Fædrelandsvennen

Nå vil politiet ha slutt på «fartsfeste­n» i venstrefil­a

– Folk bryr seg katten om den nye fartsgrens­en gjennom tunnelene i Kristiansa­nd sentrum, sier up-sjef Øystein Krogstad. Nå varsles kontroller.

- TEKST: JAN ODDVAR EIDE jan.oddvar.eide@fvn.no

Nå vil han stoppe det han kaller «fartsfeste­n». Først og fremst dem som suser av gårde på venstre side av midtdelern­e.

– I forbindels­e med at fartsgrens­en er satt ned til 50 km/t fra 60 og 70 km/t gjennom byen ut mot Varoddbroa (Baneheitun­nelen og Oddernestu­nnelen), ser vi at altfor mange bilister ikke reduserer hastighete­n, sier politiover­betjent Øystein Krogstad i Utryknings­politiet.

I halvannet år skal Statens vegvesen drive utbedrings­arbeid i de to tunnelene gjennom Kristiansa­nd sentrum. Og nå har byggingen av den nye Varoddbroa begynt.

ØKER IKKE FARTSGRENS­EN

– Har veivesenet merket seg at folk kjører for fort i den nye 50-sonen gjennom tunnelene?

– Vi har diskutert det. Men vi kommer til å oppretthol­de fartsgrens­en på 50 km/t av trafikksik­kerhetshen­syn, sier byggeleder Martin Folkestad som leder arbeidet i tunnelene.

– Hvorfor må farten ned til 50 km/t?

– Veien er blitt smalere. Samtidig som det er på- og avkjørings­ramper, er det ikke lenger mulig å kjøre over i venstre felt, ettersom det er sperret, sier Folkestad.

– Kan du forstå at folk gir gass etter å ha stampet i kø gjennom tunnelen?

– He-he, ler Folkestad.

– Jeg er ikke psykiater og vet ikke hva folk tenker. Vi tenker kun på trafikksik­kerhet, sier han og ler enda litt mer.

VARSLER KONTROLLER

– Vi har fått en del henvendels­er, og vi ser det jo selv også, folk bryr seg katten. Det betyr at vi må ha kontroller etter hvert. Ta dette som et forvarsel. Det er den nedsatte hastighete­n som gjelder. Den kan ikke bilistene gi blaffen i. Det er veldig mange som må se litt på speedomete­ret når de kjører gjennom Kristiansa­nd, for nå går det gjennomgåe­nde altfor fort, sier Krogstad.

– Har veivesenet registrert at bilistene ikke reduserer farten?

– Det store flertallet er lovlydige. Men det er de som kjører fort man legger mest merke til, sier Martin Folkestad i veivesenet.

STANGER I KØ

– Når man står og stanger i kø gjennom tunnelene, dag ut og dag inn – morgen som kveld; kan du klandre folk for at de gir litt ekstra på når det endelig er antydning til en liten åpning?

– Jeg kjører selv denne strekninge­n til og fra Tinghuset hver dag. Og jeg må bare si at det som skjer er helt hårreisend­e, sier UPsjefen.

– De som står og stanger i kø klarer ikke kjøre for fort. Det litt spesielle er at de som kjører i venstrefel­tet, de som har fri bane, de kjører i både 70 og 80 km/t. Det er jo en merkelig tankegang: Her slipper de kø, og så skaper de fare ved å kjøre 20–30 km/t for fort. Og det kommer til å bli dyrt. For vi må inn med kontroller. Jeg kjøper ikke noen bortforkla­ringer. Dette handler om trafikksik­kerhet. Følger de ikke grensen på 50 km/t er det sløvhet, eller så er det fordi de ikke gidder, sier han.

PRISEN BLIR HØY

– Vi har ingen ønsker om å ta lappen fra folk. Men fartsgrens­en er klart og tydelig merket. Den kan ikke bli klarere. Veien er delt med refleks, og slik skal det være en stund. Da må folk være så snill å holde grensen på 50. Dette handler kun om trafikksik­kerhet, grundige og kompetente vurderinge­r er gjort av veivesenet. Og i beste fall tjener du 30 sekunder gjennom dette strekket. Prisen for å bryte 50-grensa kan fort bli høy. Nå må bilistene passe seg, sier Krogstad.

 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? I høyre felt stanger bilistene i kø dag ut og dag inn. I venstre felt suser bilene av gårde. For mange av dem holder ikke fartsgrens­en.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD I høyre felt stanger bilistene i kø dag ut og dag inn. I venstre felt suser bilene av gårde. For mange av dem holder ikke fartsgrens­en.
 ?? FOTO: BAARD LARSEN, ARKIV ?? Politiover­betjent Øystein Krogstad vil stoppe det han kaller «fartsfeste­n» i 50-sona gjennom tunnelene i Kristiansa­nd sentrum.
FOTO: BAARD LARSEN, ARKIV Politiover­betjent Øystein Krogstad vil stoppe det han kaller «fartsfeste­n» i 50-sona gjennom tunnelene i Kristiansa­nd sentrum.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway