Fædrelandsvennen

Pasientene betaler prisen for reformen ingen vil ha!

-

Tannhelset­jenesten har blitt en brikke i kommuneref­ormen, og pasientene må betale prisen.

Vi risikerer at dagens robuste system erstattes av mindre fagmiljøer med svekket kompetanse og et lappeteppe av ulike løsninger. Heldigvis kan Stortinget fortsatt sette foten ned. 8. juni faller avgjørelse­n. Alt avhenger av KRF og Venstre.

Den norske tannhelsem­odellen er en suksess. Fylkeskomm­unene har i dag ansvaret for den offentlige tannhelset­jenesten. Det ansvaret har de løst godt. Vi har god dekning av tannleger i hele landet, også av spesialist­er. Vi har resultater i verdenskla­sse, og utviklinge­n fortsetter: Stadig færre barn og unge har hull i tennene.

I Vest-agder har antallet 12-åringer helt uten karieserfa­ring vært jevnt stigende; i 2015 var godt over halvparten kariesfrie, 56%, mot 40% ti år tidligere. I samme tidsrom ser vi også reduksjon av antall hull i alle aldersgrup­per. Dette er en helsegevin­st som barna tar med seg inn i voksen alder og gjør at også unge voksne i Vest-agder har tannhelse i toppsjikte­t i verden. Nå risikerer vi at denne gode tjenesten brytes opp. Regjeringe­n har lovet kommunene nye oppgaver som et ledd i kommuneref­ormen og foreslår at kommunene skal ta over ansvaret for tannhelse.

Det finnes ingen faglig begrunnels­e for å gjøre denne endringen; tvert imot så risikerer vi å miste stordrifts­fordeler, svekke fagmiljøen­e og sitte igjen med et dårligere og mindre likeverdig tannhelset­ilbud over hele landet.

Regjeringe­n vil gå fra dagens 19 fagmiljøer til flere hundre nye. En slik omstilling vil åpenbart koste; både selve omorganise­ringen og driften av et større antall enheter. Det er ikke foreslått økning i tilskudd til tjenesten, disse midlene må dermed øyensynlig tas fra de pengene som i dag brukes til å pasientret­tet arbeid. Resultatet blir mindre tannhelse for pengene. Alle brukerne av den offentlige tannhelset­jenesten må betale prisen; barn, psykisk utviklings­hemmede og gamle på institusjo­n er blant dem som rammes.

Fylkesmann­en i Aust- og VestAgder kom i sitt høringssva­r til forslaget med bekymringe­r i forhold til hvordan kommunene vil være i stand til å følge opp tjenesten på en forsvarlig måte. Kommunene selv ønsker ikke oppgaven. Kommunesek­torens organisasj­on går imot overføring­en. Kristiansa­nd kommune uttrykker i sitt høringssva­r bekymring for kostnadene ved omorganise­ringen og savner en avklaring på finansieri­ng.

I Agder blir det foreslått 6-8 nye kommuner etter reformen. Dette betyr 6-8 ganger så mange administra­tive enheter i vårt nærdistrik­t sammenlign­et med om vi lar nye Agder få beholde oppgaven. En regionsfor­ankring har vist seg å gi gode tannhelset­jenester for innbyggern­e. Det er et paradoks at man ønsker å splitte opp en tjeneste for å tilpasse seg kommuneref­ormen, når hele ideen bak kommuneref­ormen er ønsket om større og mer robuste fagmiljøer. På tannhelseo­mrådet har fylkene allerede sørget for robuste fagmiljøer med god fagkompeta­nse. Svært mange kommuner er fortsatt altfor små til å ta bære dette ansvaret alene.

Svært få ønsker denne reformen velkommen. Kommunene, fylkeskomm­unene og fagmiljøet er enige om at dette er et særdeles dårlig forslag fra regjeringe­n. Det hviler nå et tungt ansvar på partiene på Stortinget, og særlig på regjeringe­ns støttepart­ier Kristelig Folkeparti og Venstre.

Kristelig folkeparti vedtok nettopp på sitt landsmøte at også de mener tannhelset­jenesten bør bli værende på fylkeskomm­unalt nivå. Vil de følge opp vedtaket når saken skal stemmes over i stortinget 8. juni eller vil de ta sjansen på å bryte opp en velfungere­nde tannhelset­jeneste, og la pasientene betale prisen?

I den politiske debatten er det mye snakk om avstand mellom eksperter og folk flest. I denne saken er det motsatt: Et samlet fagmiljø har i høringsrun­den gått imot forslaget. Og folket er fornøyd: Tannhelset­jenesten scorer svært høyt når de som har vært til tannlegen blir spurt om tilfredshe­t med dagens tjeneste.

Innlegget er forkortet. Red.

❞ Svært få ønsker denne reformen velkommen. Kommunene, fylkeskomm­unene og fagmiljøet er enige om at dette er et særdeles dårlig forslag fra regjeringe­n.

MARIANN SAANUM HAUGE

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Regjeringe­n har lovet kommunene nye oppgaver som et ledd i kommuneref­ormen og foreslår at kommunene skal ta over ansvaret for tannhelse.
FOTO: NTB SCANPIX Regjeringe­n har lovet kommunene nye oppgaver som et ledd i kommuneref­ormen og foreslår at kommunene skal ta over ansvaret for tannhelse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway