Fædrelandsvennen

Ta vare på havet

- PETTER BENESTAD, nestleder i By- og miljøutval­get for Venstre

Over 8000 tonn norsk søppel havner i sjøen hvert år. Plast på avveie er verdens raskest voksende miljøprobl­em.

●● Hvis vi ikke tar ansvar og setter inn tiltak nå så risikerer vi å ha mer plast enn fisk i havet innen 2050. Både fisk og fugl som lever i og av havet får i seg så mye plast og søppel at de dør.

Havet er vårt skattekamm­er og matfat. Havet er framtida vår. Vi kan ikke bruke det som en søppelfyll­ing. Venstre vil ta grep og blant annet utvikle en tjeneste for avfallshån­dtering til havs.

I disse dager er en sak om bruk av gummigranu­lat på Kristiansa­nd kommunens kunstgress­anlegg til politisk behandling. Antallet kunstgress­baner i Norge har økt fra 100 til over 1000 baner de siste femten årene. Gummigranu­lat som brukes på banene er hovedsakel­ig laget av gamle bildekk, disse bildekkene innholdet store mengder miljøgifte­r.

I Kristiansa­nd har vi 67 anlegg med kunstgress. Hver bane inneholder store mengder gummigranu­lat og må etterfylle­s med betydelige mengder hvert år, på grunn av snørydding, avrenning og fordi det fester seg til sko og klær. I Norge kan hele 1500 tonn mikroplast være på avveie årlig på grunn av gummigranu­lat fra kunstgress­baner, og er dermed den nest største kilden til mikroplast­forsøpling av havet. Miljøgifte­ne fra de oppmalte bildekkene havner også i havet og naturen forøvrig.

Venstre mener Kristiansa­nd kommune må fase ut bruken av gummigranu­lat fra oppmalte bil- og maskindekk som fyllmasse i kunstgress­banene, og gå over til mer miljøvennl­ige alternativ­er. Dette gjelder både ved rehabilite­ring av eksisteren­de baner og ved etablering av nye kunstgress­baner.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway