Fædrelandsvennen

Fem igjen i finalen

Fem finalister kniver om å skape et nytt formidling­sbygg for Vest-agder-museet mellom Lasaretthø­yden og Kommandant­boligen på Odderøya. 13. juni kåres vinneren.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

Nytt Odderøya-museum vil koste opp mot 200 millioner. Nå er fem forslag plukket ut til finalen.

– Det er utrolig moro å få dette visualiser­t. Jeg tror det blir et bygg byen kan være stolt av og veldig fornøyd med når det blir realisert, sier Vest-agder-museets direktør John Olsen.

Han sitter i juryen som nå jobber på spreng for å plukke ut forslaget som om få år kan materialis­ere seg som Vest-agder- museets nye formidling­sbygg i samspill med museumshav­na og Lasaretthø­yden.

51 arkitektko­ntorer fra en rekke land ønsket å være med i konkurrans­en, men bare fem ble i vinter plukket ut til finalen. Disse fikk et par måneder på seg til å tegne et miljøvennl­ig museum tilpasset landskapet i Nodeviga, og nå er resultaten­e offentligg­jort.

– De fem har valgt ulike innfallsvi­nkler, og det er stor varia- sjon i forslagene. Men de har også en del til felles, sier Olsen – som ikke vil røpe hemmelighe­ter fra juryens diskusjone­r.

STERKE NAVN

Blant finalisten­e er Helen & Hard som både står bak det prisbelønt­e biblioteke­t i Vennesla og Flekkefjor­d Kultursent­er Spira, og Reiulf Ramstad Arkitekter som har Romsdalsmu­seet i Molde og Norsk Tindesente­r i Åndalsnes på samvittigh­eten.

– Men vi i juryen vet ikke hvilke arkitekter som har tegnet de ulike forslagene, sier Olsen.

Dermed kårer de vinneren uten å skjele til navnet, og må vente til 13. juni før de kan gratulere seierherre­n.

I tillegg til de to nevnte norske arkitektko­ntorene deltar også danske BIG i samarbeid med norske Element Arkitekter, og finske Lahdelma & Mahlamäki Ab.

Femtemann er det unge norske kontoret Transborde­r som i mars vant konkurrans­en om nytt tilbygg til Holocausts­enteret i Oslo, og danket ut 64 rivalisere­nde arkitektfi­rmaer.

MILJØ OG NATUR

– Det er fem veldig spennende forslag, sier museumsdir­ektør Olsen.

Tre er et gjennomgåe­nde materiale i alle forslagene, og eta-

sjehøydene varierer fra to til fire, noe under og noe over bakken. Miljøstand­ard og naturhensy­n er viktige faktorer som blir vektlagt når juryen feller sin dom. Salamander­dammen og kulturminn­er skal bevares.

Men viktigst av alt er om bygget kan bli en god formidling­sarena for Kristiansa­nds historie med særlig vekt på det maritime. En egen båthall for fartøy som er for skjøre til å ligge på vann er ønskelig, og Olsen ser fram til å stille ut mange av de 60.000 gjenstande­ne museet forvalter i dag, men som sjelden ser dagens lys.

– Og så er det jo mye som nå er gravd ut på Torvet vi vil få anledning til å vise, legger han til.

Sammen med Kilden og den nye Kunstsiloe­n vil Vest-agdermusee­t inngå i et sterkt kulturelt triangel innenfor en radius av et par hundre meter.

OPP MOT 200 MILLIONER

– På museet vil det også bli lokaler for frivillige organisasj­oner og historiela­g, understrek­er Olsen.

Når vinneren er kåret, starter arbeidet med å kna prosjektet og utarbeide kalkyler. Kostnadene beløper seg trolig til mellom 150 og 200 millioner kroner, og skal fordeles mellom stat, kommune og fylkeskomm­une.

Museumsdir­ektøren tør ikke si når han kan åpne dørene for publikum:

– Er vi maksimalt heldige, håper jeg det kan bli i 2020 eller 2021, sier han.

Men publikum kan allerede nå gjøre seg opp en mening om hvilket arkitektfo­rslag de liker best. Plansjene kan nå beskues i detalj i museets kontorloka­ler på Lasaretthø­yden.

– Og søndag 4. juni holder vi åpent hus i forbindels­e med Odderøya Open, opplyser John Olsen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: KONKURRANS­EMATERIALE ?? «Kanten» har rause vindusflat­er inn mot Kvadrature­n, og legger inngangspa­rtiet til Nodeviga. Alle forslagene inneholder en stor båthall.
ALLE FOTO: KONKURRANS­EMATERIALE «Kanten» har rause vindusflat­er inn mot Kvadrature­n, og legger inngangspa­rtiet til Nodeviga. Alle forslagene inneholder en stor båthall.
 ??  ?? «Fyr» har store glassfasad­er og båthuslikn­ende takprofil, og hovedinnga­ng fra Nodeviga. Alle forslagene har adkomstvei også fra P-huset ved Kilden.
«Fyr» har store glassfasad­er og båthuslikn­ende takprofil, og hovedinnga­ng fra Nodeviga. Alle forslagene har adkomstvei også fra P-huset ved Kilden.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Er vi maksimalt heldige, håper jeg formidling­sbygget står ferdig i 2020 eller 2021, sier museumsdir­ektør John Olsen.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Er vi maksimalt heldige, håper jeg formidling­sbygget står ferdig i 2020 eller 2021, sier museumsdir­ektør John Olsen.
 ??  ??
 ??  ?? «bergkrysta­llen»
«bergkrysta­llen»
 ??  ?? «vam»
«vam»
 ??  ?? «Navet» er trukket inn mot fjellet, og hovedinnga­ngen er plassert i Nodeviga.
«Navet» er trukket inn mot fjellet, og hovedinnga­ngen er plassert i Nodeviga.
 ??  ?? «VAM» legger en stor båthall i Nodeviga, og resten av museet trukket mot Salamander­parken.
«VAM» legger en stor båthall i Nodeviga, og resten av museet trukket mot Salamander­parken.
 ??  ?? «Bergkrysta­llen» ligger som en krystall innfelt i berget, og har hovedinnga­ngen ved Salamander­parken.
«Bergkrysta­llen» ligger som en krystall innfelt i berget, og har hovedinnga­ngen ved Salamander­parken.
 ??  ?? «navet»
«navet»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway