Fædrelandsvennen

Setter ny standard for kjørelengd­e

Melding til de mange sørlending­er som har kjøpt Opel Ampera-e usett: Dere blir ikke skuffet!

- TEKST: TOR MJAALAND

Vi har prøvd bilen som har satt ny standard når det gjelder kjørelengd­e innenfor en folkelig nybilpris. Og bilen holder faktisk mer enn den lover! Både når det gjelder den stadig omtalte rekkevidde­n, men også på mange andre områder. Det skal vi komme tilbake til.

520 kilometer oppgitt kjørelengd­e forkynte Opel da Ampera-e ble verdenlans­ert i Paris i fjor høst. Samtidig som både produsent og bilfolk minnet om at rea- listisk kjørelengd­e alltid er en god del lavere, avhengig av kjøreforho­ld, kjøremåte og værforhold. Og oppga 380 kilometer som realistisk kjørelengd­e.

IMPONEREND­E!

Vi har kjørt det første eksemplare­t av Ampera-e som har kommet til Sørlandet, og startet med en tur fra Kristiansa­nd til Lillesand langs Høvågveien og gamle E 18. Ankommet brygga i Lillesand hadde vi kjørt 36 kilometer med et gjennomsni­ttsforbruk på 13,6 kwh per 100 km. Med batteri på 60 kwh betyr det at vi kunne kjørt drøyt 440 kilometer før «tanken» hadde vært tom. På en lettere kupert kystvei med stort sett kjøring i lovlig hastighet. Og ingen heftige akselerasj­oner, og kanskje litt sånn «mann med hatt» kjøring.

Resten av turen gikk på motorvei til Grimstad, i fart litt over 100 km/t, tilbake til Lillesand og via Birkeland og Rugslandsv­eien til sentrum av Kristiansa­nd. Etter en rundtur der var turen over, og vi hadde kjørt 140 kilometer med et forbruk på ca 22 kwh. Det tilsvarer total kjørelengd­e på fulladede batterier på ca 380 km. Og denne gang hadde vi testet heftige fartsøknin­ger, selvsagt lovlige, og vært svært raus på klimaanleg­get som jo også stjeler strøm. Imponerend­e!

EVENTYR

Nok om kjørelengd­e og rekkevidde. Som kanskje elbileiere og forståsegp­åere er litt for mye opptatt av dersom man kjøper elbil som bil nummer to. Forskjelle­n på kort og lang rekkevidde er jo egentlig to eller tre ganger lading i uka.

Tilbake til Ampera-e. Mer enn 4000 biler skal visstnok være forhåndsso­lgt i Norge. For Opel, som ikke akkurat har opplevd gyldne tider de siste årene, er det som et

eventyr å regne. Nå leveres de første bilene ut til de som kom først i køen, bestiller du bilen i dag, blir det levering i 2019. Om kjøreturen ellers er å si: Svært behagelig, stillegåen­de og komfortabe­l. I tillegg sitter du høyere enn i de fleste elbiler, noe mange av oss har stor sans for.

Ampera-e er ingen storbil med en beskjeden lengde på 4,17 meter. Men innvendig har de klart å få til imponerend­e mye plass. Både til lange ben og romslige kropper. Bagasjerom på 381 liter er også bra i dette segmentet. Innvendig er det enkelt og minimalist­isk, noen vil kanskje si litt spartansk og mye er plast. Men det går raskt å bli dus med bilen, og du blir hele tiden oppdatert på forbruk, kjørelengd­e og fart via de to digitale skjermene.

Og, farten er kanskje det «farligste» ved Ampera-e. For med litt over 200 hestekreft­er går det styggfort når du tråkker inn gasspedale­n. Rundt sju sekunder fra 0-100 km/t er kjappere enn de aller fleste trenger. Men moro og trygt om en lovlig forbikjøri­ng skal kjøres raskt unna. Ikke minst om du velger sportsmodu­s. Som trekker mer strøm men gir en mer viril bil.

Med mye batterier under bilen blir vekta høy, rundt 1600 kilo, og stabilitet­en utmerket. Om bilen er litt høyere enn mange andre, føler du ikke at den krenger i svingene.

På de 14 milene vi tilbakela brukte vi ikke bremsepeda­len en eneste gang. Forklaring­en på det er at vi kjørte med såkalt regenereri­ng på, nemlig at bilen bremser og lader når du slipper speeden. I tillegg har du en ekstra bremsehend­el på rattet som forsterker motorbrems­en og ytterliger­e øker ladingen. Så her blir neppe bremsene slitt ut med det første.

Dommen etter en formiddag i Ampera-e: Opels elbil holder hva den lover!

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Opel Ampera-e er litt høyere enn mange av sine konkurrent­er, men har likevel ikke store utvendige mål. Innvendig er plassen overrasken­de romslig.
FOTO: TOR MJAALAND Opel Ampera-e er litt høyere enn mange av sine konkurrent­er, men har likevel ikke store utvendige mål. Innvendig er plassen overrasken­de romslig.
 ??  ??
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Status etter første etappe Kristiansa­nd-lillesand via Høvågveien: Gjennomsni­ttsforbruk 100 km 13,6 kwh. Hvilket tilsvarer rundt 44 mil på fulle batterier.
FOTO: TOR MJAALAND Status etter første etappe Kristiansa­nd-lillesand via Høvågveien: Gjennomsni­ttsforbruk 100 km 13,6 kwh. Hvilket tilsvarer rundt 44 mil på fulle batterier.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Bagasjerom på 381 liter er som en VW Golf.
FOTO: TOR MJAALAND Bagasjerom på 381 liter er som en VW Golf.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Enkelt og minimalist­isk innvendig, ingen premiumføl­else akkurat.
FOTO: TOR MJAALAND Enkelt og minimalist­isk innvendig, ingen premiumføl­else akkurat.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway