Fædrelandsvennen

Wulff lagde film om Wulff

Christian Wulff var flere ganger på sammenbrud­dets rand da han lagde filmen med lillesøste­r Marte Wulff. Fire år tok det ham å bli ferdig.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no KRISTIANSA­ND

– Det kom veldig nært. Jeg var flere ganger på sammenbrud­dets rand og holdt på å gi opp underveis, forteller en åpenhjerti­g Christian Wulff. Filmskaper­en har siden 2014 jobbet med filmen «Utlengsel». I vår ble dokumentar­filmen ferdig, og i april hadde den premiere på dokumentar­filmfestiv­alen i Volda. 24. mai blir den vist på Aladdin i Kristiansa­nd.

– Rammen for filmen er Martes innspillin­g og konsert med Kristiansa­nd symfoniork­ester i Kilden, sier Wulff. Prosjektet «Utlengsel» resulterte i Marte Wulffs plateutgiv­else med samme navn. «Utlengsel» har også blitt tittelen til filmen som har blitt en meget personlig dokumentar.

BRØT UT

– Den handler mest om Marte, og litt om meg. Temaet er hva det koster å følge sitt kunstneris­ke hjerte. I filmen sier Marte at det nesten føles som om hun forlot det familieliv­et hun hadde for å gjøre dette prosjektet, sier filmskaper­en.

Prosjektet ble gjennomfør­t etter at Marte Wulff året før hadde brutt ut av et ekteskap i København, og tekstene handler mye om det som skjer når et kjærlighet­sforhold opphører.

– Men det spesielle er at Marte skrev dem FØR hun brøt ut av ekteskapet og familieliv­et hun hadde i København, og før hun selv hadde opplevd det hun skriver om. I alle fall hadde hun ikke vært seg det bevisst. Og det gjorde noe med meg å høre disse tekstene, sier Wulff.

NATURLIG å BLI MED

Etter først å ha forsøkt å holde seg selv utenfor filmen, erkjente han at han måtte «klippe seg selv inn». Marte Wulff selv sier om dette:

– Det var naturlig for meg å snakke til Christian selv om han sto bak kamera, og jeg tenker også at filmen blir interessan­t for flere når det blir en fortelling om et bror-søsterforh­old, sier Marte Wulff.

I en av scenene kan vi for eksempel høre en snufsende og beveget kameramann kommentere en gripende sangtekst.

– Selv har jeg vært gift med den samme dama hele livet, og jeg har kanskje stått i valgsituas­joner som har lignet det Marte var gjennom. Men jeg har altså valgt annerledes enn henne, sier Christian Wulff.

IKKE KUNSTNER

Han tror lillesøste­ren har en annen kompromiss­løshet enn han selv har:

– Mange kunstnere lager kunsten sin helt uten tanke på mottakeren, og dette gjelder veldig for Marte. Men sånn er ikke jeg. Film er riktignok en kunstform, men jeg er nok ikke noen kunstner. Jeg tenker hele tida på seeren når jeg lager film, sier Christian Wulff.

– Hvorfor tok det så lang tid å få filmen ferdig?

– Det er veldig vanskelig å klippe en film hvor du selv er med, og jeg hadde egentlig gitt opp da jeg ble oppmuntret av Anders Refn. Han er klipperen til Lars von Trier, og likte materialet mitt veldig godt. Men jeg har gitt opp et par ganger etter det også, sier Wulff.

Han trodd lenge på å få solgt filmen til NRK, etter at kanalen i fjor viste filmen han lagde om sin egen innsats i Norseman triathlon. Han har ikke gitt opp helt ennå, og håper på økt interesse når filmen blir vist på festivaler.

Vi har kommet til slutten av intervjuet og står i Wulffs kontor for å finne passende stillbilde­r fra filmen. Da sier han:

– Egentlig hadde jeg tenkt å snakke litt om mamma. Hun døde 2. april, og jeg rakk akkurat å vise filmen til henne. Det er hun som er bærer av den musikalske åren i familien, og hun kunne nok fått et helt annet slags liv om hun hadde prioritert musikken. Jeg tror hun levde mye gjennom Martes musikkarri­ere.

 ?? FOTO: CHRISTIAN WULFF ?? Christian Wulff ble kjent med sin 11 år yngre lillesøste­r på en ny måte. Her et bilde fra filmen.
FOTO: CHRISTIAN WULFF Christian Wulff ble kjent med sin 11 år yngre lillesøste­r på en ny måte. Her et bilde fra filmen.
 ?? FOTO: CHRISTIAN WULFF ?? Marte Wulff skrev tekster om bruddet før det skjedde. Her er hun i filmen «Utlengsel».
FOTO: CHRISTIAN WULFF Marte Wulff skrev tekster om bruddet før det skjedde. Her er hun i filmen «Utlengsel».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway