som må karakteris­eres som en lavintensi­tetskonfli­kt. Trump-administra­sjonen har kommet med sprikende signaler, men foreløpig virker Trump mer opptatt av utprøve militære midler enn å satse på politisk diplomati for å løse internasjo­nale konflikter. Norske politikere forholder seg også passive etter at Oslo-prosessen stoppet opp, og de lar være å komme med politiske initiative­r som kan løse opp en langvarig konflikt. En varig fredsløsni­ng mellom israelere og palestiner­e virker mer og mer fjern. Det er liten kontakt mellom partene, og israelere og palestiner­e lever mer isolert fra hverandre. Begge parter taper på det. At den palestinsk­e frustrasjo­nen vokser, styrker heller ikke de demokratis­ke kreftene på palestinsk side.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Internasjo­nalt kalles den separasjon­smuren, israelerne kaller den sikkerhets­muren mens palestiner­ne kaller den apartheidm­uren, skriver forfattere­n.
FOTO: NTB SCANPIX Internasjo­nalt kalles den separasjon­smuren, israelerne kaller den sikkerhets­muren mens palestiner­ne kaller den apartheidm­uren, skriver forfattere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway