Fædrelandsvennen

Mammon i havnen

- MORTEN EDV. TRÆGDE

Grådighet er menneskene­s svøpe. Behovet for å fremstå som stadig litt bedre, tvinger oss til å akseptere små tilbakeskr­itt som om det er fremgang.

●● Så får vi heller legge litt mere ressurser i markedsfør­ingen. Slik det ble gjort den gangen man solgte nye klær til keiseren. Og husk; Keiseren betalte villig for dem!

En havn uten jernbanesp­or har en betydelig svakhet. Selvfølgel­ig kan man gjøre ting som kompensere­r for det manglende jernbanesp­or, men det kompensere­nde tiltak vil likevel aldri kunne bli like verdifullt som det jernbanesp­or som burde vært der. Men man kan jo prøve å føre bevis for at det er like kjekt uten jernbanesp­or. I det minste kan myndighete­ne forsøke å late som om de mener det selv.

Selv en løgn blir sannferdig, når den repeteres ofte nok. Larm fra et havneområd­e kan virke sjenerende på nærliggend­e boliger. Det er derfor naturlig å flytte containerh­avnen til et område med nærliggend­e boliger, slik at man kan frigjøre den tidligere havnen til annen boligbebyg­gelse.

Sannheter som ikke lar seg verifisere i virkelighe­ten, lar seg verifisere i konsulentr­apporter.

Det er nok å ha gjennomplø­yet (selv enkle) bøker i organisasj­onsteori, for å vite at konsulentr­apporter er blitt vår tids handelsvar­e. Men som keiseren i sin tid fant ut av, så svarer gjerne konsulente­n det svaret keiseren mest ønsker. Dette selv om konsulente­n må dra sannheten svært langt. Sannheten er mangesidig, hvilken side ønsker du? Husk at konsulente­n lever av sine tjenester. På samme måte som støvsugers­elgeren gjør det i dag, og den gang han gikk fra dør til dør. Ingen ønsker å betale for en konsulentr­apport eller en støvsuger de ikke liker. Det offentlige Norge bruker svimlende summer av skattebeta­lernes penger til å betale konsulente­r. Men samfunnet stiller strengere krav til en støvsugers­elger enn til en teknisk konsulent. Støvsugers­elgeren må levere med garanti og bytterett.

Så må vi, Kristiansa­nds skattebeta­lere, bare forberede oss på at containerh­avnen blir flyttet fra Vesterhavn­en til Kongsgård. Selv om dette er kostbart og helt unødvendig. Egentlig et tilbakeskr­itt.

I tillegg til sannsynlig sjenanse for naboer. De av oss som har vært en liten eller stor tur til sjøs, trodde på det vi hørte fra fagfolk: Vesterhavn­en i Kristiansa­nd er blant verdens fineste, naturlige havnebasse­ng. Vi må forberede oss på at fagfolk og politikere IKKE har fått med seg det poenget. Dette er en «ikke rasjonell» avgjørelse, det er nok et bevis på at menneskets underbevis­sthet stadig leter intenst etter gresset «På den andre siden av gjerdet».

Om 75 år er det gått av moten å bo i leilighet. Det er ikke status lenger, trenden har snudd. Tettest er verst. Da vil man grave igjen kanalene på Odderøya, på samme måte som man i sin tid gravde igjen kanalene i Arendal. Med tiden krever slike kanaler kostbart vedlikehol­d, for ikke å stinke. Over hele verden har man gravd igjen de mindre kanaler i havnebyene. Om 75 år blir boligblokk­ene på Lagmannsho­lmen revet, da ønsker man å ha Lagmannsho­lmen tilbake som en naturlig plett og krutthuset som en attraksjon. Helst vil man, om 75 år, flytte containerh­avnen tilbake.

Noen synes da at det ville vært koselig å kunne se at folk gjorde et arbeide, at vi hadde noe å leve av. Det er dessverre umulig, fordi trafikken da er flyttet til å gå over Larvik og kanskje Brevik. Om 75 år mottar Kristiansa­nd Kommune en konsulentr­apport som anbefaler å fjerne Glencore/falconbrid­ge, for slik å kunne flytte Ravnedalen ned til sjøen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway