Fædrelandsvennen

It-skandalen i Helse Sør-øst

Over halvparten av Norges befolkning er berørt av den alvorlige it-skandalen som er avslørt i Helse Sør-øst. Utenlandsk­e it-arbeidere har hatt tilgang til sensitive pasientdat­a.

-

Iutgangspu­nktet er dine helsedata allerede en komplisert affære. Hvem har tilgang til opplysning­ene om deg i helsevesen­et, hva har du tilgang til selv og hvordan kan du sjekke hvem som har kikket på dine data? Det er neppe noen som klarer å svare tilstrekke­lig på disse spørsmålen­e. Men nå vet vi i hvert fall at minst 34 utenlandsk­e it-medarbeide­re har hatt tilgang til sensitive data i Helse Sør-øst, Norges største regionale helseforet­ak som har ansvaret for 2,8 millioner nordmenn.

Skandalen er rullet opp av NRK og onsdag kom granskning­srapporten som gir en knusende dom over manglende kontroll i Helse Sør-øst. Bakgrunnen er ønsket om lavere itkostnade­r. Driften av it-systemene er konkurrans­eutsatt og kontrollen med dataene har rast ut raskere enn besparelse­ne har kommet inn. Nå står hele prosjektet i fare for å bli terminert og enden på visa høres dyr ut.

Denne saken handler om den grunnlegge­nde tilliten vi må ha til at våre pasientopp­lysninger er beskyttet.

Lederne i Helse Sør-øst, administre­rende direktør, Cathrine Lofthus, styreleder Ann-kristin Olsen og til sist helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie sier de ikke har kjent til dette før NRK avslørte dette, men de har likefullt ansvaret. Rapporten slår fast at de utenlandsk­e it-arbeiderne har hatt tilgang til meget sensitive pasientopp­lysninger. Det er ikke mulig å etterprøve om noen har misbrukt tilgangen, så konklusjon­en er rett og slett null kontroll.

Ikke en gang om det foreligger databehand­leravtaler, altså avtaler mellom den som eier dataene og dem som skal behandle dem, har man klart å dokumenter­e at foreligger. Det er ikke til å tro.

Helseminis­teren har frist til 1. juli med å forklare for Stortinget hvordan dette kunne skje, og etter alt å dømme ender skandalen opp i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n.

Denne saken handler om den grunnlegge­nde tilliten vi må ha til at våre pasientopp­lysninger er beskyttet. Den tilliten er brutt, og nå haster det for helseminis­teren å rydde opp og ta ansvar.

 ??  ?? Helseminis­ter Bent Høie har det øverste ansvaret for sykehusene i Norge. Han har fått en svært alvorlig itskandale i fanget.
Helseminis­ter Bent Høie har det øverste ansvaret for sykehusene i Norge. Han har fått en svært alvorlig itskandale i fanget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway